Ποιος χρυσός; Η νέα επικερδής επένδυση είναι… οι τσάντες Birkin της Hermès

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τιμή λιανικής της συγκεκριμένης τσάντας κυμαίνεται από 9.000 δολάρια έως 150.000 δολάρια.

Μπορεί για κάποιους να φαίνεται υπερβολικό να ξοδέψουν χρήματα για μια τσάντα γνωστού οίκου μόδας, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί μια καλύτερη επένδυση σε σχέση με το χρηματιστήριο ή με τον χρυσό.

Ενώ ο δείκτης FTSE 100 κέρδισε 12% πέρυσι, οι τσάντες Birkin του οίκου Hermès αυξήθηκαν σε αξία κατά 13%, ξεπερνώντας άλλα συλλεκτικά αντικείμενα όπως το κρασί, την τέχνη, τα ρολόγια, τα κοσμήματα ή το ουίσκι.

Οι τσάντες Birkin είναι τόσο δημοφιλείς σε δημοπρασίες που ένας δείκτης δημιουργήθηκε από την Art Market Research προκειμένου να καταγραφεί η αυξανόμενη αξία τους. Τα τελευταία δέκα χρόνια ο δείκτης FTSE και ο χρυσός, που συχνά θεωρούνται ένα ασφαλές καταφύγιο για τους πλούσιους, αυξήθηκαν κατά 39%, ενώ οι τσάντες Birkin αυξήθηκαν σε αξία κατά 108%, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Wealth Report της εταιρείας Knight Frank.

Η Art Market Research, η εταιρεία που παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των δεδομένων της έρευνας, χρησιμοποίησε τις τιμές των τσαντών Hermès για να εκτιμήσει την αγορά, καθώς αυτές θεωρούνται ως η πιο συλλεκτικές. Μάλιστα, ένα από τα πιο επιθυμητά design των τελευταίων δεκαετιών είναι η τσάντα Birkin του οίκου.

Ποιος αγοράζει αυτές τις τσάντες;

Η Rachel Koffsky, επικεφαλής των πωλήσεων τσαντών χειρός στον οίκο δημοπρασιών Christie’s, δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει μια ραγδαία αύξηση στο ενδιαφέρον της αγοράς για τσάντες πολυτελείας. «Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στις δημοπρασίες μας για τσάντες χειρός είναι νέοι στον Christie’s και η γνώση της συλλεξιμότητας των εν λόγω τσαντών συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι βλέπουν ότι αυτά τα κομμάτια πωλούνται σε τιμές- ρεκόρ στις δημοπρασίες», δήλωσε. Η άνοδος των κοινωνικών δικτύων και των συλλεκτών- influencers έχει επίσης βοηθήσει στην άνοδο των τιμών, πρόσθεσε.

Τα πιο επιθυμητά αντικείμενα, σύμφωνα με την ίδια, τείνουν να είναι σχέδια που έχουν εμφανιστεί στην πασαρέλα ή στις βιτρίνες και αυτά που έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με γνωστούς καλλιτέχνες. «Οι τιμές στις δημοπρασίες μας κυμαίνονται από 100 μέχρι πάνω από 100.000 λίρες, οπότε ελκύουμε μια ποικίλη συλλεκτών», αναφέρει.

Η πιο ακριβή τσάντα χειρός που έχει πουληθεί ποτέ ήταν μια Himalaya Birkin, φτιαγμένη από λευκό δέρμα κροκόδειλου που ζει στο Νείλο, με διαμάντια, την οποία έβγαλε σε δημοπρασία ο οίκος Christie’s το 2017. Η τιμή της ανήλθε σε 379.261 δολάρια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με την Bernstein Research, η Hermès κατασκευάζει περίπου 12.000 τσάντες Birkin ετησίως, αλλά η πώληση τους περιορίζεται στους κορυφαίους πελάτες της εταιρείας, στους οποίους περιλαμβάνονται λαμπερά ονόματα του διεθνούς jet set και γνωστοί καλλιτέχνες. Η τιμή λιανικής της συγκεκριμένης τσάντας κυμαίνεται από 9.000 δολάρια έως 150.000 δολάρια.