Ποιοι είναι οι τρόποι επανένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Ποιοι είναι οι τρόποι επανένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Τι ισχύει για όποιον έχασε τη ρύθμιση χωρίς όμως δική του ευθύνη.

«Παραθυράκι» στη ρύθμιση των 100 δόσεων για την επανέντεξη όσων την έχασαν χωρίς δική τους ευθύνη φαίνεται πως υπάρχει.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων, όπως ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2015 προέβλεπε ότι η ρύθμιση παλαιότερων οφειλών έως και 5.000 ευρώ προς την εφορία μπορούσε να γίνει χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και μπορούσε να εξοφληθεί άτοκα με ελάχιστη μηνιαία καταβολή 20 ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν να ενταχθούν στην ρύθμιση περίπου 1,7 εκατ. οφειλές τους δημοσίου.

Μετά την συμφωνία του Ιουλίου και με κλειστές τις Τράπεζες υπήρξαν κάποιες αλλαγές. Έτσι, από τον Οκτώβριο του 2015 επιβλήθηκαν εισοδηματικά κριτήρια ακόμη και για τις οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ. Η άτοκη εξόφληση της οφειλής αφορούσε μόνο τους φορολογούμενους που συγκέντρωναν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

Α) Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.

Β) Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, όπως προκύπτει από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), είναι αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.

Γ) H υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

Σε όλους τους υπόλοιπους με οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ επιβλήθηκε επιτόκιο 5,05% σε όλες τις υπολειπόμενες δόσεις.

Αν λοιπόν κάποιος είχε δώσει πάγια εντολή στην Τράπεζά του για την καταβολή της αρχικής δόσης (δηλαδή της δόσης χωρίς επιτόκιο) μετά από 10 καταβολές δόσεων μέσω τραπέζης και αν δεν είχε αναπροσαρμόσει την πάγια εντολή θα φαινόταν να χρωστά μισή δόση χωρίς να το γνωρίζει.

Παρόλα αυτά θα έχανε την ρύθμισή του χωρίς δική του υπαιτιότητα αφού ούτε η τράπεζα ούτε και η εφορία θα τον ειδοποιούσε για την καθυστέρηση. Όλοι αυτοί μπορούν να πάνε στην εφορία τους και με τα αποδεικτικά της καταβολή των δόσεων να επανενταχθούν στην ρύθμιση των δόσεων καταβάλλοντας βέβαια και την μισή δόση που εμφανίζονταν ότι οφείλουν.

Υπήρχαν κάποιοι που πλήρωναν την δόση τους την τελευταία ημέρα της προθεσμίας αλλά η τράπεζα καθυστέρησε για δύο τρεις μέρες να περάσει τα χρήματά τους στην εφορία. 

Αν κάτι τέτοιο συμβεί κατ’ εξακολούθηση για δύο-τρεις μήνες, καταγράφεται στο σύστημα ως επαναλαμβανόμενη εκπρόθεσμη καταβολή της δόσης που σημαίνει απώλεια της ρύθμισης αφού απαγορεύεται να καθυστερήσεις πάνω από μια δόση το εξάμηνο.

Επειδή η εφορία συνεχίζει να εισπράττει τις δόσεις χωρίς να ειδοποιεί για την απώλεια της ρύθμισης και αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να επανενταχθούν στην ρύθμιση των 100 δόσεων.

Διαβάστε ακόμα: Αλεξιάδης: «Δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια ρύθμιση για 100 δόσεις»