Ποια θα είναι η πιο πολυπληθής χώρα του κόσμου μέχρι το 2020

Ποια θα είναι η πιο πολυπληθής χώρα του κόσμου μέχρι το 2020

Οι προβλέψεις του ΟΗΕ σχετικά με τον πληθυσμό δείχνουν ότι ο συνολικός πληθυσμός του πλανήτη θα φτάσει στα  8,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030!

Η Ινδία είναι πολύ κοντά στο να γίνει η πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο σε λιγότερο από μια δεκαετία ή κατά έξι χρόνια νωρίτερα από ό,τι υπολογίζονταν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η ​​Κίνα είναι σήμερα η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με πληθυσμό 1.38 εκατ, ανθρώπων σε σύγκριση με της Ινδίας που ανέρχεται στα 13.1 εκατ. Τα αριθμητικά στοιχεία για τις δύο χώρες θεωρειται ότι θα διογκθούν σε περίπου 1,4 δις μέχρι το 2022, οπότε και αναμένεται ο πληθυσμός  της Ινδίας να ξεπεράσει αυτόν της Κίνας.

Στο τέλος της επόμενης δεκαετίας, δηλαδή κοντά στο 2030, η Ινδία αναμένεται να φιλοξενεί 1,5 δις ανθρώπους, αριθμός που είναι προβλέπεται να «φουσκώσει» σαν μπαλόνι και να αγγίξει τα 1,7 δις μέχρι το 2050. Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να παραμείνει σχετικά πιο στάσιμη μέχρι το 2030, ενώ υπάρχουν και κάποιες πιθανότητες να μειωθεί ελαφρώς σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Έτσι, σε μια πρόβλεψη που δημοσιεύθηκε πριν από δύο χρόνια, η Ινδία φαινόταν ότι θα προσπεράσει την Κίνα γύρω στο 2028.

Οι προβλέψεις του ΟΗΕ σχετικά με τον πληθυσμό δημοσιεύθηκαν σε μια νέα έκθεση που δείχνει επίσης ότι ο συνολικός πληθυσμός του πλανήτη θα φτάσει στα  8,5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030. Μέχρι τα μέσα του αιώνα, είναι πιθανό οι άνθρωποι παγκοσμίως να αγγίξουν τα 9,7 δις με έξι από τις δέκα μεγαλύτερες χώρες – Ινδία, Κίνα, Ινδονησία, Νιγηρία, Πακιστάν και τις ΗΠΑ – να έχουν πληθυσμό άνω των 300 εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Ενώ οι παγκόσμιες προβλέψεις δεν χρειάζεται να σημάνουν συναγερμό, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η συγκέντρωση πληθυσμού στις φτωχότερες χώρες παρουσιάζει μια ξεχωριστή σειρά προκλήσεων, καθιστώντας πιο δύσκολη την εξάλειψη της φτώχειας και της ανισότητας,  την καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού, και την επέκταση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την βελτιστοποίηση των συστημάτων υγείας» δήλωσε ο John Wilmoth, ο οποίος ηγείται του τμήματος του ΟΗΕ που εκπόνησε την έκθεση.

Και όμως, ο πληθυσμός της Ινδίας δεν είναι ο γρηγορότερα αυξανόμενος καθώς η Νιγηρία αναπτύσσεται με τέτοιον ρυθμό που αναμένεται να έχει περισσότερους ανθρώπους από ό, τι οι ΗΠΑ από το 2050, οπότε είναι πιθανό να γίνει η τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο.

Πηγή: Time.com