Το Facebook ετοιμάζεται για τη ζωή μετά τον Ζούκερμπεργκ

Το Facebook ετοιμάζεται για τη ζωή μετά τον Ζούκερμπεργκ
Photo:

Το διάσημο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει ξεκινήσει ήδη να σκέφτεται τί θα κάνει μετά την αποχώρηση του ιδρυτή του.

Η τεχνολογική εταιρεία ζητά από τους μετόχους της να ψηφίσουν μια πρόταση, η οποία θα επιτρέπει τον τερματισμό της κυριαρχίας Ζούκερμπεργκ , εάν ο ίδιος αποχωρήσει και δεν έχει πλέον ηγετική θέση στο Facebook.

Η πρόταση ακόμη προβλέπει ότι εάν ο ίδιος παραιτηθεί ή απολυθεί, οι μετοχές του (Β κατηγορίας) θα μετατραπούν σε μετοχές Α κατηγορίας και θα του επιτρέπεται μόνο μια ψήφος ανά μετοχή, αντί για δέκα. Οι όροι ακόμα θα αποτρέπουν τους απόγονους του CEO του Facebook να διατηρούν τον έλεγχο της εταιρείας μέσω της ιδιοκτησίας των μετοχών της τάξεως Β.

Σήμερα, ο Ζούκερμπεργκ κατέχει 419 εκατ. μετοχές Β κατηγορίας και τέσσερα εκατ. μετοχές Α κατηγορίας, οι οποίες του δίνουν το 53,8% της συνολικής ισχύος ψήφου των μετόχων. Ακόμη, διαθέτει μια αμετάκλητη μεσολάβηση σε μετοχές Β κατηγορίας, οι οποίες ανήκουν στον συνιδρυτή του Facebook Dustin Moskovitz, ενισχύοντας τον έλεγχό του σε 60%.

Άνθρωποι του Facebook δήλωσαν ότι θα ήταν δύσκολο να βρουν έναν ικανό CEO για να αντικαταστήσει τον Ζούκερμπεργκ, εάν ο ίδιος διατηρήσει τις μετοχές Β κατηγορίας.

Ένας επιπλέον λόγος που προχωρά το Facebook σε αυτή τη ψηφοφορία είναι για να ενθαρρύνει τον Ζούκερμπεργκ να παραμείνει στη θέση του, αποτρέποντάς τον να ενταχθεί σε κάποια άλλη ανταγωνιστική επιχείρηση.

Τον Απρίλιο τo Facebook πρότεινε την έκδοση μιας νέας κατηγορίας μετοχών, κατηγορίας C, βοηθώντας κατά αυτόν τον τρόπο τον Ζούκερμπεργκ να διατηρήσει τον έλεγχο της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια. Εάν αυτό εγκριθεί, σε κάθε έναν από τους σημερινούς ιδιοκτήτες των μετοχών Α και Β κατηγορίας θα χορηγηθούν από δυο μετοχές C, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν δικαιώματα ψήφου.

Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στον Ζούκερμπεργκ, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να χαρίσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων του Facebook σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, να δωρίσει μετοχές χωρίς να λάβει κάποια έγκριση.

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες εταιρικής διακυβέρνησης προειδοποιούν ότι μια τέτοια πράξη μπορεί να θίξει το συμφέρον των εξωτερικών μετόχων.

Την παραπάνω πρόταση αναμένεται να ψηφίσουν οι μέτοχοι του Facebook στο ετήσιο συνέδριο της εταιρείας στις 20 Ιουνίου.