Ποιες αεροπορικές εταιρείες παγώνουν την σύνδεση με την Ελλάδα

Ποιες αεροπορικές εταιρείες παγώνουν την σύνδεση με την Ελλάδα
A flight information board shows cancelled flights in Terminal 5 at Heathrow Airport in west London December 20, 2010. Snow and freezing temperatures delayed flights across northern Europe on Monday, frustrating travellers trying to get away for Christmas and putting pressure on airline shares. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN - Tags: ENVIRONMENT TRANSPORT BUSINESS)

Γνωστές αεροπορικές εταιρείες βγάζουν εκτός πτητικού χάρτη την Ελλάδα με ανυπολόγιστο κόστος για τον τουρισμό.

Να διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να χάσουν ούτε ένα ευρώ από την ελληνική τουριστική αγορά επιδιώκουν γνωστές αεροπορικές εταιρείες ευρωπαϊκών και αμερικανικών συμφερόντων, προβαίνοντας στο «μπλοκάρισμα» της έκδοσης οποιουδήποτε αεροπορικού εισιτηρίου που αφορά τη χώρα μας. Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας, απόρροια των δυσάρεστων οικονομικό-πολιτικών εξελίξεων, έχει οδηγήσει ηχηρά ονόματα του κλάδου των αερομεταφορών να κόψουν κάθε διασύνδεση με έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς επειδή φοβούνται πως δεν θα καταφέρουν να εισπράξουν εγκαίρως τα χρήματά τους.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για αεροπορική απομόνωση που θα έχει δραματικές επιπτώσεις όχι μόνο στη φετινή τουριστική σεζόν, η οποία χαρακτηρίζεται από ακυρώσεις κρατήσεων και μείωση της τουριστικής ζήτησης, αλλά και σε εκείνη που θα ακολουθήσει. Οι μεγάλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων Virgin Atlantic, Emirates, Qatar Airways, Air New Zealand και Ryanair τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ωστόσο, οι κλειστές τράπεζες, η έλλειψη ρευστότητας και η καθυστέρηση σε ότι αφορά την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους Εταίρους δεν φαίνεται να επιτρέπουν άμεση λύση τους προβλήματος που πλήττει τη μόνη ισχυρή βιομηχανία που διαθέτει η χώρα. Όσες αεροπορικές εταιρείες δεν διέκοψαν την έκδοση εισιτηρίων ζητούν η εξόφλησή τους να γίνεται μόνο με μετρητά στη χώρα μας, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα αποτελεί ούτε καν κουκίδα στον τουριστικό χάρτη.

Τα μεγάλα on-line ταξιδιωτικά πρακτορεία στη χώρα μας δηλώνουν αδυναμία στο να εξυπηρετήσουν ακόμη και ξένους πελάτες από χώρες όπως η Ρωσία, η Γερμανία, η Αγγλία κ.α. με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα που χάνονται από την εγχώρια τουριστική αγορά, είναι η εικόνα που μεταφέρει στο fortunegreece.com ο Ντίνος Φρατζεσκάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιρειών (ΣΑΑΕ). Ο ίδιος προσθέτει πως ως Γενικοί Αντιπρόσωποι αεροπορικών εταιρειών προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μη βγουν και άλλες εταιρείες από το σύστημα της ΙΑΤΑ. «Μέχρι στιγμής 37 εταιρείες έκλεισαν τη στρόφιγγα και η κατάσταση αυτή είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αντιστραφεί το κλίμα. Όσο εύκολο είναι για μια εταιρεία να κόψει τη σύνδεση τόσο δύσκολο είναι να πειστεί να επιστρέψει. Ένας Οικονομικός Διευθυντής που η εταιρεία του βρίσκεται , για παράδειγμα στη Μαλαισία, δεν θα πάρει εύκολα το ρίσκο για την ελληνική αγορά και κυρίως οι διοικήσεις μεγάλων αεροπορικών εταιρειών που είναι εκ φύσεως συντηρητικές».

