Ποιος είναι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Ποιος είναι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
epa04848966 Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs at the United States Department of State, Victoria Nuland (L) with US Ambassador to Ukraine Geoffrey Pyatt (R) watch a Ukrainian parliament session before voting for constitutional changes on decentralizing power, in Kiev, Ukraine, 16 July 2015. The bill decentralising power and de facto granting separatist-held regions in easter Ukraine more autonomy was passed by the parliament and sent to Constitutional Court for review, which then has to be approved again by parliament. The bill is seen as another step to meet the Minsk II peace agreement. EPA/ROMAN PILIPEY

Η Ουάσινγκτον ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες αντικατάστασης του David Pearce.

Στην αλλαγή του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα προχωρά η Ουάσινγκτον, με τον Geoffrey Pyatt (φωτογραφία δεξιά) να παίρνει τη θέση του David Pearce.

Ο Geoffrey Pyatt, σημερινός πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, πρόκειται σύμφωνα με την Καθημερινή για έναν έμπειρο αλλά και σκληρό διπλωμάτη που διατηρεί στενές σχέσεις με την Βικτόρια Νούλαντ (φωτογραφία αριστερά), υπεύθυνη για την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Pyatt έγινε ευρύτερα γνωστός λόγω της συνομιλίας που είχε με την υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές υποθέσεις των ΗΠΑ κυρία Βικτόρια Νούλαντ κατά την διάρκεια της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τον Ιανουάριο του 2014. Η συνομιλία είχε υποκλαπεί και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Η Ουάσινγκτον έχει ήδη στείλει τα σχετικά έγγραφα στην ελληνική κυβέρνηση και ζητά την συμφωνία της προκειμένου να έλθει στην Αθήνα ο κ. Pyatt.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Pyatt ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα το 1990 από την Ονδούρα, ως υποπρόξενος στην πρωτεύουσα Τεγουσιγάλπα. Στη συνέχεια αναβαθμίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντα αναπληρωτή επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Ινδία το 2006 και το 2007.

Λίγο αργότερα εργάστηκε ως αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής των ΗΠΑ στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και άλλους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη.

Πριν αναλάβει τα καθήκοντα του πρέσβη ανέλαβε ρόλο στο Γραφείο Υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας από το Μάιο 2010 μέχρι τον Ιούλιο 2013.