Ποιοι είναι οι πιο καλοπληρωμένοι υπάλληλοι τεχνολογικών κολοσσών για φέτος;

Ποιοι είναι οι πιο καλοπληρωμένοι υπάλληλοι τεχνολογικών κολοσσών για φέτος;
Photo: pixabay.com
Οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών αντικατοπτρίζουν τους διαφορετικούς κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται όπως επίσης και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους λειτουργούν οι εταιρείες αυτές.

Περίπου μια δεκαετία πριν, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, το αμερικάνικο Κογκρέσο πέρασε ένα νόμο που απαιτούσε από τις εταιρείες που βρίσκονταν στο χρηματιστήριο να δηλώνουν το μέσο μισθό των υπαλλήλων τους και τη σύγκρισή του με τον μισθό των CEO.

Ο στόχος ήταν να υπογραμμιστεί η μισθολογική υπερβολή που κυριαρχούσε στις εταιρείες όπως και η ανισότητα όσον αφορούσε τα εισοδήματα, με το βλέμμα στραμμένο στον περιορισμό των υπερμεγεθών μισθολογικών πακέτων των μεγαλοστελεχών, που το Κογκρέσο θεωρούσε ότι συνέβαλαν στην κρίση.

Αυτό το αίτημα πήρε σάρκα και οστά στις περισσότερες εταιρείες την περσινή χρονιά. Και τώρα, καθώς οι τεχνολογικές εταιρείες ξεκινούν να δηλώνουν τον μέσο μισθό τους για δεύτερη χρονιά, τα νούμερα προσφέρουν μια οπτική στην αμοιβή μερικών από τους καλύτερα αμειβόμενους εργαζόμενους στον κόσμο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της μητρικής εταιρείας της Google, της Alphabet όπου ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 25% πέρυσι, σε 246.804 δολάρια, τη μεγαλύτερη αύξηση και τον υψηλότερο μισθό ανάμεσα σε δεκάδες τεχνολογικές εταιρείες, όπως αυτές εντοπίστηκαν από την ιστοσελίδα WIRED.

Από την άλλη, το Facebook άντεξε πολλές κρίσεις την προηγούμενη χρονιά και λέγεται ότι δυσκολεύεται πλέον να κάνει νέες προσλήψεις. Μπορεί να σκεφτήκατε ότι αυτό θα οδηγούσε τα στελέχη στο να αυξήσουν τους μισθούς προκειμένου να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους υπαλλήλους τους. Αλλά το Facebook δήλωσε ότι η αμοιβή ενός μέσου υπάλληλου μειώθηκε σχεδόν 5% την προηγούμενη χρονιά, στα 228.651 δολάρια, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των εταιρειών στην ανάλυση του WIRED. Ένας εκπρόσωπος του κοινωνικού δικτύου δήλωσε ότι δεν υπάρχει «κάποιος συγκεκριμένος λόγος» για αυτή την μείωση.

Γενικότερα, οι καταχωρήσεις υποδεικνύουν ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες πληρώνουν εξαιρετικά καλά. Το Twitter, το Square, το Workday και η Nvidia δήλωσαν η κάθε μια ότι ο μέσος μισθός υπαλλήλου το 2018 ξεπερνούσε τα 150.000 δολάρια. Τα κυβερνητικά δεδομένα δείχνουν ότι ο μέσος μισθός για έναν μηχανικό λογισμικού στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο την περσινή χρονιά ήταν περίπου 140.000 δολάρια, πολύ υψηλότερος από τον μέσο μισθό σε εθνικό επίπεδο που βρίσκεται στα 104.000 δολάρια.

Οι διαφορές στους μισθούς μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών αντικατοπτρίζουν τους διαφορετικούς κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται όπως επίσης και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους λειτουργούν οι εταιρείες αυτές. Για παράδειγμα, ο μέσος μισθός των υπαλλήλων της Google είναι υψηλότερος γιατί δεν περιλαμβάνει τους πολλούς προσωρινούς και συμβασιούχους εργαζομένους που συνεργάζονται με τους 99.000 μόνιμους υπαλλήλους.

Αντίστοιχα, ο σχετικά χαμηλός μέσος μισθός των υπαλλήλων της Amazon σε παγκόσμιο επίπεδο (που ανέρχεται στα 28.836 δολάρια) αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους δεν γράφουν κώδικα, αλλά διαχειρίζονται το απόθεμα και εκτελούν παραγγελίες στις αποθήκες. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι ο μέσος μισθός για τους Αμερικανούς υπαλλήλους της Amazon την περσινή χρονιά ήταν 355.096 δολάρια. Μάλιστα, την 1η Νοεμβρίου, η εταιρεία αύξησε τον κατώτατο μισθό στις ΗΠΑ στα 15 δολάρια την ώρα.

Παρομοίως, για την Tesla, το ένα τρίτο από τους υπαλλήλους της εργάζονται στα εργοστάσιά της που κάνουν τη συναρμολόγηση. Η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων δήλωσε ότι ο μέσος μισθός των 56.163 δολάρια για την περσινή χρονιά, αυξημένος κατά 2,5% από το 2017.

Για εταιρεία που δεν απασχολεί έναν μεγάλο αριθμό προγραμματιστών, ο μέσος μισθός της ΙΒΜ φαίνεται χαμηλός, στα 55.088 δολάρια. Αλλά αυτό το νούμερο αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η ΙΒΜ έχει έναν μεγάλο όγκο ανθρώπινου δυναμικού έξω από τις ΗΠΑ. Η εφημερίδα The New York Times ανέφερε σε δημοσίευμά της το 2017 ότι η ΙΒΜ έχει περισσότερους υπαλλήλους στην Ινδία παρά στις ΗΠΑ.

Το εργατικό δυναμικό της Microsoft αποτελείται κυρίως από μηχανικούς λογισμικού, και το περσινό φθινόπωρο δήλωσε έναν μέσο μισθό ύψους 167.689 δολάρια για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2018. Συγκριτικά, η Apple, πολλοί από τους υπαλλήλους της οποίας εργάζονται στα καταστήματά της, δήλωσαν ένα μέσο μισθό ύψους 55.426 δολαρίων.

Οι αναλογίες ενός μισθού υπαλλήλου και ενός μισθού CEO δεν έχουν τόση σημασία στις τεχνολογικές εταιρείες, όπου πολλοί από τους CEOs είναι ιδρυτές ή μακροχρόνιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν ελάχιστους μισθούς. Ο ετήσιος μισθός για τον CEO της Alphabet, Larry Page, και για τον CEO του Facebook, Mark Zuckerberg; Ένα μόνο δολάριο.