Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα 32 δισ. ευρώ – «Δεν θα υπάρχει εποπτεία» αναφέρει ο Στέλιος Πέτσας

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα 32 δισ. ευρώ – «Δεν θα υπάρχει εποπτεία» αναφέρει ο Στέλιος Πέτσας

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης έχει χαρακτηριστεί από αναλυτές σαν έναν σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της οικονομίας της Ε.Ε. μετά τις πρώτες δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Η Ελλάδα με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης που κατέληξαν στην πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να λάβει ένα κονδύλι ύψους 32 δισ ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 18% του ΑΕΠ της χώρας και αναλύεται σε χρηματοδοτήσεις, 22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ δάνεια εφόσον υποβληθούν αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια προς τις Βρυξέλλες για τους τομείς της υγείας, την ψηφιακή μεταρρύθμιση, την πράσινη ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και τη στήριξη και ενίσχυση της, απασχόλησης.

Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι πως θα πρέπει η ενίσχυση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί ως χρηματοδότηση τύπου ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μπορούν να φτάσουν μετά το 2021 ακόμα και τα 50 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχούν στο ¼ του ελληνικού ΑΕΠ.

Στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να καταρτίσουν σχέδια ώστε η κυβέρνηση το φθινόπωρο να υποβάλλει στην ΕΕ ολοκληρωμένα επενδυτικά projects αλλά και σχέδιο μεταρρυθμίσεων προκειμένου να μπορέσει να απορροφήσει τους διαθέσιμους αυτούς πόρους.

Κληθείς να σχολιάσει το ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρχει εποπτεία τα χρήματα αυτά και αποκλείεται να τα μοιράσουμε έτσι γενικώς».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, αυτό που θα γίνει είναι «να σχεδιάσουμε ένα πολύ συνεκτικό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας το οποίο σχέδιο θα λαμβάνει υπόψη και αυτή τη χρηματοδότηση», σημειώνοντας ότι το πακέτο χρημάτων είναι μεγάλο («νέο ΕΣΠΑ» το χαρακτήρισε) και άλλο τόσο μεγάλη είναι και η ευθύνη της κυβέρνησης να σχεδιάσει κάτι σωστό.

Ερωτηθείς για το εάν τα χρήματα αυτά θα συνδεθούν με κάποιο είδος εποπτείας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εμείς είμαστε μία κυβέρνηση μεταρρυθμιστική που έχει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο και θα χρησιμοποιήσει από τα χρήματα για να αναπτύξει την ελληνική οικονομία και να μεταμορφώσει όπως έχουμε πει την Ελλάδα. Δεν θέλω να μπερδεύονται οι Έλληνες, με ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια, με Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα».