Ποιος εντάσσεται στον ISIS;

Ποιος εντάσσεται στον ISIS;

Στοιχεία που προκαλούν έκπληξη.

Καθώς ο Πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύεται να πολεμήσει σκληρότερα και εξυπνότερα τον ISIS, ένα νέο όπλο κάνει την εμφάνισή του εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης: τα μεγάλα δεδομένα.

Η νίκη έναντι του ISIS θα απαιτήσει περισσότερους επιστήμονες ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως ο Ζεσάν Ουσμάνι που ζει στη Βόρεια Καρολίνα.

Όπως πολλοί άλλοι, ο Ουσμάνι παρακολουθούσε με τρόμο τις ειδήσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Παρίσι και Σαν Μπερναντίνο. Και ήθελε να κάνει περισσότερα κατά της βίας, απ’ το να προσεύχεται και να την καταδικάζει.

Ο Ουσμάνι είναι επικεφαλής της εταιρείας μεγάλων δεδομένων PredictifyMe. Με τον ίδιο τρόπο που αναλύει δεδομένα για τους καταναλωτές μεγάλων brands, ξεκίνησε να εισάγει δεδομένα σχετικά με τους νεοσύλλεκτους του ISIS.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα διαδικτυακά τους προφίλ; Ποιοι είναι αυτοί που στρατολογούνται;

Ο Ουσμάνι εκτιμά ότι υπάρχουν 71.000 άτομα στη Δύση (Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη) που είναι «έτοιμα να ριζοσπαστικοποιηθούν».

Τα άτομα αυτά είναι σε συντριπτικό βαθμό νέας ηλικίας και άνδρες. Και σε αντίθεση με ό,τι νομίζει η κοινή γνώμη, είναι πιθανότερο να είναι σπουδαγμένα και να προέρχονται από μεσαίες ή ανώτερες τάξεις.

Ο Ουσμάνι εστίασε στην Ευρώπη και ξόδεψε εβδομάδες αναλύοντας όσα περισσότερα δεδομένα μπορούσε. Εξέτασε τιτιβίσματα, αναρτήσεις στο Facebook, και τις περιπτώσεις ατόμων που κατηγορούνται για τρομοκρατία στην Ευρώπη.

Η έρευνα του Ουσμάνι, που είναι παρεμφερής με άλλες έρευνες του Brookings Institution και του Πανεπιστημίου George Washington, συνθέτει ένα πλήρες πορτραίτο αυτών που στρατολογούνται. Ιδού τα βασικά ευρήματα και των τριών ερευνών:

1) Είναι είκοσι-κάτι ετών (μέσος όρος 26 ετών)
2) Είναι κυρίως άνδρες (το 86% του συνόλου)
3) Ανήκουν κυρίως στη μεσαία ή ανώτερη τάξη (73% των στρατολογημένων ή εν δυνάμει ριζοσπαστικοποιημένων)
4) Είναι πιθανότερο να είναι μετανάστες 2ης ή 3ης γενιάς (ίσως επειδή δεν νοιώθουν οικεία με καμία κουλτούρα)
5) Δεν τους αρέσουν οι selfies (πάνω από τους μισούς χρήστες του Facebook ανεβάζουν selfies, αλλά μόνο 1% αυτών που στρατολογούνται κάνουν το ίδιο)
6) Είναι πολύ πιθανότερο να χρησιμοποιούν Android (τουλάχιστον 70% έχει συσκευές Android)
7) Είναι πιο ενεργοί στο Twitter σε σχέση με τον μέσο χρήστη Twitter (62% των υποστηρικτών ανέβασαν κάτι τον προηγούμενο μήνα, έναντι μόλις 13% όλων των χρηστών).
8) Θέλουν να πάνε στο εξωτερικό (οι μισοί περίπου προσπαθούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αν ζουν στη Δύση).