Ποιος ο ρόλος του σύγχρονου Design: Ο Θάνος Ζακόπουλος απαντά

Ποιος ο ρόλος του σύγχρονου Design: Ο Θάνος Ζακόπουλος απαντά

Ο πολυτάλαντος και εκκεντρικός δημιουργός παρουσιάζει τις πιο σημαντικές ικανότητες που θα πρέπει να έχει κανείς στον εργασιακό τομέα το 2020.

Θάνος Ζακόπουλος

To World Economic Forum σε σχετικό report* για το μέλλον των επαγγελμάτων προβλέπει ότι το 2020 οι πιο σημαντικές ικανότητες που θα πρέπει να έχει κανείς στον εργασιακό τομέα είναι η κριτική σκέψη, η επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων και η δημιουργικότητα.

Εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια που επέλεξα να ασχοληθώ με τον ευρύτερο τομέα της δημιουργίας και του design όταν κάποιος με ρωτάει τι ακριβώς είναι το design συνήθως απαντώ: creative problem solving (δημιουργική επίλυση προβλημάτων). Φυσικά για να το επιτύχει κανείς αυτό χρειάζεται κριτική ικανότητα σε συνδυασμό με δημιουργική σκέψη και ένας καλός designer, ανεξάρτητα με την τυπολογία του project, κάνει ακριβώς αυτό.

Κάθε δημιουργικό project πρέπει να ξεκινάει με την έρευνα, κάτι το οποίο επιτρέπει στον μελετητή (designer) να σχηματίσει μια προσωπική, εξωτερική, ματιά του ‘προβλήματος’ που του θέτει η εκάστοτε εταιρία. Με αυτόν τον τρόπο και σε συνεργασία με το υλικό που του παρέχεται απευθείας από τον εργοδότη σχηματίζεται ένα γνωσιολογικό υπόβαθρο που επιτρέπει στον μελετητή αλλά και στον εργοδότη ήδη να δούνε το ‘πρόβλημα’ με άλλα μάτια. Στην συνέχεια χρησιμοποιώντας αυτή την γνώση έρχεται το στάδιο της ανάλυσης-επεξεργασίας, όπου και δημιουργούνται οι λύσεις βάση του έκαστοτε brief.

Εν τέλη έρχεται το στάδιο της σύνθεσης όπου και παρουσιάζονται αυτές οι λύσεις στον εργοδότη και μπορούν να πάρουν οποιαδήποτε μορφή ανάλογα με την περίπτωση (ένα αντικείμενο, ένας χώρος, μία έκθεση ή ακόμα και το στήσιμο/αναδιοργάνωση της ίδιας της εταιρίας).

Είναι γεγονός πλέον ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται και θέλουν όλο και περισσότερο δημιουργικούς ανθρώπους και οι άνθρωποι θέλουν όλο και περισσότερο δημιουργικές εταιρίες (τρανταχτό παράδειγμα η Apple που παραμένει για ακόμα μία χρονιά η πιο ‘admired’ εταιρία στον κόσμο** βασιζόμενη κυρίως στο design philosophy που έχει σε όλα τα επίπεδα -από δομή, ως τελικό προϊόν και υπηρεσίες).

Πλέον ο ρόλος ενός αξιόλογου σχεδιαστικού γραφείου ξεπερνάει τα στένα όρια του σχεδιασμού ενός μικρού κομματιού της αλυσίδας και γίνεται συνδετικός κρίκος, ενώνοντας καταστάσεις και δημιουργώντας καινούριες δομές.

O Θάνος Ζακόπουλος θα μιλήσει στο μεγαλύτερο συνέδριο για την Αρχιτεκτονική και το Design ΕΣΩ το οποίο διοργανώνεται την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στο οποίο το FORTUNE GREECE είναι χορηγός επικοινωνίας. Εισιτήρια στο www.esw.gr

*https://www.weforum.org/agenda/2016/01/the-10-skills-you-need-to-thrive-in-the-fourth-industrial-revolution/

**https://www.rankingthebrands.com/The-Brand-Rankings.aspx?rankingID=118&year=1202