Πιερρακάκης: Θα περάσουμε τα 500 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές για φέτος

Πιερρακάκης: Θα περάσουμε τα 500 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές για φέτος
Τι είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης για την τεχνολογία, τις υποδομές και την πρόσφατη ανακοίνωση της Deutsche Telekom σε σχέση με την αύξηση του επενδυτικού της αποτυπώματος στη σταθερή τηλεφωνία και τις οπτικές ίνες στην 7η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης συζήτησε με τον Τάσο Ζάχο, Editor in Chief του Fortune Greece για το πώς μπορεί να γίνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ένας καταλύτης για την ανάπτυξη, στο πλαίσιο των εργασιών της 7ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών που θα πραγματοποιείται σήμερα ζωντανά στο King George.

Ο υπουργός ξεκίνησε αναφέροντας μερικά στοιχεία για τις ψηφιακές συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα είπε πως οι ψηφιακές συναλλαγές ξεκίνησαν από τα 8,8 εκατ. το 2018, πήγαν στα 34 εκατ. το 2019, στα 94 εκατ. το 2020 και φέτος, μέχρι σήμερα, οι ψηφιακές συναλλαγές έχουν φτάσει τα 490 εκατ. και πρόκειται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. Μάλιστα το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των συναλλαγών είναι διαλειτουργικότητες, το κράτος δηλαδή έχει αρχίσει να λειτουργεί με ολοένα και πιο «έξυπνο» τρόπο. «Αυτή είναι και η φύση της τεχνολογίας, να διευκολύνει τον πολίτη. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον εμβολιασμό. Παραδοσιακά, το κράτος δεν σχεδιάζει τις υπηρεσίες με επίκεντρο τον πολίτη, αλλά με επίκεντρο τον εαυτό του, κάτι το οποίο είναι προβληματικό. Το κράτος πρέπει να σχεδιάζει πολιτοκεντρικές υπηρεσίες. Το κάναμε με το εμβόλιο και είναι κάτι που κάνουμε βήμα-βήμα προχωρώντας στην ψηφιοποίηση του κράτους».

Σχετικά με το αν μπορεί να υπάρξει ένα «ψηφιακό πιστοποιητικό» το οποίο θα συνδέει μία γενναία μείωση του μη μισθολογικού κόστους και αυτό να επανεπενδύεται σε ψηφιακές δεξιότητες, ο υπουργός δήλωσε πως πρόκειται για μία εξαιρετική πρόταση που σίγουρα πρέπει να εξεταστεί. «Αυτό είναι κάτι που άπτεται στο υπουργείο Οικονομικών και πρέπει να εξεταστεί στις εισηγήσεις των αρμοδίων υπουργών. «Σίγουρα είναι ενδιαφέρον να δίνει κανείς τα κατάλληλα κίνητρα ώστε γίνεται αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Το reskilling θα γίνεται ολοένα και πιο αναγκαίο γι’ αυτό και θα χρειάζονται οι κατάλληλες θεσμικές παρεμβάσεις».

«Η ψηφιακή πολιτική είναι σαφέστατα λαϊκή πολιτική», δήλωσε ο υπουργός, γιατί είναι ένας μηχανισμός μείωσης των ανισοτήτων όταν γίνεται σωστά. «Αν σκεφτεί κανείς το κράτος στον παλιό του σχεδιασμό θα δει ότι έχει σχεδιαστεί για αυτούς που έχουν ή χρόνο ή πόρους να κάθονται σε πολλές ουρές ή να πληρώνουν ανθρώπους για αυτή τη δουλειά. Ένα κράτος που λειτουργεί ψηφιακά και γρήγορα είναι ένα κράτος που δημιουργεί ένα πεδίο ισότητας σε σχέση με εκείνους που αλληλεπιδρούν με αυτό. Η ψηφιοποίηση δημιουργεί ένα κράτος που δουλεύει καλά και για όλους, βελτιώνει την παραγωγικότητα και τις υποδομές. Ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα με γεωγραφικές προκλήσεις, για να μπορέσει το κράτος να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες χρειάζεται τέτοιου είδους υποδομές».

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σχέδιο Μάρσαλ για την εποχή μας. Είναι χρήσιμο, ωστόσο θέλει λίγο παραπάνω χρόνο. Βλέπουμε μία αλλαγή στη φιλοσοφία που γίνονται τα πράγματα. Στην πληροφορική παλιά υπήρχε η λογική του waterfall,περιμένω δηλαδή το τέλειο προϊόν στο τέλος. Αυτό καθόρισε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα ψηφιακά έργα τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι προγραμματιστές των startups έχουν την νοοτροπία του agile, φτιάχνεις ένα ελάχιστο βιώσιμο προϊόν και πάνω σε αυτό χτίζεις. Αυτό είναι και το concept του gov.gr. Η δικαιοσύνη είναι ένας από τους χώρους όπου η ψηφιοποίηση είναι ελλιπέστατη, έχουμε μία σειρά από προγράμματα που αξιοποιούμε, δώσαμε ψηφιακές υπογραφές σε όλους τους δικηγόρους της χώρας».

«Το 2025 θα έχουμε δημοπρατήσει και θα έχουμε ξεκινήσει να παραλάβουμε όλα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης», δήλωσε ο υπουργός και αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Deutsche Telekom σε σχέση με την αύξηση του επενδυτικού της αποτυπώματος στη σταθερή τηλεφωνία και τις οπτικές ίνες. «Εκεί είναι η μεγάλη εκκρεμότητα τα χώρας, στη σταθερή τηλεφωνία. Στην κινητή τηλεφωνία η χώρα πηγαίνει πολύ καλά. Στην κινητή είμαστε 25οι στον κόσμο, ενώ στη σταθερή 100οι. Εκεί υπάρχει πρόβλημα, σε ένα παλιό δίκτυο χαλκού που υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εκεί πρέπει να καλυφθεί η χώρα με οπτική ίνα, όπου ο μέσος όρος στη Ευρώπη είναι 60% κάλυψη και στην Ελλάδα είμαστε στο 13-14% πίσω. Για να λυθεί αυτό πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Είχαμε ένα σχέδιο, ότι από ένα σύνολο 4,8 εκατ. γραμμών, δυνητικά, μας έλειπαν 2 εκατ. Η Deutsche Telekom είπε πως το 75% των 2 εκατ. θα το καλύψει με ιδιωτική επένδυση. Πλέον μένει ένα μικρό κομμάτι σε σχέση με τον ψηφιακό ορίζοντα της ψηφιακής Ευρώπης του 2027 για να καλύψουμε και έρχεται το ίντερνετ μέσω δορυφόρων, από ιδιωτικούς παρόχους στην αρχή. Υπάρχει μία άλλη εκκρεμότητα στην πλήρη ψηφιοποίηση ακόμα και στην μετατροπή του χαρτιού σε πληροφορία».

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε σχετικά με την ενίσχυση των επιχειρήσεων: «έχουμε προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όπως υπηρεσίες cloud, κυβερνοασφάλεια, τεχνητή νοημοσύνη κά» και ότι «το πρώτο 3μηνο του 2022 θα έχουμε την ταυτότητα στο wallet του κινητού μας».

Παρακολουθήστε live την 7η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ, powered by Fortune Greece εδώ.