Ποιον βλέπουν πίσω από το τουρκικό πραξικόπημα οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες

Ποιον βλέπουν πίσω από το τουρκικό πραξικόπημα οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες
epa05427110 Turkish soldiers stand guard at the Taksim Square in Istanbul, Turkey, 16 July 2016. Turkish Prime Minister Yildirim reportedly said that the Turkish military was involved in an attempted coup d'etat. The Turkish military meanwhile stated it had taken over control. EPA/SEDAT SUNA

Στη Γερμανία δεν πιστεύουν ότι ο ενορχηστρωτής ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Δεν βλέπουν «γκιουλενιστές» πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Μπορεί το Βερολίνο να μην έχει δώσει κανένα δείγμα γραφής για το παρασκήνιο της ιστορίας, αλλά, όπως αναφέρει το Spiegel, δεν φαίνεται να υπάρχει κανείς που να συμμερίζεται την άποψη του Ερντογάν ότι η απόπειρα σχεδιάστηκε και ήταν υπό τον έλεγχο του Φετουλάχ Γκιουλέν από την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Ο κληρικός είχε ελάχιστη επαφή με τον τουρκικό στρατό -αναφέρει το Spiegel- και πρεσβεύει ότι οι οπαδοί του πρέπει να προσβλέπουν σε μια πολιτική και όχι βίαιη μεταμόρφωση της Τουρκίας.

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν κατηγόρησε τον πρώην σύμμαχό του φαίνεται ότι είναι -για τις γερμανικές υπηρεσίες- μια «μανούβρα» του Ερντογάν, με αφορμή το πραξικόπημα, για να συνεχίσει να ενοχοποιεί τον Γκιουλέν και τους οπαδούς του.