Ποια μέτρα έβαλε ο Βαρουφάκης στο τραπέζι του Eurogroup

Ποια μέτρα έβαλε ο Βαρουφάκης στο τραπέζι του Eurogroup
Greek Finance Minister Yanis Varoufakis attends an euro zone finance ministers meeting in Luxembourg, June 18, 2015. REUTERS/Francois Lenoir - RTX1H3EK

Ο Γιάνης Βαροφάκης έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της παρέμβασής του στο Eurogroup.

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασής του στο Eurogroup της 18ής Ιουνίου δημοσιοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μέσω του προσωπικού του ιστολογίου. Το κείμενο φέρει τον τίτλο «Οι προτάσεις της Ελλάδας για τον τερματισμό της κρίσης: Η παρέμβασή μου στο Eurogroup»και σε αυτό καταγράφονται οι προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική πλευρά στο Eurogroup.

«Το μόνο αντίδοτο στην προπαγάνδα και στις «κακόβουλες» διαρροές είναι η διαφάνεια. Μετά από τόση παραπληροφόρηση σχετικά με την παρουσίαση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup, η μόνη απάντηση είναι να αναρτήσω τις ακριβείς λέξεις που χρησιμοποίησα. Διαβάστε τες και κρίνετε μόνοι σας αν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης συνιστούν βάση συμφωνίας», γράφει ο Έλληνας Υπουργός.

Στη συνέχεια, αφού παραθέτει τις συνέπειες που είχαν τα προγράμματα προσαρμογής στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, σημειώνει: «Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική προσαρμογή. Αλλά όχι αυτό το είδος προσαρμογής που εφαρμόστηκε στο παρελθόν. Χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις και λιγότερες περικοπές (…) Με τις προτάσεις μας στους θεσμούς προσφέρουμε:

-Ένα εκτεταμένο (αλλά βελτιστοποιημένο) πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για την περίοδο 2015-2025

-Τη δημιουργία μίας πλήρως ανεξάρτητης Φορολογικής και Τελωνειακής Αρχής (υπό την αιγίδα και την εποπτεία του Κοινοβουλίου)

-Ένα δημοσιονομικό συμβούλιο που θα επιβλέπει τον κρατικό προϋπολογισμό

– Ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για τον περιορισμό των κατασχέσεων και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

-Μεταρρυθμίσεις στο κώδικα δικαστικής και πολιτικής δικονομίας -Απελευθέρωση της αγοράς πολλών προϊόντων και υπηρεσιών (με προστασία των αξιών και των επαγγελμάτων της μεσαίας τάξης , που είναι αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού ιστού)

-Εξάλειψη πολλών ενοχλητικών τελών

-Μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση (θέσπιση κατάλληλου συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, εκσυγχρονισμό και ενοποίηση των μισθοδοσιών του δημόσιου τομέα)».

Επιπλέον των μεταρρυθμίσεων αυτών, ο ΟΟΣΑ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν και να παρακολουθήσουν μία δεύτερη σειρά μεταρρυθμίσεων. Χθες συναντήθηκα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ και την ομάδα του για να τους ανακοινώσω αυτή την κοινή ατζέντα μεταρρυθμίσεων, με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα:

– Μια μεγάλη προσπάθεια κατά της διαφθοράς, αποτυπώνοντας και τα κατάλληλα εργαλεία για την υποστήριξή της, κυρίως στον τομέα των προμηθειών

-Απελευθέρωση του κατασκευαστικού τομέα και αγοράς, συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών προτύπων που αφορούν στα αντίστοιχα υλικά

-Απελευθέρωση του χονδρικού εμπορίου

– Δημιουργία κώδικα για τα ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και έντυπα

-Κέντρα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων one-stop, που θα ελαχιστοποιούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την λειτουργία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα

– Μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, μέσω μιας σωστής και μακρόχρονης αναλογιστικής μελέτης, την σταδιακή μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την μείωση του λειτουργικού κόστους των ασφαλιστικών ταμείων, την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων- εν αντιθέσει με απλή μείωση των συντάξεων.

«Επανερχόμενος σύντομα στο θέμα των συντάξεων, πολλά έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του γεγονότος ότι οι συντάξεις κοστίζουν περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν και φθάνουν περίπου το 16% του ΑΕΠ. Αναλογιστείτε όμως αυτό: Αφενός οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 40%, και αφετέρου ο αριθμός των συνταξιούχων παρέμεινε σταθερός. Άρα η δαπάνη για τις συντάξεις μειώθηκε, δεν αυξήθηκε. Αυτό το ποσοστό δεν οφείλεται λοιπόν στην αύξηση της δαπάνης αλλά στη δραματική πτώση του ΑΕΠ, που έφερε και μια δραματική πτώση στα έσοδα των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της μείωσης της απασχόλησης και της αύξησης της αδήλωτης εργασίας».

