Ποιος είναι ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης που θα αναλάβει τον ρόλο του «Τσιόδρα» της οικονομίας

Ποιος είναι ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης που θα αναλάβει τον ρόλο του «Τσιόδρα» της οικονομίας
British-Cypriot economist Sir Christopher A. Pissarides, the winner of the 2010 Nobel Prize in Economics, attends a seminar launched by UBS in Shanghai, China, 9 January 2018.
H Επιτροπή Πισσαρίδη δεν πρόκειται να αναλάβει την διαχείριση του πακέτου των 32 δισ της ΕΕ, αλλά θα καταθέσει απόψεις για την ορθή ανάπτυξη της χώρας.

Ιδιαίτερο ρόλο στην αξιοποίηση του πακέτου των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να παίξει η Επιτροπή για την Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ήδη από τον Ιανούαριο του 2020, ο πρωθυπουργός είχε αναθέσει αυτόν τον ρόλο σε ειδικούς επί των οικονομικών θεμάτων. Πρόεδρος είναι ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, o αναπληρωτής ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας και μέλη της με συντονιστικό ρόλο οι Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στο LSE) και Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale).

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι η Επιτροπή Πισσαρίδη δεν πρόκειται να αναλάβει την διαχείριση του πακέτου των 32 δισ της ΕΕ, αλλά θα καταθέσει απόψεις για την ορθή ανάπτυξη της χώρας. Την διαχείριση του πακέτου των 32 δισ. όταν αυτό οριστικοποιηθεί στα ευρωπαϊκά όργανα, θα αναλάβει κεντρικά η κυβέρνηση. Μια δεύτερη ομάδα, η οποία θα βρίσκεται εκτός υπουργείων, θα συσταθεί ώστε να γίνει η διαχείριση των κονδυλίων, βάσει του κεντρικού σχεδιασμού.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι Κύπριος οικονομολόγος. Τιμήθηκε το 2010 με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Ντέιλ Τ. Μόρτενσεν και Πίτερ Ντάιαμοντ για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών και στη μακροοικονομία.

Ο καθηγητής με την Βρετανική και Κυπριακή υπηκοότητα, μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ οικονομίας του 2010 και ειδικεύεται στην οικονομία της ανεργίας, τις πολιτικές ανάπτυξης και τις διαρθρωτικές μεταρρύθμισεις.

Όταν ανέλαβε τον ρόλο που του πρότεινε ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το έπραξε γιατί «η Ελλάδα έχει υποφέρει περισσότερο από ό, τι έπρεπε κατά τα τελευταία 10 χρόνια».

Όπως είπε η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στην ενέργεια και το περιβάλλον, τον τουρισμό, τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τη μεταποίηση, τις μεταφορές, τα logistics, την καινοτομία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

«Υπάρχουν σίγουρα καλές προοπτικές για ανάπτυξη, αλλά απαιτείται εργασία για μεταρρυθμίσεις και νέες υποδομές. Η απαιτούμενη πολιτική βούληση υπάρχει» ανέφερε.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα 32 δισ. ευρώ – «Δεν θα υπάρχει εποπτεία» αναφέρει ο Στέλιος Πέτσας