Πίεση για τους πλειστηριασμούς: Ζητούν να προστατεύεται μόλις το 17% των δανειοληπτών!

Πίεση για τους πλειστηριασμούς: Ζητούν να προστατεύεται μόλις το 17% των δανειοληπτών!
AppleMark

Τα μηνύματα στο θέμα των πλειστηριασμών είναι ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν - Τι ζητάει το Eurogroup για τη δόση. 

Προθεσμία έως τη Δευτέρα σε κυβέρνηση και θεσμούς, ώστε να βρουν λύση για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς, έδωσε το Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, έστειλαν το μήνυμα ότι η Αθήνα θα πρέπει να βρει λύση, αλλά και να ψηφίσει τα μέτρα, εάν θέλει να λάβει τη δόση των 2 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή στο EWG να συνεδριάσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εφόσον υπάρχει συμφωνία και να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης.

Ωστόσο, οι προϋποθέσεις είναι σαφείς: η Αθήνα πρέπει να αντιμετωπίσει νομοθετικά το ζήτημα των κόκκινων δανείων, αλλά και να πάρει μέτρα προκειμένου να υποχρεωθούν να πληρώσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα δάνειά τους.

Οι Ευρωπαίοι πιέζουν, ώστε να προστατεύεται μόλις το 17,3% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά δάνεια από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, θεωρώντας ουσιαστικά «έχοντες» το υπόλοιπο 82,7% των δανειοληπτών. Ωστόσο, το κλίμα μπορεί να ήταν μεν αυστηρό, αλλά οι τόνοι πολύ πιο χαμηλοί από ό,τι αναμενόταν. Είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να δυναμιτίσουν το κλίμα και περιμένουν από την κυβέρνηση να προσεγγίσει στις θέσεις τους.

Τα μηνύματα στο θέμα των πλειστηριασμών είναι ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, αφού εκτιμούν πως «μόνο όταν βγουν στο σφυρί μερικές χιλιάδες σπίτια θα φοβηθούν όσοι συστηματικά δεν πληρώνουν». Αυτή ήταν η θέση που διατύπωσαν σε όλες τις συναντήσεις με την κυβέρνηση τόσο η ΕΚΤ, όσο και το ΔΝΤ.

Τη θέση αυτή θα επαναλάβουν οι επικεφαλής των κλιμακίων που φθάνουν στην Αθήνα την Τετάρτη για να ξεκινήσουν νέο γύρο επαφών, αλλά και για να πιέσουν να κλείσει γρήγορα η λίστα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα, ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η αξιολόγηση.

Διαβάστε τις δηλώσεις μετά το Eurogroup εδώ