«Αντί να διαφωνούμε για μισές ποσοστιαίες μονάδες σχετικά με τα μέτρα (ή για το αν αυτά τα φορολογικά μέτρα θα πρέπει να είναι παραμετρικά ή όχι), γιατί να μην κάνουμε μια βαθύτερη, πιο λεπτομερή και μόνιμη μεταρρύθμιση; Ένα αυτόματο φρενάρισμα του ελλείμματος που να είναι θεσμοθετημένο και να εποπτεύεται από το ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο πάνω στο οποίο οι θεσμοί κι εμείς έχουμε ήδη συμφωνήσει.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα την Δευτέρα

To Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα εποπτεύει την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού σε εβδομαδιαία βάση, θα προειδοποιεί αν ένας επιμέρους στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα πάει να καταπατηθεί και, αν χρειαστεί, θα εφαρμόζει αυτόματα οριζόντιες μειώσεις σε όλες τις δαπάνες με σκοπό να αποτρέψει τον εκτροχιασμό του στόχου κάτω από το προ-συμφωνηθέν όριο. Με τον τρόπο αυτό τίθεται σε εφαρμογή ένα αλάνθαστο σύστημα που εξασφαλίζει την φερεγγυότητα του Ελληνικού κράτους, ενώ η Ελληνική κυβέρνηση διατηρεί την ελευθερία που χρειάζεται για χάραξη πολιτικής, για να παραμείνει κυρίαρχη και ικανή να κυβερνήσει σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο. Θεωρήστε αυτή την ιδέα ως μια απτή πρόταση που η κυβέρνησή μας θα υλοποιήσει αμέσως μετά την ύπαρξη μιας συμφωνίας».

«Το μεγάλο μας υπερβολικό χρέος πρέπει να το σκεφτούμε ως μια μεγάλη μη χρηματοδοτούμενη φορολογική υποχρέωση. Παρόλο που είναι αλήθεια ότι τα κομμάτια του χρέους στο EFSF και το GLF αργούν να λήξουν και το επιτόκιό τους δεν είναι υψηλό, η μη χρηματοδοτούμενη φορολογική υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, το χρέος μας, περιέχει μια εξέχουσα συνιστούσα που εμποδίζει τις επενδύσεις και την ανάκαμψη σήμερα. Αναφέρομαι εδώ στα €27 δις των ομολόγων του προγράμματος SPM που κρατούνται ακόμα από την ΕΚΤ.

Πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη μη χρηματοδοτούμενη υποχρέωση που οι πιθανοί επενδυτές στην Ελλάδα κοιτούν και μετά αποχωρούν, επειδή αναγνωρίζουν το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται από αυτό το κομμάτι χρέους, και επειδή κατανοούν ότι αυτά τα 27 δις στα βιβλία της ΕΚΤ απαγορεύουν στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ακριβώς τη στιγμή που αυτό το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και αγγίζει τα όρια των δυνατοτήτων του προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες που έχουν πληγεί από τον αποπληθωρισμό. Είναι τραγική ειρωνία που η χώρα που έχει χτυπηθεί περισσότερο από τον αποπληθωρισμό είναι και η μοναδική που έχει εξαιρεθεί από το πρόγραμμα της ΕΚΤ κατά του αποπληθωρισμού. Και έχει εξαιρεθεί εξαιτίας αυτών των 27 δις».

«Η πρότασή μας για αυτό είναι απλή, αποδοτική και αμοιβαία επωφελής. Δεν προτείνουμε νέα χρήματα, ούτε ένα φρέσκο ευρώ για το κράτος μας. Φανταστείτε ότι η ακόλουθη συμφωνία σε τρία βήματα ανακοινώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες:

Βήμα 1: Βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα περιλαμβάνουν και το αυτόματο φρενάρισμα του ελλείμματος που προανέφερα.

Βήμα 2: Ένας εξορθολογισμός του σχεδίου αποπληρωμών του χρέους της Ελλάδας με την ακόλουθη λογική

Πρώτον, μια επαναγορά των ομολόγων από το πρόγραμμα SMP: η Ελλάδα να πάρει ένα νέο δάνειο από τον μηχανισμό ESM, να αγοράσει τα ομόλογα SMP από την EKT και να τα αποσύρει. Για να υποστηριχτεί αυτό το δάνειο, συμφωνούμε ότι οι βαθιές μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν κοινή συνθήκη για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος καθώς και για τη διασφάλιση του νέου σχεδίου με τον ESM το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και θα είναι σε ισχύ παράλληλα με το συνεχιζόμενο πρόγραμμα του ΔΝΤ έως τον Μάρτιο του 2016.

Η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση βασίζεται στις εναπομείνασες εκταμιεύσεις από το υπάρχον πρόγραμμα, και η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση θα ολοκληρωθούν από την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα SMP τα οποία ανέρχονται σε €9 δισ. (από τα €27 δισ. που έχουν απομείνει) και τα οποία θα μπουν σε λογαριασμό με χρηματική εγγύηση που θα χρησιμοποιηθεί για τις αποπληρωμές της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Βήμα 3: Ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας που θα χρηματοδοτηθεί από το Σχέδιο Γιούνκερ, την ΕΚΤ – με την οποία ήδη είμαστε σε συνομιλίες, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και άλλους εταίρους που θα προσκληθούν να συμμετάσχουν και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μας για τις ιδιωτικοποιήσεις και την ίδρυση μιας τράπεζας ανάπτυξης που θα στοχεύει στην ανάπτυξη, την αναμόρφωση και την χρηματοοικονομική ασφάλεια των δημοσίων αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων.

Αμφιβάλλει στα αλήθεια κανείς ότι η ανακοίνωση αυτών των τριών βημάτων θα άλλαζε δραματικά το κλίμα, θα ενέπνεε τους Έλληνες να εργαστούν σκληρά με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος, θα προσέλκυε επενδυτές σε μια χώρα όπου οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων έχουν μειωθεί τόσο πολύ, και θα έδινε εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους ότι η Ευρώπη μπορεί, έστω και την τελευταία στιγμή, να κάνει το σωστό»

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Γιάνη Βαρουφάκη εδώ.