Ποια είναι η Πρισίλα Τσαν που κέρδισε τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ;

Ποια είναι η Πρισίλα Τσαν που κέρδισε τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ;
Mark Zuckerberg, chief executive officer and founder of Facebook Inc., walks with his wife Priscilla Chan while arriving for a morning session during the Allen & Co. Media and Technology Conference in Sun Valley, Idaho, U.S., on Thursday, July 11, 2013. Executives from media, finance and politics mingle at the mountain resort between presentations on business trends and social issues, brought together by New York investment banker Herb Allen. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images

Η δρ. Πρισίλα Τσαν διατηρεί χαμηλό προφίλ και επιλέγει να μιλά μόνο μέσα από το ιατρικό και φιλανθρωπικό της έργο.

Η 30χρονη παιδίατρος Πρισίλα Τσαν είναι η σύζυγος του ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, με τον οποίο απέκτησε την Τρίτη το πρώτο τους παιδί, την Μαξ. Η Πρισίλα Τσαντ, που βρίσκεται πάντοτε διακριτικά στο πλευρό του συζύγου της, είναι γνωστή για την φιλανθρωπική της δράση.

Είναι συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού «The Primary School» που θα τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο. Επιπλέον, το όνομά της είναι συνδεδεμένο και με το νέο φιλανθρωπικό ίδρυμα «Chan Zukerberg Foundation», την ίδρυση του οποίου ανακοίνωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μαζί με την γέννηση της κόρης τους και την πρόθεσή τους να χαρίσουν το 99% των μετοχών τους για την προώθηση της έρευνας, της ανάπτυξης, της ισότητας και της εκπαίδευσης.

Τα παιδικά της χρόνια

Η Πρισίλα Τσαν γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μασαχουσέτη. Ο γονείς της είναι μετανάστες από την Ασία και, όπως η ίδια είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή της, έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες με βάρκα.

Η Πρισίλα είναι η πρώτη από τα τρία κορίτσια της οικογένειας και η πρώτη που κατάφερε να μπει στο πανεπιστήμιο. Σε όλη της την παιδική ηλικία, θυμάται την μητέρα της να κάνει δύο δουλειές για να βοηθήσει την οικογένειά της. Επειδή οι γονείς της δεν γνώριζαν αγγλικά, η ίδια έκανε τον «διερμηνέα» τους μαθαίνοντας τη γλώσσα στο σχολείο.

Το 2003 αποφοίτησε από το δημόσιο λύκειο της περιοχής ως αριστούχος, ενώ οι συμμαθητές της την ψήφισαν ως την «ευφυΐα του έτους».

Τα φοιτητικά της χρόνια

Την περίοδο 2003-2007 σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου και γνώρισε τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, με τον οποίο άρχισαν να βγαίνουν. Στη συνέχεια, δούλεψε ως καθηγήτρια φυσικής σε ένα ιδιωτικό σχολείο της Καλιφόρνιας, ενώ το 2008 άρχισε να σπουδάζει ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Αποφοίτησε το 2012, όταν και παντρεύτηκε τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Ολοκλήρωσε την ειδίκευσή της στην Παιδιατρική το καλοκαίρι του 2015.

Το φιλανθρωπικό της έργο

Οι φιλανθρωπικές δράσεις της Πρισίλα Τσαν συνδέονται στενά με το προσωπικό και επαγγελματικό της υπόβαθρο. Αφορούν κυρίως στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην επιστήμη. Μαζί με τον σύζυγό της έχουν δωρίσει περισσότερα από 320 εκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης.

Το 2016 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο «Primary School». Πρόσφατα δώρισαν 75 εκατομμύρια δολάρια στο Γενικό Νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο και δημιουργήθηκε μία πτέρυγα που φέρει το όνομα «Ζούκερμπεργκ».