Ποια μαθήματα μπορεί να δώσει η Apple στο Facebook για τα δεδομένα των χρηστών του

Ποια μαθήματα μπορεί να δώσει η Apple στο Facebook για τα δεδομένα των χρηστών του
epa03734736 (FILE) A file picture dated 10 April 2012 shows an Apple iPhone 4 running the Instagram app as held in front of a Facebook logo on a computer monitor in Hanover, Germany. According to media reports, a secret intelligence program called 'Prism' run by the US Government's National Security Agency has been collecting data from millions of communication service subscribers through access to many of the top US Internet companies, including Google, Facebook, Apple and Verizon. Reports in the Washington Post and The Guardian state US intelligence services tapped directly in to the servers of these companies and five others to extract emails, voice calls, videos, photos and other information from their customers without the need for a warrant. EPA/JULIAN STRATENSCHULTE Photo:

Η διαμάχη Τιμ Κουκ – Μαρκ Ζούκερμπεργκ άνοιξε την κουβέντα για κάτι πολύ μεγαλύτερο.

 

του Alex Salkever

Την περασμένη εβδομάδα, το Facebook παραδέχτηκε ότι συλλέγει εκτεταμένα ιστορικά κλήσεων και κειμένου για χρήστες τηλεφώνων Android. Η μετοχή της εταιρείας κατακρημνίζεται, η διευθυντική της ομάδα κλονίζεται, και η εμπλοκή των χρηστών μειώνεται.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν το Facebook είχε μια συνεπή και ολοκληρωμένη πολιτική δεδομένων βάσει της οποίας θα λάμβανε τις αποφάσεις του σχετικά με τα προϊόντα του.

Αυτή η έλλειψη έρχεται σε άμεση αντίθεση με την Apple, η οποία έχει υιοθετήσει μια πολύ πιο συντηρητική προσέγγιση ως προς την ιδιωτική ζωή των χρηστών.

Η διαφορά μεταξύ των δύο τεχνολογικών γιγάντων θα πρέπει να είναι ένας οδηγός για όλες τις εταιρείες τεχνολογίας καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις για τη λήψη καλύτερων μέτρων για την προστασία της ιδιωτικότητας και των δεδομένων των χρηστών.

Η αποκάλυψη της συλλογής των ιστορικών κλήσεων είναι μοναχά η τελευταία προσθήκη σε μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την ιδιωτικότητα των χρηστών του Facebook. Και αυτό έρχεται στον αντίκτυπο των αποκαλύψεων ότι το τεράστιο κοινωνικό δίκτυο επέτρεψε στην εταιρεία συμβούλων πολιτικής Cambridge Analytica να κάνει κατάχρηση των πληροφοριών δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών, μετά την εγκατάσταση μιας εφαρμογής που δήλωνε ότι επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για ακαδημαϊκή έρευνα.

Ας δούμε την προσέγγιση του Facebook σε σύγκριση με εκείνη της Apple. Η Apple παίρνει σοβαρά την ιδιωτική ζωή των χρηστών και είναι πρόθυμη να καταβάλλει προσπάθειες για τον σκοπό αυτό. Δείτε, για παράδειγμα, τη δικαστική μάχη που ξεκίνησε η Apple εναντίον του FBI για να εμποδίσει την κυβέρνηση από το να αναγκάσει την εταιρεία να επιτρέψει στους ερευνητές να παρακάμψουν την κρυπτογράφηση.

Η Apple άρχισε να δίνει έμφαση στην ιδιωτικότητα των χρηστών πολύ πριν από τους αντιπάλους της. Η εταιρεία δημιούργησε ολοκληρωμένη κρυπτογράφηση στο iMessage και το FaceTime εξαρχής. Η Apple επίσης καθιστά εξαιρετικά εύκολη την κρυπτογράφηση ολόκληρου του σκληρού σας δίσκου· στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του λειτουργικού συστήματος των φορητών υπολογιστών Mac. Και το Apple Pay έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προάγει πραγματικά την ιδιωτικότητα – με το να μην αποθηκεύει πληροφορίες για τις πιστωτικές κάρτες στα τηλέφωνα ή τους υπολογιστές των χρηστών και χρησιμοποιώντας μονόδρομη κρυπτογράφηση για πληρωμές.

Επιπλέον, η Apple έχει επενδύσει στη δημιουργία εργαλείων εξόρυξης δεδομένων που σέβονται την ιδιωτικότητα των χρηστών και προσπαθούν να καθιστούν πλήρως ανώνυμα τα δεδομένα των χρηστών. Η τεχνική, η οποία ονομάζεται «διαφορικό ιδιωτικό απόρρητο», ‘θολώνει’ τα προφίλ και τις δραστηριότητες των χρηστών για να καλύπτει τις ταυτότητες ενώ συγκεντρώνει ανώνυμα δεδομένα σε μεγαλύτερες ομάδες. Τα δεδομένα αυτά είναι χρήσιμα για την Apple, αλλά είναι δύσκολο να συνδεθούν με μεμονωμένους χρήστες.

Η Apple είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που έχει κάνει ένα τέτοιο βήμα. Ακόμη και αν ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι το διαφορικό ιδιωτικό απόρρητο μπορεί να μην παρέχει τόσο μεγάλη προστασία όπως ισχυρίζεται η Apple, εξακολουθούν να επικροτούν την Apple για την προσπάθειά της να υλοποιήσει ένα καλύτερο όραμα για τα δεδομένα και την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Κι αυτό είναι κάτι που το Facebook δεν έχει κάνει, πέρα απ’ το να επαναλαμβάνει μονότονα ότι θεωρεί σημαντική την ιδιωτικότητα του χρήστη.

Πηγή: fortune.com

Διαβάστε ακόμη: Η απάντηση-«χαστούκι» του Ζούκερμπεργκ στον Τιμ Κουκ της Apple