Ποιός είναι ο νέος CEO της Alphabet, Sundar Pichai και θα μπορέσει να βάλει τάξη στην εταιρεία;

Ποιός είναι ο νέος CEO της Alphabet, Sundar Pichai και θα μπορέσει να βάλει τάξη στην εταιρεία;
epa05078810 Google CEO Sundar Pichai speaks at a Vietnamese startup community in Hanoi, Vietnam, 22 December 2015. Around 200 people attended the event. EPA/MINH HOANG
Πρώην εργαζόμενοι της Google εκφράζουν αμφιβολία αλλά και ελπίδα.

της Danielle Abril

Καθώς από ηγέτης της Google τίθεται επικεφαλής της μητρικής της εταιρείας, Alphabet, ο Sundar Pichai αντιμετωπίζει μια σειρά από νέες προκλήσεις. Αλλά ποιος είναι ο άνθρωπος που οι ιδρυτές της Google, ο Larry Page και ο Sergey Brin, εμπιστεύονται τόσο πολύ ώστε να αποφασίσουν να φύγουν και να αναλάβει αυτός τα καθήκοντά τους; Και πώς θα διαχειριστεί τα εντεινόμενα προβλήματα της εταιρείας που περιλαμβάνουν τα πάντα, από τον ανταγωνισμό της αγοράς έως ζητήματα εταιρικής κουλτούρας και ένα παγκόσμιο περιβάλλον εντεινόμενης ρύθμισης;

Κάποιοι πρώην υπάλληλοι της Google λένε ότι ο Pichai είναι ο ιδανικός άνθρωπος για τη δουλειά. Η συμβολή του σε κάποιες από τις βασικές καινοτομίες της Google – συμπεριλαμβανομένων των Chrome και Android – μιλάει από μόνη της.

Άλλοι, εντωμεταξύ, ανησυχούν ότι ο Pichai θα απομακρύνει την επιχείρηση ακόμα περισσότερο από τις ρίζες της (το δόγμα «μην κάνεις κακό») προς ένα εταιρικό περιβάλλον επικεντρωμένο στους οικονομικούς δείκτες και τις επιδόσεις της εταιρείας. Υπό την ηγεσία του Pichai, η Google έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής για πράγματα όπως μια μυστική λογοκριμένη πλατφόρμα αναζήτησης στον παγκόσμιο ιστό για την Κίνα, τη λανθασμένη διαχείριση ισχυρισμών περί σεξουαλικής παρενόχλησης, και υπογραφή κρατικών συμβάσεων με οργανισμούς όπως η Υπηρεσία Τελωνείων και Συνοριακής Προστασίας των ΗΠΑ.

«Για να είσαι ικανός και μεγάλος ηγέτης – και είναι πράγματι μεγάλος ηγέτης – πρέπει να είσαι καλός στις τεχνικές λεπτομέρειες και να παράγεις αποτελέσματα, αλλά πρέπει επίσης να είσαι προσιτός και ανθρώπινος» λέει ο Alan Masarek, διευθύνων σύμβουλος της Vonage που εργάστηκε προηγουμένως για τον Pichai στη Google για δυόμιση χρόνια. «Ο ίδιος έχει καταφέρει να πετύχει αυτή την ισορροπία».

Ο Pichai αναλαμβάνει την Alphabet ενώ οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές ρυθμιστικές αρχές διερευνούν εάν η Google έχει παραβιάσει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Εντωμεταξύ, κορυφώνονται οι εντάσεις μέσα στην εταιρεία, αφότου απολύθηκαν τέσσερις εργαζόμενοι που διοργάνωσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της εταιρείας τον περασμένο μήνα. Η ανησυχία ήταν επίσης εμφανής στην περυσινή απεργία, όταν χιλιάδες υπάλληλοι της Google εξέφρασαν τη διαφωνία τους με το πώς η εταιρεία χειρίστηκε τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ο Page και ο Brin ανακοίνωσαν την αλλαγή στην ηγεσία της Alphabet την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια επιστολή τους. Οι ιδρυτές δήλωσαν ότι η Alphabet και η Google δεν χρειάζονται πλέον δύο ξεχωριστούς διευθύνοντες συμβούλους και ότι ο Pichai, ο οποίος εργάστηκε για 15 χρόνια στη Google, θα ηγηθεί και των δύο εταιρειών. Επιπλέον, επαίνεσαν τον Pichai για τη μετριοφροσύνη του και το «έντονο πάθος του για την τεχνολογία».

«Δεν υπάρχει κανένας στον οποίο να έχουμε βασιστεί περισσότερο από τότε που ιδρύθηκε η Alphabet και που να μπορεί να οδηγήσει τη Google και την Alphabet στο μέλλον» γράφει η επιστολή των Page και Brin.

