Photolab: Περισσότερο από μία επαγγελματική εκτύπωση φωτογραφίας

Photolab: Περισσότερο από μία επαγγελματική εκτύπωση φωτογραφίας

Αν δει κάποιος το εργαστήριο του Στράτου Ακτίδη, καταλαβαίνει γιατί συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης.

Η αποθέωση της στιγμής. Με αυτή την απλή φράση μπορεί κανείς να περιγράψει την δουλειά που γίνεται τον τελευταίο χρόνο στο Photolab, στο φωτογραφικό εργαστήριο του Στράτου Ακτίδη.

Εκτυπώσεις πάνω σε αλουμίνιο, σε plexiglass και σε οποιοδήποτε υλικό μπορεί να φανταστεί κάποιος σε συνδυασμό με κοπτικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, που προσφέρουν λύσεις από τον μικρότερο επαγγελματία που θέλει να βελτιώσει την βιτρίνα του έως τη μεγαλύτερη βιομηχανία που θέλει να δοκιμάσει νέες συσκευασίες, έχουν οδηγήσει στην δημιουργία του πλέον άρτιου εργαστηρίου στην Ελλάδα και ενός από τα πέντε Official Chromaluxe lab στην Ευρώπη. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Διαβάστε ακόμη: Φωτογραφία με… κλείσιμο του ματιού

Το εργαστήριο ξεκίνησε το 1979 από τον πατέρα του Στράτου, Νίκο, με την κλασική δομή που είχαν τότε τα εργαστήρια φωτογραφίας, με τους γνωστούς σκοτεινούς θαλάμους, τα χημικά και τα μανταλάκια αλλά με την καλύτερη ποιότητα που εμπιστεύονταν κυρίως οι επαγγελματίες του κλάδου.

Το 1992 ήταν χρονιά-ορόσημο καθώς στο bras de fer μεταξύ παραδοσιακής και ψηφιακής φωτογραφίας η τελευταία κέρδισε την μάχη. Τόσο στο εργαστήριο της οικογένειας Ακτίδη όσο και στα υπόλοιπα που είχαν μείνει ξηλώνονταν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και στην θέση τους έμπαιναν υπολογιστές, scanners, plotters, εκτυπωτές.

Η νέα εποχή έφερε και τα πρώτα προβλήματα. Ο μυστικός και σκοτεινός κόσμος ενός εργαστηρίου φωτογραφίας περνούσε πλέον από μία τεχνολογία που μπορούσε να κατανοήσει και αποκτήσει ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος. Έτσι αρκετές διαφημιστικές αποφάσισαν να επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα και να κάνουν in house δουλείες που μέχρι τότε έδιναν σε εργαστήρια.

1/6

Διαβάστε ακόμη: Οι καλύτερες superzoom φωτογραφικές μηχανές

Αντίστοιχα οι επαγγελματίες φωτογράφοι που τραβούσαν δεκάδες φιλμ και περίμεναν με αγωνία την εμφάνιση τους εξαφανίστηκαν. Πλέον επέλεγαν οι ίδιοι τις λήψεις που θα κρατούσαν στον υπολογιστή τους και έστελναν με ένα email τις φωτογραφίες στα Μέσα που συνεργάζονταν.

Σε λίγα χρόνια τα περισσότερα εργαστήρια φωτογραφίας έκλεισαν. Μαζί τους και τα παραδοσιακά φωτογραφεία που γνωρίζαμε. Πλέον η εκτύπωση της φωτογραφίας περνούσε από τα μηχανήματα που φιλοξενούσαν αλυσίδες κινητής τηλεφωνίας και σούπερ μάρκετ, μέχρι που και αυτό άγγιξε κάποια στιγμή το μηδέν καθώς ελάχιστοι ήταν εκείνοι που εκτύπωναν τις ψηφιακές τους φωτογραφίες. Σε επαγγελματικό επίπεδο οι μόνοι που επιβίωσαν ήταν το εργαστήριο της οικογένειας Ακτίδη και δύο – τρία ακόμη.

Τον περασμένο Ιανουάριο και καθώς ο Στράτος είχε μπει για τα καλά στη δουλειά είχε έρθει η στιγμή των μεγάλων αποφάσεων. Ή η εταιρεία θα έμενε στάσιμη αναμένοντας την έξοδο από την ύφεση ή θα περνούσε στην αντεπίθεση με επενδύσεις ώστε να εισέλθει σε νέους τομείς και να προσφέρει καλύτερα και πιο οικονομικά αποτελέσματα σε ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες.

Τελικά πάρθηκε η δεύτερη απόφαση: Για ένα ολόκληρο χρόνο αγοράζονταν καινούργια μηχανήματα στις δύο εγκαταστάσεις που διατηρεί το Photolab στο νομό Αττικής, σε Χολαργό και Αχαρνές. Οι νέες παραλαβές συνεχίζονται ακόμη και σήμερα ανεβάζοντας το σύνολο των επενδύσεων του τελευταίου χρόνου σε 200 χιλ. ευρώ. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για εργαστήριο φωτογραφίας και μάλιστα σε καιρό ύφεσης όμως, όπως εξηγεί ο Στράτος, πλέον μπορούν να προσφέρουν όχι μόνο νέες και καλύτερες εκτυπωτικές λύσεις σε επίπεδο φωτογραφίας, αλλά ολοκληρωμένες λύσεις για ένα επαγγελματία όπως η εκτύπωση αφισών, φυλλαδίων, καρτών κ.α.

