Ποιο είναι τελικά το μυστικό της Victoria’s Secret;

Ποιο είναι τελικά το μυστικό της Victoria’s Secret;

Πώς μία επιχειρηματική ιδέα μπορεί να οδηγήσει ταυτόχρονα στην επιτυχία και την αποτυχία.

Είναι μέσα της δεκαετίας του ’70. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής στο Stanford, Ρόι Ράιμοντ, πηγαίνει σε ένα πολυκατάστημα για να αγοράσει ένα δώρο-έκπληξη στην σύζυγό του. Σκέφτεται ένα σετ σέξι εσώρουχα. Με το που φθάνει όμως μπροστά στο stand αρχίζει να αισθάνεται άβολα με το περιβάλλον κι ό,τι του δείχνει ο πωλητής είναι πολύ μακριά από ότι φανταζόταν…

Στο μυαλό του βλέπετε «γύριζαν» άλλες εικόνες. Εσώρουχα με έντονα παιχνιδιάρικη διάθεση κι ερωτικό στοιχείο, κρεμασμένα σε ένα βικτωριανό μπουντουάρ, διακοσμημένο με σκούρο ξύλο, κόκκινους βελούδινους καναπέδες, περσικά χαλιά και μεταξωτές κουρτίνες, πίσω από τις οποίες κρύβονταν πολλά σκανδαλιάρικα «μυστικά». Κάπως έτσι απλά γεννήθηκε λοιπόν η ιδέα της Victoria’s Secret.

Με 80.000 δολάρια στην τσέπη του από τις οικονομίες τους και μικρά δάνεια από συγγενείς και φίλους, ο Ρόι και η γυναίκα του άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα Victoria’s Secret, το 1977, σε ένα μικρό εμπορικό κέντρο, στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια.
Στόχος τους ήταν να φέρουν επανάσταση στον χώρο των εσωρούχων. Κατά την λογική τους, αυτά δεν θα έπρεπε να είναι σέξι μόνον σε ειδικές περιστάσεις -π.χ. γάμους κι επετείους- αλλά κάθε ημέρα στη ζωή μίας γυναίκας.

Η ιδέα βρήκε απήχηση και τα καταστήματα της Victoria’s Secret άρχισαν δειλά-δειλά να πληθαίνουν. Όμως, τα έσοδα ήταν οριακά και η εταιρία λίγο έλειψε να φθάσει στο χείλος της χρεωκοπίας. Μέχρι που το 1982 την εξαγόρασε επιχειρηματίας Λέσλι Βέξνερ, έναντι 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Apivita: Μία τετραώροφη κυψέλη στο Κολωνάκι!

Αν και η αρχική ιδέα του Ρόι ήταν εξαιρετική, ο Λες διαπίστωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα ήταν η φιλοσοφία της εταιρίας. Τα μοντέλα εσωρούχων στον κατάλογο της Victoria’s Secret ανταποκρίνονταν περισσότερο στις φαντασιώσεις των ανδρών και επένδυαν λιγότερο στην άνεση των γυναικών που θα τα φορούσαν…Μελέτησε λοιπόν ενδελεχώς τις μπουτίκ εσωρούχων στην Ευρώπη, έφερε λίγο περισσότερο βρετανικό «αέρα» στον βικτοριανής εμπνεύσεως κατάλογο εσωρούχων, «επένδυσε» σε φλοράλ σχέδια, νέα υφάσματα και στην κλασσική, αθάνατη δαντέλα. Και μπουμ!

Μέχρι το 1995, η Victoria’s Secret είχε 670 μαγαζιά στις ΗΠΑ και έσοδα κοντά στα 2 δισ δολ. Συν τω χρόνω, έγινε το σήμα-κατατεθέν των αισθησιακών, ευφάνταστων εσωρούχων.  Η εταιρία έχει αφήσει σχεδόν παντού πια το εμπορικό «αποτύπωμά» της. Καταστήματα της ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Οι πολυθρύλητες επιδείξεις της Victoria’s Secret -μέσου κόστους 12 εκατ. δολ, καθεμιά- αποτελούν κοσμικό γεγονός κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη, που μεταδίδεται σε πανεθνική τηλεοπτική εμβέλεια. Και τις πασαρέλες τους περιδιαβαίνουν τα διασημότερα top models, που μετονομάζονται αυτόματα σε «Αγγέλους» της Victoria’s Secret.

1/6
Photo:

Με αυτά και με άλλα, η μικρή εταιρία από την Καλιφόρνια έχει εξελιχθεί σε έναν κολοσσό, με πωλήσεις άνω των 6 δις δολ. μόνον για πέρυσι. Όσο για τον ιδρυτή της; Έπειτα από μία δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα να ανοίξει τη δική του εταιρία -αυτή τη φορά στον τομέα των παιδικών ειδών- ο Ρόι χώρισε με τη γυναίκα του το 1993 κι έβαλε τραγικό τέλος στη ζωή του, πηδώντας από την κρεμαστή γέφυρα Golden Gate, στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

«Η ιστορία αυτή είναι μία προειδοποίηση», γράφει με κυνικό ρεαλισμό η Ναόμι Μπαρ στον Independent, «για το πώς μπορεί κανείς να αδράξει και να χάσει μία καταπληκτική ευκαιρία. Ο Βέξνερ, από την άλλη, είχε και τη διορατικότητα και την ικανότητα να την αξιοποιήσει. Φαντάστηκε έναν κόσμο, όπου τίποτε δεν είναι αμελητέο. Και βρήκε τον τρόπο για να το πετύχει»…

Διαβάστε ακόμη: Ο «βασιλιάς» των μαγιό στη Σκανδιναβία είναι Έλληνας!