Ποια είναι η φόρμουλα για λύση στο θέμα των πλειστηριασμών

Ποια είναι η φόρμουλα για λύση στο θέμα των πλειστηριασμών

Σύγκρουση Γαλλίας – Γερμανία για το ζήτημα των κόκκινων δανείων στο Eurogroup – Ποιοι θα προστατεύονται.

Προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για το 65% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και αξιολόγηση των δανειοληπτών επί μία τριετία προβλέπει το συμβιβαστικό σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος».

«Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, οι οποίες επισημαίνουν επίσης ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τη φόρμουλα που θα εφαρμοστεί, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το πολύ έως τις αρχές της επόμενης, η λύση που θα ικανοποιεί όλα τα μέρη, θα έχει οριστικοποιηθεί» σημειώνει το δημοσίευμα.

Όπως αποκαλύπτει το «Εθνος», στο χθεσινό Eurogroup υπήρξε γαλλογερμανική σύγκρουση. Η γαλλική πρόταση προέβλεπε εφαρμογή οριζόντιων μέτρων για όλα τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, τα οποία θα ισχύουν για μια τριετία. Παράλληλα, και όπως η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει, θα δημιουργηθεί φορέας που θα εκτιμά τη φερεγγυότητα των δανειοληπτών ως προς την εξυπηρέτηση του δανείου τους και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δίνει ψευδή στοιχεία θα κινούνται διαδικασίες κατάσχεσης.

Η γερμανική πλευρά, από την άλλη, εμφανιζόταν ανυποχώρητη και τόνιζε ότι υπάρχουν πολλά φαινόμενα φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Πληροφορίες λένε, επίσης, πως η κυβέρνηση δέχεται τα όρια προστασίας να μειωθούν στα έως 30.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα και στα έως 180.000 ευρώ το πολύ για την αξία ακίνητης περιουσίας.

Τα όρια των συμβιβασμών που θα κάνει η κυβέρνηση θα αποφασιστούν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί στη Βουλή.