Ποιοι θέλουν να «σκλαβώσουν» το ίντερνετ (και γιατί)

Ποιοι θέλουν να «σκλαβώσουν» το ίντερνετ (και γιατί)
Photo:

Η πρόσφατη νίκη των υποστηρικτών του ελεύθερου Internet ήταν ένα μόνο επεισόδιο μιας μάχης. Ο πόλεμος συνεχίζεται.

Τα νέα από τις ΗΠΑ είναι καταρχήν ενθαρρυντικά. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) ενέκρινε τελικά το σχέδιο που προβλέπει την προστασία της μεταφοράς δεδομένων μέσω Internet θέτοντας κανόνες στους παρόχους και εξασφαλίζοντας τη μετάδοση της πληροφορίας χωρίς περιορισμούς ή προϋποθέσεις.

Η κυριότερη αλλαγή είναι ότι οι υπηρεσίες Internet υψηλής ταχύτητας (broadband services, δηλαδή οι συνδέσεις και τα καλώδια, όχι το ίδιο το περιεχόμενο) παύουν να αντιμετωπίζονται ως υπηρεσίες πληροφορίας και αντιμετωπίζονται πια ως υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών. Αυτό σημαίνει αυστηρότερους κανόνες για τους παρόχους και σχεδόν μηδενική δυνατότητα να κατηγοριοποιούν τους πελάτες τους ανάλογα με τον όγκο ή το είδος των δεδομένων.

Οι πάροχοι στις ΗΠΑ, κυρίως η AT&T και η Verizon, σκόπευαν να δώσουν τη δυνατότητα σε παραγωγούς περιεχομένου να έχουν προτεραιότητα στην «κίνηση» για το δικό τους περιεχόμενο, μπλοκάροντας και βάζοντας σε δεύτερη μοίρα -και πιο αργές ταχύτητες- τα δεδομένα όλων των άλλων. Η απόφαση της FCC απαγορεύει κάτι τέτοιο.

Όμως η αντιπαράθεση δεν σταματά εδώ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην πενταμελή επιτροπή ήταν 3-2 και τα δύο μέλη που μειοψήφησαν είναι Ρεπουμπλικανοί, το κόμμα των οποίων έχει την άποψη πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι πλήγμα στην καινοτομία, πράγμα που σημαίνει πως θα γίνει προσπάθεια στο μέλλον η απόφαση να ανατραπεί ή να αμβλυνθεί με νέα νομοθεσία.

Επιπλέον, οι μεγάλοι πάροχοι (AT&T, Verizon, Comcast κ.ά.) εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αντιμάχονται την επιτροπή στα δικαστήρια. Ειδικά η AT&T έχει δηλώσει δημόσια πως θα παλέψει «ξανά και ξανά» για την ακύρωση της απόφασης. Πέρσι η Verizon κατάφερε να ακυρώσει παρόμοια απόφαση της FCC με το σκεπτικό πως δεν αποτελεί τηλεπικοινωνιακή εταιρεία ώστε να υπόκειται στη δικαιοδοσία του. Πράγμα που δεν ισχύει πια σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα.

Οι προσπάθειες των παρόχων να παρακάμψουν κάθε κανόνα που θα εμπόδιζε τα σχέδιά τους βρήκαν αντίπαλο ακόμα και τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος το περασμένο φθινόπωρο παρενέβη στη συζήτηση και δημόσια ζήτησε (δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει) από την FCC να υιοθετήσει «τους αυστηρότερους δυνατούς κανόνες» ώστε να εξασφαλιστεί η ουδετερότητα του Internet.

Υποστηρικτές του net neutrality είναι και εταιρείες τεχνολογίας και περιεχομένου όπως η Netflix, η Reddit και η Vimeo. Σε ανακοινώσεις τους χαρακτηρίζουν την απόφαση ως νίκη των καταναλωτών και καλούν σε συνέχεια των προσπαθειών ώστε να μην ανατραπεί η απόφαση.

Η αντίδραση των εταιρειών

Πρώτη η AT&T ανακοίνωσε πως «αποφάσεις που λαμβάνονται με ψήφους 3-2 υπέρ μπορούν εύκολα να ανατραπούν με 3-2 ψήφους κατά» εννοώντας πως αν αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής ώστε να πλειοψηφούν Ρεπουμπλικανοί θα ακυρωθεί η απόφαση. Επιπλέον, προανήγγειλε τη συνέχεια της μάχης τόσο το Κογκρέσο όσο και στα δικαστήρια.

Η Verizon δημοσίευσε την ανακοίνωσή της σε κώδικα Μορς -θέλοντας να τονίσει πως η FCC ζει στο παρελθόν- λέγοντας πως «η Επιτροπή επιβάλλει στο Internet κανόνες του 1930», ενώ η Verizon σημειώνει πως «ενώ αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την απόφαση της Επιτροπής, δεν συμφωνούμε πως μια νομοθεσία που φτιάχτηκε για τις τηλεφωνικές εταιρείες του 1930 έχει εφαρμογή στις εταιρείες Internet του 21ου αιώνα».

Οι ενώσεις των εταιρειών τηλεπικοινωνιών διαφωνούν επίσης. H U.S. Telecom Association τονίζει πως ενώ είναι υπέρ της ουδετερότητας του Internet διαφωνεί εντελώς με το χαρακτηρισμό των ISPs ως εταιρείες τηλεπικοινωνιών και προαναγγέλει και τη δική της προσφυγή στα δικαστήρια.

Τέλος, 20 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές σε ανοιχτή επιστολή τους υποστηρίζουν πως η απόφαση «απειλεί την ίδια την επιβίωση του Internet και την ικανότητα των ΗΠΑ να ανταγωνίζονται στην παγκόσμια τεχνολογική αγορά» και δηλώνουν ότι σκοπεύουν να περάσουν νομοθεσία που να απαγορεύει στην FCC να ορίζει τους παρόχους ως εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Ο πρόεδρος της FCC Tom Wheeler απαντά σε όλα αυτά πως η απόφαση είναι για το Internet ό,τι και η 1η τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος για την ελεύθερη έκφραση γνώμης. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πάνω από το 80% των Αμερικανών -ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση- είναι αντίθετοι με τα σχέδια των εταιρειών για δημιουργία fast lanes στο Internet για τους πελάτες που πληρώνουν τα περισσότερα.

Η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.