ΠΙΝΔΟΣ: Ανοίγει «φτερούγες» στον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό Άρτας – Πώς βλέπει την εξαγορά της Νιτσιάκος
- 01/07/2026, 08:31
- SHARE
Κάλεσμα συνεργασίας στον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό Άρτας απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΠΙΝΔΟΣ, Ανδρέας Δημητρίου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ακόμα μεγαλύτερο επιχειρηματικό σχήμα που θα μπορούσε να ξεπεράσει σε μέγεθος το 45% της ελληνικής πτηνοτροφίας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της συγχώνευσης. Η επιλογή της Άρτας ως στρατηγικού εταίρου δεν είναι τυχαία. Φαντάζει ως η πιο ιδανική, τόσο λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, όσο και της ομοιότητας που παρουσιάζει ως προς τον τρόπο που είναι στημένη ως επιχείρηση.
«Επιμένουμε ελληνικά και συνεταιριστικά. Η συνεργασία με τον συνεταιρισμό της Άρτας, που είναι στην ίδια μορφή και με το ίδιο αντικείμενο θα δώσει μια νέα ώθηση και δυναμική. Το σχήμα που θα προκύψει δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Σήμερα η ΠΙΝΔΟΣ, leader στον κλάδο της, αποτελείται από 600 μέλη πτηνοτρόφους, εκ των οποίων οι 500 διαθέτουν και μετοχές, 1.700 εργαζόμενους και 8.000 σημεία πώλησης. Το 2025 καταγράψαμε τζίρο 414 εκατ. ευρώ και ο τζίρος των πτηνοτρόφων άγγιξε τα 170 εκατ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως η ΠΙΝΔΟΣ είναι η μεγαλύτερη πτηνοτροφική επιχείρηση, ο ισχυρότερος συνεταιρισμός της χώρας και από το 1958 που ξεκίνησε τη δραστηριότητά του έχει προσφέρει πάρα πολλά, τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στην εθνική οικονομία. «Παράλληλα, συγκαταλεγόμαστε στην πρώτη πεντάδα βιομηχανιών τροφίμων της χώρας χωρίς μεσάζοντες. Από την εκκόλαψη ως το ράφι ελέγχουμε κάθε στάδιο της παραγωγικής λειτουργίας – διαδικασίας και διαθέτουμε ένα πλήρες ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο που αγγίζει τους 300 κωδικούς προϊόντων από κοτόπουλο» επεσήμανε ο κ. Δημητρίου.
Δεν χαροποιεί κανέναν η πώληση της Νιτσιάκος
Την ίδια ώρα, κλήθηκε να σχολιάσει και τις πρόσφατες εξελίξεις πώλησης της εταιρείας Νιτσικάκος μετά την συμφωνία απόκτησης του 70% της από τον ουκρανικό κολοσσό MHP SE, κίνηση η οποία οδηγεί τον κλάδο σε πλήρη αναδιάταξη των δυνάμεών του και διατάραξη ισορροπιών.
«Δεν χαροποιεί κανέναν η πώληση της Νιτσιάκος. Δεν είναι θετικό μια ελληνική εταιρεία να περνάει σε ξένα χέρια. Οι παραγωγοί δείχνουν μια ανησυχία και εξετάζουν προσεκτικά το τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Η δική μας πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για διάλογο» τόνισε απαντώντας στο ερώτημα του αν έχουν προσεγγίσει τον συνεταιρισμό ΠΙΝΔΟΣ, πτηνοτρόφοι που, μέχρι πρότινος, συνεργάζονταν με την οικογένεια Νιτσιάκος. Διευκρίνισε δε πως για να εξελιχθεί ένας πτηνοτρόφος, από απλό συνεργάτη σε συνέταιρο απαιτούνται, τουλάχιστον, 5 χρόνια δοκιμαστικής περιόδου.
