Πήγαινε με όπου θέλεις… ΙΧ!

Πήγαινε με όπου θέλεις… ΙΧ!

Πώς η τεχνολογία των «έξυπνων» αυτοκινήτων θα αλλάξει τις μεταφορές, κατ' αρχήν μέσα στις πόλεις.

Πολλοί στοιχηματίζουν ότι αυτό θα είναι το επόμενο επάγγελμα-«θύμα» της εποχής του Ίντερνετ. Ποιο; Του ταξιτζή!

Η Google Inc. πατά… γκάζι στις δοκιμές των «έξυπνων» αυτοκινήτων της, που μπορούν να κυκλοφορούν μόνα τους στους δρόμους: χωρίς τιμόνι, χωρίς καν οδηγό, απλά και μόνον χάρη στην υψηλή τεχνολογία. Ήδη, ο τεχνολογικός κολοσσός παρουσίασε το πρωτότυπο. Έκανε τις πρώτες δοκιμές σε αποστάσεις 700 μιλίων.

Και τώρα προχωρεί στα σχέδια κατασκευής του πρώτου μικρού «στόλου» 100 μικρών, διθέσιων οχημάτων αυτού του τύπου, που για την μεταφορά την επιβατών από προς οποιοδήποτε προορισμό θα κατευθύνονται μέσω αισθητήρων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, λέιζερ και smartphones!

Μοιραία, λοιπόν, ειδικοί προβλέπουν επανάσταση στις οδικές μεταφορές. Έπειτα από δύο χρόνια δοκιμών, η Google Inc. υποστηρίζει ότι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό αποδεικνύονται πιο ασφαλή από όσα έχουν ανθρώπους στο τιμόνι. Χάρη, δε, στην υψηλή τεχνολογία τους «μπορούν να κυκλοφορούν το ένα πίσω από το άλλο, κάνοντας την χρήση των αυτοκινητοδρόμων πιο αποτελεσματική», τονίζει ο Σεργκέι Μπριν, συνιδρυτής της Google.

Έρευνα του πανεπιστημίου της Κολούμπια συνηγορεί σε αυτές τις εκτιμήσεις, εκτιμώντας ότι με την πλήρη αυτοματοποίηση των οδικών μεταφορών, θα τετραπλασιαστεί ο αριθμός των αυτοκινήτων που θα μπορούν να κυκλοφορούν με ταχύτητα και ασφάλεια σε κάθε λωρίδα. Και με αυτήν την προοπτική -επισημαίνεται- οι αρχές θα μπορούσαν να πετύχουν… μ’ έναν σμπάρο, δύο τρυγόνια, καθώς μοιραία θα περιοριστούν οι ανάγκες κατασκευής επιπλέον αυτοκινητοδρόμων.

Προς το παρόν -μίας και η μαζική παραγωγή φαντάζει λίγο μακρινή- η ιδέα για την άμεση αξιοποίηση των «έξυπνων» αυτοκινήτων που ήδη να κερδίζει έδαφος, κυρίως στη Νέα Υόρκη, είναι η εν ευθέτω τμηματική αντικατάσταση του τεράστιου στόλου των ταξί της αμερικανικής μεγαλούπολης με τα εξελιγμένα οχήματα αυτού του τύπου.

Υπολογίζεται ότι έτσι η κίνηση στους δρόμους θα μειωθεί δραστικά, καθώς τα ταξί χωρίς οδηγό δεν θα περιφέρονται διαρκώς σε αναζήτηση πελατών στους δρόμους. Με την κατάλληλη υποδομή θα μπορούν αντίθετα να αναμένουν σε ειδικούς χώρους την εντολή, μέσω κινητού και του κατάλληλου app, για την επόμενη αποστολή τους.

«Εάν δεν υπάρχει τιμόνι κι οδηγός, το κόστος των υπηρεσιών μας σαφώς θα μειωθεί», υπερθεματίζει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Τράβις Καλάνικ. Μένει βέβαια να αποδειχθούν στην πράξη όλα τα πολυδιαφημισμένα πλεονεκτήματα των έξυπνων αυτοκινήτων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επέκταση της παραγωγής τους σε μεγαλύτερα, πιο ευρύχωρα και πιο γρήγορα μοντέλα.

Στην σημερινή τους εκδοχή, η μέγιστη ταχύτητα των αυτοκαθοδηγούμενων ΙΧ της Google δεν ξεπερνά τα 25 χλμ την ώρα. Όσο για την περίπτωση που η επιστήμη τύχει να… «σηκώσει» κάποια στιγμή «ψηλά τα χέρια»; Στο ταμπλό των έξυπνων οχημάτων της έχει προβλεφθεί, ως δικλείδα ασφαλείας, ένα κουμπί κινδύνου για την άμεση ακινητοποίηση του οχήματος, εφόσον προκύψει θέμα έκτακτης ανάγκης.

Αλλά ο Σεργκέι Μπριν δηλώνει ήδη σίγουρος για την επιτυχία του νέου τεχνολογικού επιτεύγματος της Google Inc. Προβλέπει μάλιστα ότι η χρήση του θα είναι μαζική μέχρι το 2018. Προς στήριξη των προσδοκιών του, άλλωστε, υπάρχουν ήδη πολλά σημεία του πλανήτη -από τη Νεβάδα, τη Φλόριντα, το Μίσιγκαν και την Περιφέρεια της Κολούμπια, έως τη Σουηδία- όπου βρίσκονται σήμερα στα «σκαριά» σχέδια αδειοδοτήσεων και λοιπές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Στον «χορό» έχουν εξάλλου μπει οι ασφαλιστικές εταιρίες -με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να εξετάζουν το πλαίσιο ευθύνης- καθώς και οι ανά τον κόσμο αυτοκινητοβιομηχανίες, που προσπαθούν να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις, εντατικοποιώντας έρευνες και πιλοτικά σχέδια για το μέλλον.

Διαβάστε ακόμα:

Το επιχειρηματικό «θαύμα» του Google Play

Η Google βγαίνει στο κυνήγι για τους ψεύτικους reputation builders

Πόσα ξοδεύει η Google στο «lobbying»;