Πιέζουν για ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, ζητούν αυξήσεις στο ρεύμα

Πιέζουν για ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, ζητούν αυξήσεις στο ρεύμα

Τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου, η δυσφορία των θεσμών για υπουργούς που διαφωνούν και οι ασφυκτικές προθεσμίες.

Από τα θέματα της ενέργειας, κυρίως της ΔΕΗ, ξεκινά αυτή τη φορά η κόντρα κυβέρνησης-δανειστών για τον έλεγχο του Σεπτεμβρίου, που αφορά στα 15 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον έχουν καταστήσει σαφές στην Αθήνα ότι η έναρξη των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, στην οποία ανθίσταται ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, παρά την υπογραφή και την ψήφιση από την κυβέρνηση του επικαιροποιημένου Μνημονίου, πρέπει να προχωρήσει άμεσα.

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ έχουν πολύ ψηλά στην ατζέντα αυτής της αξιολόγησης, που θα προηγηθεί της δεύτερης μεγάλης αξιολόγησης το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς τα περισσότερα από τα 15 ορόσημα (milestones) με τα οποία έχουν συνδέσει τη συνέχιση της βοήθειας αφορούν σε αυτές.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα πρέπει έως τον Σεπτέμβριο να απελευθερώσει, με βάση το κόστος, τα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς και να αυξήσει το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ (το πρώην τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους. Εκτιμάται, ότι για να καλυφθεί το έλλειμμα, περίπου 250 εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να υπάρξει μία αύξηση της τάξεως του 3% στους λογαριασμούς.

Παράλληλα, η ΔΕΗ θα περιλαμβάνεται μέσα στην ομάδα των ΔΕΚΟ, που πρέπει, σύμφωνα με το Μνημόνιο να μεταφερθούν στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων με στόχο την ιδιωτικοποίηση. Στην ίδια ομάδα των προς αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ, περιλαμβάνονται ακόμη οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ, εταιρείες με ιδιαίτερο βάρος στο…συνδικαλιστικό πελατολόγιο της κυβέρνησης, η ιδιωτικοποίηση των οποίων αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Οι συνεχείς καθυστερήσεις, που παίζει η κυβέρνηση σε όλες τις εκκρεμότητες που παραμένουν ανοιχτές από τον Ιούνιο, έχουν αρχίσει και προκαλούν εκνευρισμό στους δανειστές, οι οποίοι μιλούν πλέον με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για αρκετούς από τους υπουργούς της κυβέρνησης.

«Το μήνυμα που μετέφεραν Μοσκοβισί και Λιου ήταν σαφές: προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις, είναι πολύ σημαντικό. Είναι σα να κάθεσαι απέναντι στη γάτα και να της λες: γαύγισε. Δεν θα το κάνει ποτέ», σημειώνουν με νόημα αξιωματούχοι των θεσμών, περιγράφοντας με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, επισημαίνοντας ότι «οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου έχουν απέναντί τους μια σειρά υπουργούς που αρνούνται να εφαρμόσουν αυτά που η δική τους κυβέρνηση υπέγραψε».

Οι ίδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν πλέον ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα καθυστερήσει πολύ να ξεκινήσει, αλλά και να ολοκληρωθεί, αφού «κανείς από την κυβέρνηση δεν θέλει να σκάσει στα χέρια του η καυτή πατάτα των εργασιακών». Το αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν θα είναι να «σέρνεται» η διαπραγμάτευση και μέσα στους πρώτους μήνες του 2017, «μέχρι να φτάσουμε και πάλι στο σημείο όπου η Αθήνα θα ξεμείνει από χρήματα και θα υπογράψει μία συμφωνία άρον-άρον για να αποφύγει για άλλη μία φορά τη χρεοκοπία». Τότε, όπως σημειώνουν, οι δανειστές «θα τους στρίψουν και πάλι το χέρι πίσω από τον ώμο και θα τους αναγκάσουν να πάρουν μέτρα, που στη συνέχεια δεν θα εφαρμόσουν. Είναι φαύλος κύκλος».

Πηγές με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης, μιλώντας στην ΕΠΕΝΔΥΣΗ, σχολιάζουν, πως «έχουμε φθάσει πλέον στο σημείο να ολοκληρώνουμε μία αξιολόγηση το χρόνο. Δεν μπορείς να προχωρήσεις όταν φθάνεις να κάνεις μία αξιολόγηση το χρόνο, να σέρνεις επί μήνες τη διαπραγμάτευση και να συμφωνείς την τελευταία στιγμή πριν χρεοκοπήσεις. Δεν πρόκειται να ανακάμψει η οικονομία με αυτόν τον τρόπο» υποστηρίζουν, σκιαγραφώντας έτσι το κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

 

Πηγή: Επένδυση