«Δεν υπάρχει περίπτωση και δεν περνάει ούτε σαν σκέψη από το μυαλό μας μια αντίστοιχη εξαγορά της ΠΙΝΔΟΣ από κάποιον τρίτο. Έτσι και αλλιώς, δεν το επιτρέπει το καταστατικό μας. Κάθε συνέταιρος διαθέτει από μια ξεχωριστή μερίδα η οποία δεν μεταβιβάζεται. Θα πρέπει να γίνει γενική συνέλευση και να συμφωνήσουν και οι 600 μέτοχοι» υπογράμμισε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΠΙΝΔΟΣ, Λάζαρος Τσακανίκας ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι στα πλάνα της διοίκησης η εξαγορά άλλης εταιρείας, ούτε όμως και η είσοδος σε νέα κατηγορία κρέατος. «Το κοτόπουλο έχει τόσες πολλές προοπτικές που δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με κάτι άλλο».
Στο +7,5% ο τζίρος το πεντάμηνο – Επενδυτικό πλάνο 70 εκατ. ευρώ
Ήδη το πρώτο πεντάμηνο του 2026 ο τζίρος τρέχει με άνοδο 7,5%, ενώ το νέο επενδυτικό πλάνο, ύψους 70 εκατ. ευρώ, που αφορά στο διάστημα 2026-2030 υλοποιείται κανονικά και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέου εκκολαπτηρίου, την επέκταση γραμμών παραγωγής στα έτοιμα ψημένα, τις ζωοτροφές και στα πτηνοτροφεία, νέες πτηνοτροφικές μονάδες νέα υποκαταστήματα, μεταφορικά μέσα, δημιουργία μονάδας υποπροϊόντων του σφαγείου, βιολογικό καθαρισμό και εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.
«Αναπτυσσόμαστε με σταθερούς ρυθμούς επενδύοντας στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κοτόπουλου. Πολύ δυνατά κινείται η κατηγορία «έτοιμου ψημένου». Πριν από λίγες ημέρες τέθηκε σε λειτουργία και δεύτερη γραμμή παραγωγής. Επίσης, ο γύρος κοτόπουλο ενισχύει την παρουσία του στον κλάδο του HO.RE.CA. Ως προς τις εξαγωγές, έχουμε αυξημένη συμμετοχή στις παγκόσμιες εκθέσεις και αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά προγράμματα ο εξαγωγικός προσανατολισμός μεγαλώνει διαρκώς. Μέσα στο 2027 και για τα επόμενα τρία χρόνια, σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε σε δύο εκθέσεις τροφίμων, σε Λονδίνο και Μπέρμινγκχαμ. Η Αγγλία είναι μια καλή αγορά με προοπτικές ανάπτυξης. Έχει πολλούς μετανάστες, στην περιφέρεια του Λονδίνου βρίσκονται αρκετά σημεία πώλησης και μικρά σουπερμάρκετ. Έχουμε εισχωρήσει και με ψημένο και με κατεψυγμένο γύρο» δήλωσε ο κ. Τσακανίκας.
Η κατανομή των πωλήσεων
To 2025 οι πωλήσεις σε κρέας κοτόπουλου, έφτασαν τα 255,497 εκατ. ευρώ, αυξημένες συγκριτικά με το 2024 κατά 11,8%.
Η κατανομή τους στα σημεία πώλησης διαμορφώνεται ως εξής: Στο retail στο 44,34% με ανάπτυξη μέσα στο 2025 της τάξης του 16,65%. Στο χονδρεμπόριο και στα εργαστήρια στο 19,94%, με ανάπτυξη 4,69%. Και στα κρεοπωλεία και ψησταριές, στο 24,01%, με ανάπτυξη 10,48%.
«Και όπως έχουμε αναφέρει, το 80% των πωλήσεών μας προς όλα αυτά τα 8.000 σημεία πώλησης, γίνεται μέσα από τα 18 κέντρα διανομής και υποκαταστήματα που έχουμε σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Τσακανίκας.
Να σημειωθεί ότι ο συνεταιρισμός διαθέτει σήμερα πάνω από 600.000 τ.μ. ιδιόκτητα πτηνοτροφεία, 400.000 όρνιθες αναπαραγωγής και 55 εκατομμύρια κοτόπουλα πάχυνσης, ενώ στο εργατικό δυναμικό έχει εισχωρήσει η 4η γενιά παραγωγών.