Διαβάστε ακόμη: Μια… μπάλα για πανοραμικές φωτογραφίες

Η ποιότητα του Photolab εκτιμήθηκε τόσο από τους επαγγελματίες της φωτογραφίας όσο και από φορείς, πρεσβείες, εταιρείες και μουσεία (Μπενάκη, Γουλανδρή, Ίδρυμα Ευγενίδου κ.α.) με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι -σύμφωνα με τον Στράτο είναι πάνω από 70%- των εκθέσεων που πραγματοποιούνται στην Αθήνα να αφορά δουλειές που έχουν περάσει από το εργαστήριο του. To Photolab έχουν εμπιστευτεί κορυφαίοι φωτογράφοι όπως ο Γιάννης Κόντος κι ο Γιάννης Μπεχράκης ενώ το εργαστήριο έχει προχωρήσει στην ψηφιοποίηση μέρους του αρχείου του Μουσείου της Ακρόπολης, του αρχείου του Τάκη Τλούπα για λογαριασμό του Μουσείου Μπενάκη καθώς και όλου του φωτογραφικού αρχείου του Ολυμπιακού.

Για τον Στράτο Ακτίδη, τον οποίο που τον χάνεις που τον βρίσκεις αυτό τον καιρό είναι σε σεμινάρια για την εκπαίδευση του πάνω στα νέα μηχανήματα που ενσωμάτωσε η Photolab, η εμπειρία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας είναι αξεπέραστη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Photolab, εδώ και 10 χρόνια είναι το μοναδικό εργαστήριο στον πλανήτη που τυπώνει από ψηφιακά αρχεία (μέσω του Durst Lambda) απευθείας σε κλασικό μαυρόασπρο φωτογραφικό χαρτί Ilford Galerie RC, το οποίο εμφανίζεται σε κλασικά μαυρόασπρα υλικά. Μιλάει για ώρα για τύπους χαρτιών, τεχνοτροπίες, μελάνια και νέες τεχνολογίες που κάποιος που δεν είναι της «πιάτσας» αδυνατεί να τον παρακολουθήσει, να καταλάβει ή να αξιολογήσει. Εκεί είναι που έρχεται μπροστά σου το αποτέλεσμα εκτυπωμένο και καταλαβαίνεις την διαφορά.

Πρόσφατα το photolab απέκτησε και ένα «αδελφάκι» το www.printyourphotos.gr που όπως προδίδει το όνομα του είναι ένα e-shop που δίνει την δυνατότητα σε όλους εμάς να στείλουμε τις ψηφιακές μας φωτογραφίες (ακόμη και μέσω Instagram) και μέσα σε ελάχιστες ημέρες να έχουμε επαγγελματικές εκτυπώσεις και αντίστοιχα επαγγελματική εξυπηρέτηση σε ιδιαίτερα οικονομικές τιμές.

Διαβάστε ακόμη: Εκπληκτικό HD από την κάμερα GoPro: HERO3+ (video)

Όπως εξηγεί ο Στράτος, το printyourphotos.gr απευθύνεται πέρα από αυτούς που τους αρέσει να έχουν τις φωτογραφίες τους τυπωμένες σε χαρτί σε όλους αυτούς που έχουν τη συναίσθηση ή το φόβο ότι ένας σκληρός δίσκος μπορεί κάποια στιγμή να «κρασάρει» ή ένας ιός να τους καταστρέψει τα αρχεία. «Κάποιοι άνθρωποι έχουν κάνει ταξίδια ζωής, η έχουν απαθανατίσει μοναδικά αγαπημένα τους πρόσωπα, το θεωρώ αδιανόητο από τις χιλιάδες φωτογραφίες που έχουμε όλοι στους υπολογιστές μας ή σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους να μην τυπώσεις έστω και σαν “back office” μερικές δεκάδες, αυτές που ο καθένας θεωρεί κορυφαίες προσωπικές ή από κάποιο ταξίδι ή διακοπές. Δίνουμε 1000 ευρώ για να κάνουμε ένα ταξίδι και δεν μπαίνουμε στην λογική να δαπανήσουμε 15 ευρώ για να εκτυπώσουμε 100 φωτογραφίες με τις καλύτερες στιγμές μας. Πλέον δεν είναι καν διαδικασία. Το κάνεις απευθείας από τον υπολογιστή σου και οι φωτογραφίες σου έρχονται στο σπίτι και πληρώνεις είτε με κάρτα είτε με αντικαταβολή».

Όσο για το μέλλον, όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην εταιρεία και «χωνέψει» τις νέες επενδύσεις, ο Στράτος δεν κρύβει ότι όνειρο του είναι να ανοιχθεί στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Στόχος είναι η δημιουργία ενός υποκαταστήματος το οποίο υποδέχεται παραγγελίες από την βρετανική αγορά οι οποίες θα εκτελούνται στην Ελλάδα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με αυτές που υπάρχουν σήμερα στην φωτογραφική αγορά της Αγγλίας.