Ανθεκτική η Ευρωζώνη αλλά «θολώνουν» προσδοκίες για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων

Ανθεκτική η Ευρωζώνη αλλά «θολώνουν» προσδοκίες για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων
epa08464893 (FILE) - An exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 10 April 2019 (reissued 04 June 2020). The ECB on 04 June 2020 announced it's monetary policy decision and said the 'pandemic emergency purchase programme (PEPP) will be increased by 600 billion euro to a total of 1,350 billion euro, as a part of stimulus efforts to strenghten the eurozone economy'. EPA/RONALD WITTEK *** Local Caption *** 55115425 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι traders πλέον στοιχηματίζουν σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων, μετά τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων.

Η αντοχή της οικονομίας της Ευρωζώνης και η στάση των «γερακιών» της ΕΚΤ οδηγούν τους αναλυτές και τους επενδυτές να μειώσουν τις προσδοκίες τους για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων. Η πρώτη μείωση εντός της εβδομάδας θεωρείται βέβαιη, αλλά ο επίμονος πληθωρισμός, η αύξηση των μισθών και η ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να περιορίσουν τη νομισματική χαλάρωση.

Οι traders πλέον στοιχηματίζουν σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων, μετά τις δηλώσεις του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Isabel Schnabel, και του προέδρου της Bundesbank, Joachim Nagel, που απέκλεισαν το ενδεχόμενο μείωσης τον Ιούλιο. Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Robert Holzmann, δήλωσε ότι δύο μειώσεις το 2024 μπορεί να είναι αρκετές.

Οι επιφυλακτικοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν ότι η συνεχής μείωση του κόστους δανεισμού μπορεί να δώσει λάθος μήνυμα στις αγορές, υποδηλώνοντας υπερβολική νομισματική χαλάρωση. Επίσης, ενδέχεται να έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη ότι η πολιτική της ΕΚΤ μπορεί να αποκλίνει σημαντικά από την Fed, η οποία πιθανόν να διατηρήσει το κόστος δανεισμού αμετάβλητο για αρκετό καιρό ακόμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ενισχύουν την επιφυλακτικότητα. Ο βασικός δείκτης πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δεν καθησύχασε τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής, καθώς οι πιέσεις των τιμών, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,6% τον περασμένο μήνα από 2,4% τον Απρίλιο, περισσότερο από τις προβλέψεις.

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επανήλθε πιο δυναμικά από το αναμενόμενο μετά την ήπια ύφεση του δεύτερου εξαμήνου του περασμένου έτους. Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, η ανεργία σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν βελτίωση, ακόμα και στον τομέα της μεταποίησης.

Η αναμενόμενη πρώτη μείωση επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη θα ρίξει το βασικό επιτόκιο από το 4%, όπου βρίσκεται για εννέα μήνες. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι αναμένουν λιγότερες κινήσεις φέτος. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες σε έρευνα του Bloomberg τον Απρίλιο ανέμεναν τέσσερις ή πέντε μειώσεις επιτοκίων το 2024. Πλέον, κανείς δεν προβλέπει πέντε και το ποσοστό που προβλέπει τέσσερις έχει μειωθεί. Παρομοίως, οι traders τον Απρίλιο στοιχημάτιζαν σε τρεις μειώσεις φέτος, αλλά τώρα αποκλείουν το ενδεχόμενο μείωσης τον Ιούλιο και βλέπουν μόνο 60% πιθανότητα μείωσης τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: