Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα – Πότε ανακοινώνονται τα ποσά

Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα – Πότε ανακοινώνονται τα ποσά
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημερώνει την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο», Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος όπως και οι δικαιούχοι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Ο υπουργός είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του μερίσματος. Το υπερπλεόνασμα θα πάει σε ανέργους και σε άλλες ευαίσθητες ομάδες, τόνισε ο υπουργός.

«Η βούληση μας είναι να μειώσουμε φόρους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι η στόχευση αυτής της κυβέρνησης είναι η μείωση φόρων.

Προανήγγειλε, επίσης, ότι νωρίτερα από το 2021 θα αρχίσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ και το 2020 και ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπει ΕΝΦΙΑ στα χωράφια.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι το εισόδημα των πολιτών το 2020 θα είναι μεγαλύτερο από το 2019.

Επίσης ότι ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τους πολίτες να ρυθμίσουν άμεσα τα δάνεια πρώτης κατοικίας καθώς, όπως είπε, δεν θα υπάρχει νέα παράταση για τη ρύθμιση των δανείων. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα ανακοινωθούν και τα κίνητρα για τα καθαρά αυτοκίνητα, σύμφωνα με τον υπουργό.

Μέχρι τελευταία στιγμή πάντως παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το ποιοι τελικά θα είναι δικαιούχοι για κοινωνικό μέρισμα.

Πρώτοι στη λίστα των «υποψηφίων», θεωρούνται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ή και κάποια τυχόν άλλη από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως πχ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι του ΟΑΕΔ.

Στην περίπτωση που πράγματι αυτοί επιλέγουν τελικώς, το Υπουργείο Οικονομικών διαθέτει τα πλήρη στοιχεία τους και τους αριθμούς IBAN προκειμένου να πιστώσει άμεσα στους λογαριασμούς τους το επίδομα ώστε να το βρουν οι δικαιούχοι πριν την αλλαγή του χρόνου -διάστημα στο οποίο είναι απαράβατος κανόνας πως πρέπει να έχει ήδη καταβληθεί το σχετικό ποσόν στους οποίους δικαιούχους.

Από την άλλη πάντως, η εκ νέου αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, κυρίου Στέλιου Πέτσα, ότι βούληση της κυβέρνησης είναι, εκτός από τους ευάλωτους, να υπάρξει επιπλέον στήριξη σε όσους άντεξαν το βάρος της υπερφορολόγησης.

Εκ των πραγμάτων μπαίνουν έτσι αυτομάτως στο τραπέζι (παρότι πριν 5 μέρες ο κύριος Σταϊκούρας δήλωνε πως το επίδομα θα δοθεί «σε λεφτά και στο χέρι) και άλλα σενάρια τα οποία εξετάζονται , με επικρατέστερο εξ’αυτών το ενδεχόμενο να υπάρξει επιστροφή μέρους των φόρων της χρονιάς σε φορολογούμενους.

Στην περίπτωση αυτή συζητείται να δοθεί είτε σαν επιστροφή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης σε όσους αποκτούν εισοδήματα που ξεπερνούν τα 12.000 € το χρόνο, είτε ενδεχομένως και σαν επιστροφή φόρου εισοδήματος ο οποίος παρακρατείται κάθε μήνα με το μήνα στους μισθούς και τις συντάξεις, εφόσον αυτή υπερβαίνουν τα 720 ευρώ το μήνα.

Τι ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά στο συνέδριο της ΝΔ

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ότι «περίπου 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα. Και με κατεύθυνση προς εκείνους τους συμπολίτες μας, που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Τους πιο αδύναμους από τους μακροχρόνια άνεργους, τις πολύτεκνες οικογένειες, και μια κατηγορία για την οποία νοιάζομαι ιδιαίτερα, τις οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ!»