Ποιοι ωφελούνται και ποιοι χάνουν από το νέο φόρο ακινήτων

Ποιοι ωφελούνται και ποιοι χάνουν από το νέο φόρο ακινήτων

Μόνιμος φόρος για όλα τα ακίνητα.

Επιβολή ενός μόνιμου φόρου που θα επιβαρύνει όλα τα ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, γραφεία, καταστήματα) και καταβολή διπλού φόρου για τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ προβλέπει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, το οποίο, εκτός νέου απρόοπτου, κατατίθεται αύριο στη Βουλή. Στόχος είναι η είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ εντός του 2014.

Ο ενιαίος φόρος θα αποπληρωθεί του χρόνου σε έξι μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, ενώ από το 2015 θα εξοφλείται σε εννέα μηνιαίες δόσεις. Ειδικότερα προβλέπεται επιβολή ενός μόνιμου φόρου χαμηλότερου κατά 4%-21% σε σύγκριση με το «χαράτσι» της ΔEH για τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων, εκπτώσεις 40%-60% για κτίρια ειδικών συνθηκών (διατηρητέα, υπό απαλλοτρίωση κ.λπ.) καθώς και για τα ημιτελή κτίσματα που δεν ηλεκτροδοτούνται αλλά και φοροεπιβαρύνσεις για οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Διαβάστε ακόμη: Πόσο φόρο θα πληρώσετε για σπίτια και οικόπεδα

Έκπτωση
Όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέκνο, θα πληρώσουν το 50% του φόρου που αναλογεί, υπό την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια των κτισμάτων που έχουν στην κατοχή τους δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και για άτομα με αναπηρία άνω του 80%, που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή. Ειδικότερα για τα κτίρια ο συντελεστής του βασικού φόρου θα κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται κάθε ακίνητο. Συνολικά προβλέπονται 12 φορολογικά κλιμάκια.

Διαβάστε περισσότερα στα parapolitika.gr