Σύμφωνα με τον κ. Φραντζεσκάκη το ποσό που διακινείται μηνιαίως μέσω του συστήματος BSP ανέρχεται σε 80-90 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που κάνει τις αεροπορικές να σκέφτονται σοβαρά τις επόμενες κινήσεις τους, ειδικά όταν όπως, υπογραμμίζει ο ίδιος, ακόμη και αν εξευρεθεί η συμφωνία φημολογείται πως τα capital controls θα συνεχιστούν για μήνες. «Εκτός από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις επιπτώσεις στην τουριστική σεζόν του 2016. Οι τουριστικοί πράκτορες μας πληροφορούν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κλειστεί κανένα μεγάλο συμβόλαιο με tour operators του εξωτερικού για του χρόνου. Ακόμη και αν υπάρξει ζήτηση δεν θα μπορέσει να καλυφθεί αφού ήδη καθορίζονται οι πτήσεις αεροπορικών εταιρειών στις οποίες η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται».

«Τα γραφεία ταξιδίων δεν μπορούν πλέον να εκδώσουν εισιτήρια καθώς εταιρείες όπως οι Emirates, Turkish Airlines και Qatar Airways δεν εμπιστεύονται ότι θα λάβουν τα χρήματά τους και η μόνη εναλλακτική που δίνουν στους πελάτες τους είναι να αγοράσουν τα αεροπορικά τους εισιτήρια από τα γραφεία των συγκεκριμένων αεροπορικών εταιρειών» αναφέρει ο Τάκης Δημητρίου εκπρόσωπος της Singapore Airlines στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά τη Singapore Airlines ο κ. Δημητρίου μας διαβεβαιώνει πως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής έκδοσης εισιτηρίων και πως θα συνεχίσει κανονικά την εκτέλεση δρομολογίων στη χώρα μας. «Η αλήθεια είναι πως υπάρχει διαρκής ενημέρωση προς τα κεντρικά γραφεία της Singapore Airlines για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ωστόσο, η εντολή που έχουμε λάβει είναι πως θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε όπως δουλεύαμε και πριν εμπιστευόμενοι τα ταξιδιωτικά γραφεία».

Την ίδια ώρα η ιδιοκτήτρια της Mideast, Κατερίνα Μούσμπε τονίζει στο fortunegreece.com πως το πρόβλημα που έχει ανακύψει δεν δημιουργήθηκε από τις ξένες αεροπορικές εταιρείες αλλά από την ελληνική αγορά. «Οι αεροπορικές εταιρείες πληρώνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες είναι κλειστές δεν μπορεί να γίνει καμία κίνηση κεφαλαίου προς τα έξω. Μιλάμε για μια υπηρεσία που ενώ πωλείται το χρήμα μένει εγκλωβισμένο και μπροστά στον κίνδυνο ενός «κουρέματος» οι αεροπορικές προτιμούν να παύσουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα από το να χάσουν τα χρήματά τους».

Η ίδια τονίζει πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης με το κλείσιμο των τραπεζών εν μια νυκτί δεν άφησε το περιθώριο στις επιχειρήσεις να πάρουν τις απαραίτητες προφυλάξεις και η μόνη επιλογή που έχουν είναι απλά να περιμένουν. «Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση. Είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν και δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Προς το παρόν υπάρχει μια σχετική κίνηση με συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες, αλλά όπως καταλαβαίνετε αν σταματήσουν και αυτές η πτώση θα αγγίξει το 100%».

Υπενθυμίζεται πως η αποχώρηση πολλών αεροπορικών εταιρειών από την ελληνική αγορά ξεκίνησε μετά την ενημέρωση από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών (IATA) ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούσαν να εισπράξουν τα χρήματά τους από το τελευταίο 15ήμερο του Ιουνίου εξαιτίας των περιορισμών κεφαλαίων στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν να μπλοκάρουν τους κωδικούς που διαθέτουν τα ελληνικά γραφεία ταξιδίων μέσω των οποίων μπορούν να εκδίδουν αεροπορικά εισιτήρια μέσω των μεγάλων συστημάτων κρατήσεων GDS.

Σημειώνεται πως ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία που διαθέτουν υποκαταστήματα στο εξωτερικό, έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν εισιτήρια χρησιμοποιώντας τους κωδικούς των ξένων υποκαταστημάτων τους, ενώ κανονικά γίνεται και η έκδοση εισιτηρίων των ελληνικών και των μεγάλων ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών και με τη χρήση πιστωτικής κάρτας.