Pimco: Ο κορωνοϊός θα φέρει τα χειρότερα. Πιθανή ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Pimco: Ο κορωνοϊός θα φέρει τα χειρότερα. Πιθανή ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ
epa08274841 Traders work on the floor of the New York Stock Exchange at the opening bell in New York, New York, USA, on 06 March 2020. Stocks around the world are continuing to react to potential impact of the coronavirus spreading to more countries. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η επιδημία του κορωνοϊού επιβραδύνει τη ζήτηση και την προσφορά, ενώ οδηγεί τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια.

Την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς αντιμετωπίζουν Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού επιβραδύνει τη ζήτηση και την προσφορά και οδηγεί τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια, σύμφωνα με τον Joachim Fels της Pimco.

«Τα χειρότερα για την οικονομία θα έρθουν τους επόμενους μήνες», σημειώνει ο Fels, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Pacific Investment Management Co. σε ενημερωτικό σημείωμά του προς τους πελάτες.

Ο Fels συμφωνεί με τον όλο και περισσότερο αυξημένο αριθμό αναλυτών που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με τη σοβαρότητα της επόμενης ύφεσης, συμπεριλαμβανομένου του Scott Minerd της Guggenheim Partners, τον Michael Feroli της JPMorgan Chase & Co. και του Chris Rupkey της MUFG Union Bank.

Τα sell off στις αγορές παγκοσμίως και ο πόλεμος τιμών από τη Σ. Αραβία βυθίζει το πετρέλαιο 30%. Βουτιά 7,5% στη Φρανκφούρτη, 8,5% στο Λονδίνο, κατρακύλα 7% για τον Stoxx 600, στο πρωινό trading της Δευτέρας. Κάτω από 0,4% η απόδοση του 10ετούς Treasury, ενώ με πτώση 5,3% έκλεισε ο Nikkei.