Ποιος είναι ο νέος CEO της Yahoo μετά την εξαγορά της

Ποιος είναι ο νέος CEO της Yahoo μετά την εξαγορά της
Photo:

Ο Τόμας Μακίνερνυ θα διαδεχτεί την Μαρίσα Μάγιερ και θα παίρνει τα διπλάσια χρήματα χωρίς να έχει... αρμοδιότητες.

Παρελθόν αποτελεί η Μαρίσα Μάγιερ απ’ την Yahoo, μετά την εξαγορά της απ’ την Verizon. Η τωρινή CEO θα αντικατασταθεί απ’ τον Τόμας Μακίνερνυ, πρώην Οικονοµικό ∆ιευθυντή της  IAC, ο οποίος θα είναι ο νέος CEO της Altaba, όπως και θα μετονομαστεί η εταιρεία.

Τα άσχημα νέα για την Μάγιερ δε σταματάνε εκεί, η επικεφαλής της Yahoo δεν θα πάρει το καθιερωμένο ετήσιο μπόνους λόγω των προβλημάτων ασφάλειας που αποκαλύφθηκαν πέρυσι και έβλαψαν τη φήμη της εταιρείας, όπως έγινε γνωστό τη προηγούμενη εβδομάδα.

Παρόλ’ αυτά. Υπάρχει και κάτι θετικό, παρά την αποχώρηση της απ’ την εταιρεία. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η Μάγιερ μπορεί να διεκδικήσει μια αποζημίωση ύψους 23 εκατ. δολαρίων. Εάν προσθέσετε σε αυτό το ποσό τα 69 εκατομμύρια δολάρια απ’ τις μετοχές της που δεν έχε αξιοποιήσει και τα 97 εκατομμύρια απ’ τις μετοχές που ήδη κατέχει, η περιουσία της μπορεί να αυξηθεί κατά  189 εκατομμύρια δολάρια συνολικά!

Την πόρτα της εξόδου, θα δει επίσης ο CFO της Yahoo, Κεν Γκόλντμαν, ο οποίο θα αντικατασταθεί απ’ την μέχρι πρότινος global controller.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Verizon Communication εξαγόρασε για λιγότερα από 5 εκατ. δολάρια τις υπηρεσίες email, ψηφιακής διαφήμισης και μιντιακών περιουσιακών στοιχείων  της Yahoo και το υπόλοιπο της εταιρείας, που δεν θα πωληθεί, θα λέγεται πλέον Altaba, η οποία θα είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο (holding company). Πρόκειται για τον τωρινό επενδυτικό βραχίονα της Yahoo, που θα παραμείνει στα χέρια των σημερινών μετόχων της εταιρείας και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μεγάλης αξίας μερίδια συμμετοχών 36% στη Yahoo Ιαπωνίας και 16% στην κινεζική Alibaba.

Το να διοικεί κανείς τα «απομεινάρια» της Yahoo, φαίνεται να είναι μια πολύ πιο εύκολη δουλειά, από αυτή που είχε να κάνει η Μάγιερ. Ο διάδοχος της, όχι μόνο παίρνει μια εταιρεία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αλλά έκανε και μια πολύ καλή συμφωνία. Ο νέος CEO της Yahoo υπέγραψε ένα συμβόλαιο που ορίζει το βασικό του μισθό (!!) στα 2 εκατ. δολάρια, διπλάσια χρήματα δηλαδή από αυτά που έπαιρνε η Μάγιερ.

Επιπλέον, η Yahoo αναμένεται να καταβάλει στον Μακίνερνυ περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια την πρώτη χρονιά στην εταιρεία, υποθέτοντας ότι θα πιάσει τους στόχους και θα πάρει τα μπόνους, τα οποία ισούνται με τον μισθό του.

Και το πακέτο αυτό των παροχών είναι κατά 25% μεγαλύτερο από τα 3 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε η Μάγιερ για μισθό και μπόνους. Επίσης, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος μπορεί ακόμα να διεκδικήσει μετοχές που θα φτάνουν τα 24 εκατ. δολάρια.

Τι σημαίνει αυτό; Ενώ η Μάγιερ είχε προσληφθεί για να αντιμετωπίσει τη τεράστια πρόκληση να αλλάξει την Yahoo μετά από χρόνια αποτυχημένης διοίκησης, ο διάδοχος της θα πληρώνεται διπλά χωρίς… ιδιαίτερες αρμοδιότητες, αφού η εταιρεία δε θα έχει προϊόντα, αλλά θα λειτουργεί σαν μια εταιρεία επενδύσεων που δε θα διαφέρει καθόλου από ένα αμοιβαίο κεφάλαιο.