Η πιο τρομακτική «startup» στον κόσμο

Η πιο τρομακτική «startup» στον κόσμο

Ένα εκατομμύριο δολάρια την ημέρα εκτιμάται πως κερδίζει το «Ισλαμικό Κράτος» από το λαθρεμπόριο όπλων και πετρελαίου στο Ιράκ.

της Βιβιέν Ουόλτ

Κάθε startup χρειάζεται χρηματοδότηση και μια αγορά για να επιτύχει. Το ίδιο ισχύει και για την ισλαμική εξτρεμιστική ομάδα «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚΙΛ ή ISIS), της οποίας οι μαχητές διείσδυσαν στο Ιράκ από τη Συρία τον Ιούνιο και κατέλαβαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μοσούλη, προτού στραφούν προς τα περίχωρα της Βαγδάτης.

Πλέον, το «Ισλαμικό Κράτος» που προέκυψε από τους αμείλικτους εχθρούς των ΗΠΑ στο Ιράκ πριν από δέκα χρόνια, είναι ο μεγιστάνας του κόσμου της Τζιχάντ. Έχοντας καταλάβει πετρελαιοπηγές στη βόρεια Συρία και έχοντας κερδίσει εκατομμύρια δολάρια από την πώληση αρχαίων, το «Ισλαμικό Κράτος» έβαλε χέρι σε μια τεράστια ποσότητα ρευστού χρήματος, βρίσκοντας 425 εκατομμύρια δολάρια σε μια τράπεζα στη Μοσούλη.

Αλλά η πραγματική οικονομική ισχύς της οργάνωσης των τζιχαντιστών έγκειται στην εκμετάλλευση ενός πολύτιμου αγαθού: του πετρελαίου.

Η ομάδα κατέλαβε τρεις επιπλέον πετρελαιοπηγές στο Ιράκ, μαζί με τους σχετικούς αγωγούς και τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια, γέμισε βυτιοφόρα με αυτό το πετρέλαιο και το πούλησε στην τιμή των 26 δολαρίων ανά βαρέλι σε Ιρακινούς εμπόρους, οι οποίοι στη συνέχεια το έδωσαν σε Κούρδους λαθρέμπορους με μεγάλο περιθώριο κέρδους.

Το «Ισλαμικό Κράτος» σύντομα ανέπτυξε το δίκτυο λαθρεμπορίου του, μέσω του οποίου πλέον πουλά περίπου 100 βυτιοφόρα πετρελαίου την ημέρα για χονδρικά 9.000 δολάρια ανά βυτιοφόρο. Με άλλα λόγια, βγάζει 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με οδηγούς φορτηγών και αξιωματούχους. Διόλου άσχημα, για μια ομάδα με μόλις 10.000 μαχητές…

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά κερδοφόρα δραστηριότητα», δήλωσε ένας Κούρδος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα φαίνεται ασφαλής για την ώρα. Εφόσον το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός-μέλος του ΟΠΕΚ, συνεχίζει να αντλεί περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το νότιο τμήμα της χώρας, μακριά από τον χώρο δράσης της εξτρεμιστικής οργάνωσης, η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να διακινδυνεύσει να παρεμποδίσει το λαθρεμπόριο από την οργάνωση στο βορρά.

Το Ιράκ έχει κάνει έκκληση για στρατιωτική βοήθεια από το εξωτερικό για να καταστείλει την εξέγερση του «Ισλαμικού Κράτους». Για την ώρα, όμως, τα κέρδη της οργάνωσης σημαίνουν ότι πολλοί άνθρωποι, ακόμα και Ιρακινοί στρατιώτες, επωφελούνται απ’ αυτά. «Όλοι βγάζουν λεφτά απ’ αυτό», επισημαίνει ο Σουάν Ζουλάλ, διευθυντής της εταιρείας Carduchi Consulting στο Λονδίνο. «Πουλάνε πετρέλαιο πολύ φτηνά, άρα υπάρχει κίνητρο για τους εμπόρους να αγοράσουν. Και μόλις αυτό το πετρέλαιο μπει στο βυτιοφόρο, είναι πολύ δύσκολο να το εντοπίσεις, και έτσι καταλήγει εύκολα στη διεθνή αγορά».

Μέχρι τώρα, αυτή η απλή διαδικασία έχει σταθεί αρκετή για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση αυτής της τρομοκρατικής ομάδας.

Διαβάστε ακόμη:

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη

Τι σημαίνει η κρίση στο Ιράκ για την παγκόσμια οικονομία;

Στα χέρια των ανταρτών το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ιράκ

Το «χαλιφάτο» του ISIL

Τρομοκρατία με… hashtag!

AT&T: «Ήρεμα, ήρεμα, δεν είμαστε τρομοκράτες»