Pew: Πρωταθλητές οι Έλληνες στις αρνητικές γνώμες για την ΕΕ

Pew: Πρωταθλητές οι Έλληνες στις αρνητικές γνώμες για την ΕΕ
03 June 2024, Berlin: An EU flag flies in the wind. The elections to the European Parliament will take place from June 6 to 9, 2024 in the EU member states. In Germany, June 9 is election day. Photo: Sebastian Gollnow/dpa (Photo by Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Το 56% των Ελλήνων που θεωρούν τους εαυτούς δεξιούς είναι υπέρ της ΕΕ ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους πολίτες που χαρακτηρίζονται αριστεροί ανέρχεται στο 31%.

Οι Έλληνες πολίτες είναι οι μοναδικοί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν αρνητική γνώμη για την ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Pew Research Center που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, λίγες μέρες πριν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Η έρευνα «έτρεξε» σε 9 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στην άνοιξη του 2024, με την Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα της Ένωσης στην οποία περισσότεροι πολίτες έχουν αρνητικές γνώμες για την ΕΕ (53%) έναντι θετικών (47%).

Στην Πολωνία τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 21%-76%, στη Σουηδία (25%-73%), Ολλανδία (31%-67%), Ισπανία (33%-63%), Γερμανία (36%-63%), Ουγγαρία (36%-62%), Ιταλία (38%-61%), Γαλλία (47%-52%).

Ο μέσος όρος για τις γνώμες των πολιτών αναφορικά με την ΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα είναι 63% και 36% κατά.

Δεξιά και Αριστέρα

Αναφορικά με την πολιτική τοποθέτηση των πολιτών που τάσσονται υπέρ και κατά της ΕΕ, το 56% των Ελλήνων που θεωρούν τους εαυτούς δεξιούς είναι υπέρ της ΕΕ ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους πολίτες που χαρακτηρίζονται αριστεροί ανέρχεται στο 31%.

Όπως αναφέρει το Pew, πανευρωπαϊκά οι υποστηρικτές των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν θετική γνώμη για την ΕΕ. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, όσοι υποστηρίζουν την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχουν 42 μονάδες λιγότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους Γερμανούς να βλέπουν θετικά την ΕΕ. Υπάρχει ένα παρόμοιο μοτίβο στη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τα δεξιά λαϊκιστικά κόμματα στις χώρες αυτές.

Οι διαχρονικές απόψεις των Ευρωπαίων για την ΕΕ

Οι γνώμες για την ΕΕ έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ σε πολλές χώρες μέλη το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ευνοϊκότητα υποχώρησε κάπως το 2023 και φέτος η πτωτική πορεία συνεχίστηκε στις περισσότερες χώρες. Το 2021, για παράδειγμα, το 63% των Γερμανών είχε θετική άποψη για την ΕΕ. Ένα χρόνο αργότερα, ένα ρεκόρ 78% των Γερμανών εξέφρασε θετική γνώμη, αλλά αυτό έπεσε στο 71% το 2023 και στο 63% στη νέα έρευνα.

Στην Πολωνία παρατηρείται η μεγαλύτερη μείωση των ευνοϊκών απόψεων για την ΕΕ από το 2023, αν και οι απόψεις εκεί παραμένουν σε γενικές γραμμές θετικές. Η συντριπτική πλειοψηφία των Πολωνών (88%) εξέφρασε θετική άποψη για την ΕΕ το 2023, αλλά το ποσοστό αυτό υποχώρησε στο 76% φέτος. Η πτώση της ευνοϊκότητας ήρθε εν μέσω διαμαρτυριών των Πολωνών αγροτών κατά των κλιματικών πολιτικών της ΕΕ και των ουκρανικών εισαγωγών.

Οι γνώμες των Τούρκων για την ΕΕ

Στην Τουρκία, η οποία εργάζεται για την ένταξη στην ΕΕ από το 1987, η βαθμολογία είναι η υψηλότερη που έχει σημειωθεί από το 2004.

Σήμερα, το 46% των Τούρκων ενηλίκων δηλώνει ότι έχει θετική άποψη για την ΕΕ. Το 2019 μόνο το 34% έλεγε κάτι τέτοιο.

Οι γνώμες των Βρετανών για την ΕΕ

Όπως συνέβη και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι απόψεις για την ΕΕ έφτασαν σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκείνη την εποχή, το 68% των Βρετανών είχε θετική άποψη για τον οργανισμό και το ποσοστό αυτό παρέμεινε σχετικά αμετάβλητο στο 66% το 2023. Σήμερα, μια μικρότερη πλειοψηφία των Βρετανών ενηλίκων (58%) έχει θετική γνώμη για την ΕΕ.

Οι γνώμες των Αμερικανών

Στις ΗΠΑ, οι απόψεις για την ΕΕ έχουν παραμείνει κάπως σταθερές από το 2020, με περίπου έξι στους δέκα Αμερικανούς ή περισσότερους να εκφράζουν θετική άποψη για τον οργανισμό κάθε χρόνο.

Οι μισοί από τους ενήλικες των ΗΠΑ λένε ότι η επιρροή της στον κόσμο έχει παραμείνει περίπου η ίδια, ενώ το 28% λέει ότι εξασθενεί και το 17% ότι ενισχύεται.

Οι απόψεις των Αμερικανών ποικίλλουν ανάλογα με το κόμμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι ανεξάρτητοι που τείνουν προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι πιο πιθανό να πουν ότι η παγκόσμια επιρροή της ΕΕ εξασθενεί (33% έναντι 25%) από ό,τι οι Δημοκρατικοί και οι Δημοκρατικοί που τείνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: