«Πικρός» ο καφές για τους Έλληνες λόγω φόρων

«Πικρός» ο καφές για τους Έλληνες λόγω φόρων
epa01821350 (FILE) A file picture dated on 16 March 2003 shows a cup of coffee in a Nespresso-Shop in Geneva, Switzerland. Nestle SA, the world's biggest food and drink maker, reported on 12 August 2009 that a two per cent fall in first-half net profit as divestments and the strength of the Swiss franc weighed on sales. EPA/MARTIN RUETSCHI DATABASE, NO SALES, NO ARCHIVES

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης χτυπάει τον κλάδο του καφέ – Πλήγμα στις εξαγωγές- άνοδος του παραεμπορίου.

 

Ενώ η Ελλάδα θεωρείται από τις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Έλληνες έχουν αρχίσει σταδιακά να περιορίζουν την ημερήσια ποσότητα, όχι επειδή άλλαξαν συνήθεια, αλλά επειδή η τσέπη τους επιβαρύνεται. Η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ήταν αρκετή για να κατρακυλήσει η ζήτηση για το εξωτικό ρόφημα κατά 6,8%, ενώ στο σύνολο του 2018, η πτώση του όγκου πωλήσεων σε σχέση με το 2017 άγγιξε το -1,9%. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, η γεύση που αφήνει η υψηλή φορολογία στους επαγγελματίες του κλάδου είναι αναμφίβολα πικρή.

Παράλληλα, κατεγράφη αύξηση της τιμής  του συγκεκριμένου αγαθού από 10% έως 30%, αλλά και διπλασιασμός του κόστους της πρώτης ύλης. Οι μεγαλύτερες συνέπειες της μετακύλησης του φόρου παρατηρήθηκαν στο ράφι, με αυξήσεις που άγγιξαν ακόμη και το 23%. Μάλιστα οι αυξήσεις αυτές είναι ακόμη μεγαλύτερες στις πιο οικονομικές και διαδεδομένες κατηγορίες καφέ, όπως είναι ο ελληνικός, κατηγορία στην οποία η μέση τιμή λιανικής πώλησης ενισχύθηκε κατά 30%.

Σε επίπεδο κατανάλωσης οι συνέπειες ήταν εξίσου εμφανείς, με τη μείωση να αγγίζει το πρώτο δίμηνο του 2018, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2016, το 15% για το σύνολο του καφέ.  Αν πάντως αναρωτιέστε πόσο καφέ πίνουν στην καθημερινότητά τους οι Έλληνες θα εκπλαγείτε, καθώς ξεπερνούν τον έναν τη μέρα ή τις 510 κούπες καφέ/άτομο τον χρόνο.

Συνολικά, καταναλώνονται 40.000 τόνοι με το 40% να αφορά στην κατανάλωση εκτός σπιτιού και το 60% στην κατανάλωση εντός σπιτιού . Η αξία της κατανάλωσης εντός σπιτιού ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ ενώ στην αγορά εκτός σπιτιού ανέρχεται στα 3 δισ. Ευρώ. Την πρωτοκαθεδρία στις καρδιές και τις προτιμήσεις των Ελλήνων διατηρεί ο ελληνικός καφές με ποσοστό 32%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο στιγμιαίος με 30% και ακολουθούν ο εσπρέσο και ο φίλτρου με 28% και 10% αντίστοιχα.

Κι αν οι Ιταλοί και οι Γάλλοι κομπάζουν ότι είναι ειδικοί στο θέμα του καφέ, οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια τους έχουν βάλει τα γυαλιά κερδίζοντας σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς στο speciality coffee, αλλά και πρωτοπορώντας με το freddo espresso.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Γιάννος Μπενόπουλος υπάρχουν αρκετές ελληνικών συμφερόντων εταιρείες που εξάγουν με επιτυχία στο εξωτερικό ελληνικό και στιγμιαίο καφέ. Ωστόσο, επισημαίνει πως ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και πως κάθε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση καθιστά οποιαδήποτε σκέψη για εξαγωγική προσπάθεια αποτρεπτική.

“Αν χάσεις μια αγορά δεν την ξανακερδίζεις. Η αλήθεια είναι πως πολλές εταιρείες εξάγουν και μπαίνουν  μέσα. Τα μέλη μας δεν αντέχουν να χρηματοδοτήσουν τον φόρο που δεν τους επιστρέφεται και όσοι σκέφτονται να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις ή να τοποθετηθούν σε νέες αγορές θα το σκεφτούν δυο και τρεις φορές” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπενόπουλος, μιλώντας για την εκτός σπιτιού κατανάλωση, έκανε λόγο για μια κατακερματισμένη αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται εταιρείες μικρού και μεσαίου μεγέθους, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι στο εγγύς μέλλον θα δούμε αρκετές επιχειρήσεις να μην αντέχουν τις οικονομικές πιέσεις και να καταλήγουν σε λουκέτα.

Υπενθύμισε πως ο Ε.Φ.Κ. επέφερε αύξηση σε φαινόμενα λαθρεμπορίου, παραεμπορίου και παράνομων εισαγωγών, που πέρα από την οικονομική διάσταση θέτουν και ζητήματα ασφαλούς κατανάλωσης. Πρόσθεσε πως σε συνάντηση που είχε η ένωση με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, υπήρξε η δέσμευση ότι θα  επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο. Ως εναλλακτική πρόταση έπεσε στο τραπέζι η επανεξέταση του ΦΠΑ.