Ποιες χώρες δίνουν επενδυτική ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα – Διαδραστικός χάρτης

Ποιες χώρες δίνουν επενδυτική ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα – Διαδραστικός χάρτης
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό στη χώρα μας βρίσκεται συνεχώς στα χείλη όχι μόνο των πολιτικών και της επιχειρηματικής κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης. Το Fortunegreece ανέλυσε και οπτικοποίησε τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να εντοπίσει ποιες χώρες είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε έτη. Τα αποτελέσματα ίσως ξαφνιάσουν.

Στον παρακάτω διαδραστικό χάρτη μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ροές των ξένων άμεσων επενδύσεων προς την Ελλάδα κατά τα τελευταία πέντε έτη. Παρουσιάζονται οι χώρες με τον μεγαλύτερο συνολικό όγκο καθαρών επενδύσεων, έπειτα από την αφαίρεση των αποεπενδύσεων. Τοποθετώντας τον κέρσορα πάνω από τις ροές θα εμφανιστεί το ποσό των επενδύσεων σε εκατομμύρια ευρώ.

Η Κύπρος βρίσκεται στην κορυφή με επενδύσεις 1.709.701.579 ευρώ, την οποία ακολουθεί η Γερμανία με επενδύσεις ύψους 1.528.698.641 ευρώ. Ακόμη, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Χονγκ Κονγκ, Κίνα αλλά και Ιταλία αποτελούν μερικούς από τους μεγαλύτερους επενδυτές, με πολλούς από αυτούς να ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ επενδύσεων στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε έτη.

Στο παρακάτω διαδραστικό διάγραμμα μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξη των επενδύσεων των κρατών με τα ογκοδέστερα επενδυτικά portfolios στη χώρα μας, επίσης κατά τα τελευταία πέντε έτη.

Εξερευνώντας τα δεδομένα καθίσταται σαφές πως θα υπάρξουν ανακατατάξεις. Η Ολλανδία, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί δίοδο επενδυτικών ροών καθώς πολλές εταιρείες επιλέγουν για μεταφέρουν εκεί την έδρα τους λόγω ευνοϊκού φορολογικού και θεσμικού καθεστώτος, είδε το 2018 τις αποεπενδύσεις της να ξεπερνούν τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. Ενώ η Κίνα, αν συνεχίσει την αύξηση των επενδύσεών της με τον ίδιο εκρηκτικό ρυθμό, θα ξεπεράσει πολλούς παραδοσιακούς επενδυτές.