Ποιά είναι η Generation Z που αναμένεται να διαταράξει το εργασιακό περιβάλλον;

Ποιά είναι η Generation Z που αναμένεται να διαταράξει το εργασιακό περιβάλλον;

Αυτή η νέα γενιά εργαζομένων μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που οι εργοδότες προσλαμβάνουν υπαλλήλους.

του Μπομπ Κράουτς

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το εργατικό δυναμικό της γενιάς των millennials έχει βρεθεί στο επίκεντρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ενώ αυτή η γενιά θα παραμείνει στην αγορά εργασίας για τουλάχιστον 30 χρόνια ακόμη, υπάρχει μια νέα ανερχόμενη γενιά: η Generation Ζ που θα είναι εξίσου εστιασμένη όπως και η προηγούμενη, ωστόσο ο ορισμός της σχετικά με το τί συνιστά «καλό εργοδότη» θα ποικίλει σε ορισμένους σημαντικούς τομείς.

Η Generation Z αποτελείται από εκείνους που γεννήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90 μέχρι τις αρχές του 2000.

Μοιάζουν πολύ με την προηγούμενη γενιά ως προς την επιθυμία επιτυχίας, αλλά οι φιλοδοξίες τους, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Adecco Staffing USA, διαφέρουν.

Πολλοί φιλοδοξούν να αποκτήσουν οικονομική σταθερότητα, μια επιθυμία που μπορεί πιθανόν να συνδέεται με την είσοδο τους στην αγορά εργασίας στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης. Ωστόσο, οι μετέχοντες στην Generation Z επικεντρώνονται στη δουλειά των ονείρων τους. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία (32%) όσων ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι μεγαλύτερη φιλοδοξία τους είναι να έχουν τη δουλειά των ονείρων τους σε 10 χρόνια από τώρα.

Δεν αναμένουν όμως ότι η εύρεση εργασίας θα είναι εύκολη, καθώς πολλοί από τους σημερινούς μαθητές (32%) αναφέρουν την εύρεση εργασίας ως την κορυφαία ανησυχία τους. Το φοιτητικό χρέος βρίσκεται επίσης στη λίστα, με το 21% των ερωτηθέντων να ανησυχούν περισσότερο για το κόστος της εκπαίδευσης και τον διαρκή οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει για το μέλλον τους. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το ήμισυ (53%) της τρέχουσας γενιάς μαθητών αναφέρουν ότι το δάνειο σπουδών είναι μια σημαντική παράμετρος στην απόφαση σχετικά με την εκπαίδευση και τη σταδιοδρομία τους. Παρά αυτή την ανησυχία, πολλοί μαθητές (36%) είναι πιο εστιασμένοι στην ευκαιρία για ανάπτυξη και όχι στο μισθό, σε ό, τι αφορά την πρώτη τους εργασία.

Ενώ πολλές επιχειρήσεις διαφημίζουν φιλικό εργασιακό κλίμα, με ευέλικτο ωράριο και διαφανείς μισθούς, προκειμένου να δελεάσουν ταλαντούχους υποψηφίους, μπορεί να χρειαστεί να προσφέρουν περισσότερα προνόμια εστιασμένα στην καριέρα για την Γενιά Ζ. Οι σημερινοί φοιτητές κατατάσσουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης της σταδιοδρομίας τους ως την πιο σημαντική πτυχή της πρώτης τους εργασίας (36%), ακολουθούμενη από την ικανοποιητική εργασία (19%) και τη σταθερότητα (19%). Τα φιλικά περιβάλλοντα εργασίας (10%), το ευέλικτο ωράριο (7%), και ο υψηλότερος μισθός (6%) κατατάσσονται χαμηλότερα κατά προτεραιότητα. Για να προσελκύσουν τους κατάλληλους εργαζομένους, οι εταιρείες θα πρέπει να δείξουν πως μπορούν να βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους να επιτύχουν τους σημαντικότερους στόχους της σταδιοδρομίας τους.

Χωρίς αμφιβολία, η Generation Z έχει μεγάλες φιλοδοξίες για το μέλλον και κίνητρα για να ανελιχθεί στον επαγγελματικό στίβο. Γνωρίζοντας ότι οι ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και ανάπτυξης είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιτυχία τους, οι μελλοντικοί εργαζόμενοι της Γενιάς Z θα δώσουν προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που δίνουν βαρύτητα σε αυτές τις πτυχές της εργασίας σε σχέση με αυτές που δεν το κάνουν. Επικαλούμενοι την επιθυμία της Γενιάς Z για μάθηση και προσφέροντας ευκαιρίες για ουσιαστική ανάπτυξη, οι εργοδότες μπορούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν με επιτυχία την επόμενη γενιά ταλέντων που θα βγουν στην αγορά εργασίας.