Ποινική δίωξη και ανάκριση του Σεπ Μπλάτερ για το σκάνδαλο της FIFA

Ποινική δίωξη και ανάκριση του Σεπ Μπλάτερ για το σκάνδαλο της FIFA
epa04892751 FIFA President, Swiss Joseph Sepp Blatter speaks during a press conference during the 18th edition of the "Sepp Blatter Fussballturnier", in Ulrichen, Switzerland, Saturday, August 22, 2015. When Blatter was elected FIFA President in 1998, Blatter's hometown Ulrichen awarded him with the "honorary burgher" of Ulrichen title, and to commemorate the occasion, a football tournament bearing his name was created. EPA/LAURENT GILLIERON

Οι Ελβετικές αρχές ερευνούν τον απερχόμενο πρόεδρο της FIFA για εμπλοκή του στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Ομοσπονδίας.

Ποινική δίωξη στον πρώην πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μλάτερ, άσκησαν οι ελβετικές αρχές λίγο μετά την αιφνίδια ματαίωση τη συνέντευξη Τύπου της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας εισέβαλε στα γραφεία της FIFA χωρίς προειδοποίηση και αφού προχώρησε στην κατάσχεση εγγράφων, ανέκρινε τον Σεπ Μπλάτερ με την κατηγορία της «κακοδιαχείρισης και υπεξαίρεσης χρημάτων».

Οι κατηγορίες αφορούν και πληρωμές προς την UEFA το 2011 για εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από το 1999 μέχρι το 2002. Σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές, ανακρίθηκε και ο Μισέλ Πλατινί, ο οποίος είναι πρόεδρος της UEFA που εμπλέκεται στις κατηγορίες.

Η ανακοίνωση της FIFA αναφέρει: «Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας υποπτεύεται πως στις 12 Σεπτεμβρίου 2005 ο κύριος Σεπ Μπλάτερ υπέγραψε συμβόλαιο με την Ποδοσφαιρική Ένωση Καραϊβικής (με τον Τζακ Γουόρνερ ως πρόεδρο εκείνη την χρονική περίοδο) εκείνο το συμβόλαιο ήταν δυσμενές για τη FIFA. Από την άλλη, υπάρχει μία υποψία πως, κατά την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας, ο Σεπ Μπλάτερ παραβίασε τα καθήκοντά του κι ενήργησε ενάντια του συμφέροντος της FIFA και/ή στις FIFA Marketing και TV AG.

Επιπροσθέτως, ο κύριος Σεπ Μπλάτερ είναι ύποπτος για απιστία που αφορά την πληρωμή δύο εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στον Μισέλ Πλατινί, πρόεδρο της UEFA, σε βάρος της FIFA, η οποία φέρεται να έγινε για εργασίες που εκτελέστηκαν στο διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου του 1999 έως του Ιουνίου του 2002. Aυτή η πληρωμή εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2011.

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2015, οι εκπρόσωποι του Γραφείου του Εισαγγελέα της Ελβετίας ανέκριναν τον κατηγορούμενο Σεπ Μπλάτερ, έπειτα από συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Την ίδια στιγμή, ο Μισέλ Πλατινί κλήθηκε να παράσχει πληροφορίες

Επιπλέον, το Γραφείο του Εισαγγελέα της Ελβετίας ερεύνησε τα κεντρικά γραφεία της FIFA, με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Αστυνομίας. Το γραφείο του πρόεδρου της FIFA ερευνήθηκε επίσης και κατασχέθηκαν δεδομένα.

Όπως για όλους τους κατηγορούμενους, το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει και για τον κύριο Σεπ Μπλάτερ».