Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση 800 ευρώ

Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση 800 ευρώ
Μία γυναίκα περπατά στην άδεια από κόσμο πλατεία Συντάγματος φορώντας μάσκα, ως μέσο προφύλαξης από τον κορονοϊό, Αθήνα Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

«Ανάσα» σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες που ήδη νιώθουν τις βαριές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα έδωσε η κυβέρνηση. Όπως ανακοινώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ.

Το ποσό αυτό καλύπτει το διάστημα 15 Μαρτίου- 30 Απριλίου και δίνεται έναντι του μισθού, που ο εργοδότης δεν οφείλει λόγω ανωτέρας βίας.

Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, με κόστος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Το σημαντικό είναι ότι το Κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού και όχι μόνο βάσει αυτού του έκτακτου επιδόματος.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το δημοσιονομικό κόστος, Μαρτίου και Απριλίου, γι’ αυτούς τους περίπου 500.000 εργαζομένους, ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. Ευρώ.

Σημειωτέον ότι η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ θα δοθεί και σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους με μεγάλη μείωση του τζίρου, που οφείλεται στον κορωνοϊό. Τα κριτήρια θα εξειδικευτούν με σχετική Απόφαση.

Παράλληλα, γι’ αυτούς τους παραπάνω εργαζομένους, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται, αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