Παίζετε βιντεοπαιχνίδια; Μπορείτε να κερδίσετε μια υποτροφία

Παίζετε βιντεοπαιχνίδια; Μπορείτε να κερδίσετε μια υποτροφία

Με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και τη δημιουργία πολλαπλών κολεγιακών πρωταθλημάτων, κάθε σχολή δημιουργεί πλέον τη δική της ομάδα eSports.

του Τζον Γκοντιόζι

Το Πανεπιστήμιο Robert Morris (RMU) και το Πανεπιστήμιο της Pikeville (UPike) είναι δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα που διευρύνουν την ιδέα του κολεγιακού αθλητισμού, συμπεριλαμβάνοντας σ’ αυτό τα βιντεοπαιχνίδια – όχι μόνο δημιουργώντας ομάδες eSports αλλά και προσφέροντας επίσης υποτροφίες για τους παίκτες, και δημιουργώντας ειδικές εγκαταστάσεις ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Το RMU, που βρίσκεται έξω από το Σικάγο, ήταν το πρώτο κολέγιο των ΗΠΑ που προσέφερε υποτροφίες eSports. Το UPike, που βρίσκεται στο Κεντάκι, είναι το δεύτερο, αντιμετωπίζοντας τους παίκτες του League of Legends όπως τους παραδοσιακούς αθλητές ποδοσφαίρου, μπάσκετ, και μπέιζμπολ.

Ο Κουρτ Μέλχερ, αναπληρωτής αθλητικός διευθυντής στο RMU, έκανε την πρόταση για υποτροφία αφότου έπαιξε το online παιχνίδι της Riot Games, League of Legends, και είδε τη Riot Games να δημιουργεί το δικό της πρωτάθλημα. Έλαβε έγκριση από τον πρόεδρο του πανεπιστημίου όχι μόνο για να προσλάβει έναν προπονητή και να προσελκύσει φοιτητές-παίκτες, αλλά και για να κατασκευάσει εγκαταστάσεις eSports αξίας 100 χιλιάδων δολαρίων για την εξάσκηση έως και 36 παικτών εντός της πανεπιστημιούπολης.

Τα eSports είναι ακριβώς όπως τα πραγματικά αθλήματα με νέους που παίζουν σε διαφορετικές θέσεις και συνεργάζονται ως μια ομάδα», λέει ο Μέλχερ. «Θεωρούμε τα eSports και τα παραδοσιακά αθλήματα ως μια δεύτερη τάξη όπου οι φοιτητές μαθαίνουν να κερδίζουν και να χάνουν. Είναι μια δημιουργική απασχόληση εκτός της τάξης».

Το RMU, ένα μικρό ιδιωτικό κολέγιο με περίπου 3.200 μαθητές, προσφέρει σε 35 φοιτητές είτε μερική υποτροφία τύπου Α’ (με έκπτωση 70 τοις εκατό επί των διδάκτρων) είτε μερική υποτροφία τύπου Β’ (με έκπτωση 35 τοις εκατό επί των διδάκτρων). Το σχολείο διαθέτει σήμερα 17 κατόχους υποτροφίας Α’ και 16 κατόχους υποτροφίας Β’. Η κολεγιακή ομάδα του League of Legends μόλις κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο κολεγιακό πρωτάθλημα Βόρειας Αμερικής που διοργάνωσε η Riot Games. Σε καθένα από τα έξι μέλη της ομάδας του RMU δόθηκε μια υποτροφία αξίας 15.000 δολαρίων από τη Riot Games.

Το RMU ήδη επεκτείνει το πρόγραμμά του. Το κολέγιο έστειλε μια ομάδα του να συμμετάσχει στο πρόσφατο τουρνουά ‘Heroes of the Dorm’ της Blizzard Entertainment, το οποίο μεταδόθηκε από το ESPN 2 και είχε μεγάλη ακροαματικότητα. Το ερχόμενο φθινόπωρο θα προσθέσει 15-20 υποτροφίες για τους παίκτες του Valve’s Dota 2 και 10-15 υποτροφίες για τους παίκτες του Hearthstone: Heroes of Warcraft, παιχνίδια τα οποία είναι και τα δύο μέρος του κολεγιακού πρωταθλήματος StarLeague (CSL).

Επίσης, ο Μέλχερ σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα τουρνουά eSports κατόπιν πρόσκλησης με τη συμμετοχή τοπικών πανεπιστημίων, όπως το DePaul, το Northwestern, και το Illinois State, το οποίο θα έχει και ζωντανή κάλυψη από την εταιρεία streaming Twitch.

Όταν η Riot Games δημοσίευσε την είδηση ότι το RMU επρόκειτο να δεχτεί υποτροφίες League of Legends, ο Μέλχερ λέει ότι κατακλύστηκε από 2.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από παίκτες που ενδιαφέρονταν για το πρόγραμμα. Επίσης, δέχθηκε email από 35 άλλα κολέγια που ενδιαφέρονταν να μάθουν πώς το RMU είχε στήσει το πρόγραμμά του. Ένα απ’ αυτά ήταν το UPike.

Ο Μπρους Πάρσονς, διευθυντής νέων μέσων στο UPike, είπε ότι προσεγγίστηκε από τωρινούς φοιτητές οι οποίοι του ζήτησαν να ξεκινήσουν ένα φοιτητικό κλαμπ League of Legends. Έχοντας ήδη το παράδειγμα του RMU, το πανεπιστήμιο αποφάσισε να φτιάξει το δικό του πρόγραμμα για να προσφέρει νέες ευκαιρίες σε φοιτητές και να προσελκύσει ταλαντούχους, τεχνολογικά καταρτισμένους φοιτητές απ’ όλη τη χώρα στην περιοχή των Κεντρικών Απαλάχιων Ορέων.

Το πρόγραμμα eSports του UPike θα ξεκινήσει επίσημα το ερχόμενο φθινόπωρο με 20 υποτροφίες κατά το πρώτο έτος. Αυτοί οι φοιτητές θα έχουν τη δική τους αίθουσα eSports για να εξασκούνται, η οποία θα κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Είχαμε τεράστιο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα eSports απ’ όλο τον κόσμο», λέει ο Πάρσονς. «Πολλοί φοιτητές θέλουν να διαγωνιστούν σε κολεγιακό επίπεδο στα eSports και στο League of Legends. Εκτός από εν δυνάμει παίκτες eSports, είμαστε επίσης σε επαφή με τωρινούς φοιτητές που ενδιαφέρονται να προβάλλουν τα eSports και να τα καλύψουν ζωντανά με streaming. Σκοπός μας είναι να χτίσουμε μια ολόκληρη κουλτούρα gaming στην πανεπιστημιούπολή μας και να τη διαδώσουμε σε όλη την περιφέρειά μας και σε όποιον άλλον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει».

Με ένα παγκόσμιο eSports ακροατήριο 134 εκατομμυρίων ανθρώπων – το οποίο αυξάνεται συνεχώς – σύμφωνα με την εταιρεία Superdata Research, το παράδειγμα του RMU και του UPike είναι πιθανό να μιμηθούν σύντομα άλλα πανεπιστήμια που θα προσφέρουν υποτροφίες ηλεκτρονικών παιχνιδιών.