Ο Pichai, με καταγωγή από την Ινδία και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Stanford και στο The Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, εντάχθηκε στην Google τον Απρίλιο του 2004, αφού εργάστηκε για την εταιρεία ημιαγωγών Applied Materials και την εταιρεία συμβούλων McKinsey & Co. Ξεκίνησε ως αντιπρόεδρος διαχείρισης προϊόντων, αλλά αργότερα ανέλαβε ηγετικούς ρόλους για το Chrome, το Android και άλλα προϊόντα. Ο Pichai ορίστηκε CEO της Google τον Οκτώβριο του 2015 και τώρα πλέον αναλαμβάνει και το τιμόνι της Alphabet.

Μπορεί ο Pichai να κατάφερε να εξασφαλίσει νέες εξουσίες και μια αρκετά μεγάλη αύξηση στον μισθό του (έβγαλε 470 εκατομμύρια δολάρια το 2018) με τον νέο του ρόλο, αλλά ταυτόχρονα έχει κληρονομήσει και μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Google – και θα θεωρηθεί υπεύθυνος για τυχόν λανθασμένα βήματα στο μέλλον.

Δύο πρώην ηγέτες της Google έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στον Pichai, δεδομένης της προηγούμενης εμπειρίας τους μαζί του. Τον περιγράφουν ως άνθρωπο με τεχνικές γνώσεις, άριστη ικανότητα σκέψης, και ταπεινότητα – δεξιότητες που θα χρειαστούν για τον νέο, αναβαθμισμένο ρόλο του Pichai.

«Δεν μπαίνει στην αίθουσα προβάλλοντας το εγώ του, ενώ θα μπορούσε προφανώς να το κάνει», λέει ο Vinay Goel, πρώην διευθυντής προϊόντων της Google που εργάστηκε στην εταιρεία για 11 χρόνια. «Η ταπεινοφροσύνη του μπορεί να είναι αφοπλιστική … η συζήτηση μαζί του γίνεται εύκολη και μπορείς να εστιάσεις στον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να επιλύσετε ένα ζήτημα από κοινού».

Ο Goel, επικεφαλής ψηφιακών εφαρμογών στη Jones Lang LaSalle σήμερα, λέει ότι ένα από τα δυνατά σημεία του Pichai είναι ότι είναι πάντα καλά διαβασμένος και έτοιμος να προωθήσει ένα πρότζεκτ. Ο Pichai έχει κάνει ακριβώς αυτό με πολλά τρέχοντα προϊόντα της Google, βελτιώνοντας την εμπειρία των χρηστών και τη σχετική τεχνολογία, λέει ο Goel.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Pichai, η Google έχει εντείνει τις προσπάθειές της στην τεχνητή νοημοσύνη, επενδύοντας σε προϊόντα όπως ο Google Assistant. Έχει επίσης βελτιώσει τις δυνατότητες αναζήτησης με έναν τύπο επεξεργασίας φυσικής γλώσσας με την επωνυμία BERT. Ο Pichai τροφοδότησε επιπλέον την ανάπτυξη του Google Cloud προσλαμβάνοντας πέρυσι τον Thomas Kurian για να ηγηθεί του τμήματος. Και όλα αυτά συνέβησαν προτού η Google ισχυριστεί ότι έφτασε στην «κβαντική υπεροχή» νωρίτερα φέτος.

Παρά την επιτυχία του, όμως, ο Pichai έχει πολλούς επικριτές, πολλοί από τους οποίους έχουν εργαστεί στο παρελθόν για τη Google.

Ο Jack Poulson, πρώην ερευνητικός επιστήμονας της Google, παραιτήθηκε πέρυσι διαμαρτυρόμενος για τη δουλειά της εταιρείας πάνω σε μια λογοκριμένη μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης. Αν και ποτέ δεν συναντήθηκε με τον Pichai, ο Poulson λέει ότι ο Pichai συχνά χρησιμοποιεί τη γοητεία του για να αποφεύγει να λογοδοτεί για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα.

«Δεν μπορώ παρά να τον θεωρώ ως ένα αρκετά κυνικό άτομο», λέει ο Poulson. «Θα ήταν αντίθετο με τα οικονομικά συμφέροντα της εταιρείας αν ήταν κάτι άλλο».

Η Irene Knapp, η οποία εργάστηκε στη Google ως ανώτερη μηχανικός λογισμικού για πέντε χρόνια και υπήρξε ακτιβίστρια σε ζητήματα ασφάλειας και ποικιλομορφίας, παραδέχεται ότι ο Pichai είναι φιλικός σαν χαρακτήρας. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο Pichai εργάζεται εν μέσω αυτού που η Knapp ονομάζει «κενό διοίκησης». Και σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Page, ο Pichai δεν είναι ποτέ διαθέσιμος για συνάντηση με τους ακτιβιστές εργαζόμενους, οι οποίοι φαίνεται ότι πληθαίνουν καθημερινά.

«Υπό την ηγεσία του Larry οι ανησυχίες περί ηθικών ζητημάτων ήταν ανύπαρκτες στην κορυφή της εταιρείας» λέει η Knapp. «Αλλά τουλάχιστον γίνονταν σχετικές κουβέντες μέσα στην εταιρεία και συνήθως ένιωθα ότι τέτοια ζητήματα θίγονταν επαρκώς».