Ποιος παράγοντας – «έκπληξη» θα αλλάξει τον ασφαλιστικό κλάδο

Ποιος παράγοντας – «έκπληξη» θα αλλάξει τον ασφαλιστικό κλάδο
A rubber glove being used as a marker bobs in the water after flooding in Fox Lake, Illinois April 22, 2013. The Fox River is expected to crest after heavy rains brought flooding to the area last week. REUTERS/Jim Young (UNITED STATES - Tags: ENVIRONMENT DISASTER TPX IMAGES OF THE DAY) - RTXYW1Y

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να έχει μεγάλη επίδραση και σε αυτόν τον τομέα.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι τελικά μπορεί να επηρεαστούν βαθιά από την κλιματική αλλαγή. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι πόσο γρήγορα κάνουν την εμφάνισή τους οι μεταβολές, οι απειλές και τα κόστη.

Πάρτε για παράδειγμα τον ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος αναμένει κέρδη καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν τις ζημιές. Όμως, όταν αυτές οι απώλειες δεν είναι πλέον πιθανές αλλά αναπόφευκτες, ο κλάδος αποδιοργανώνεται εντελώς. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο, καθώς οι πιθανότητες ακραίων καιρικών φαινομένων αυξάνονται, όπου οι ασφαλιστικές εταιρείες «παύουν να πωλούν στους ανθρώπους ένα μέσο αντιστάθμισης κινδύνου» λέει ο Νταν Κέιχαν, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Yale, ο οποίος ειδικεύεται στην πρόσληψη κινδύνου. «Καταλήγουν απλώς να πληρώνουν πολλά χρήματα».

Μια πρόσφατη μελέτη του κλάδου διαπίστωσε ότι πέρυσι υπήρξαν 750 μεγάλα «γεγονότα που προκάλεσαν ζημιές» όπως σεισμοί, καταιγίδες και κύματα καύσωνα, αριθμός πολύ μεγαλύτερος του μέσου όρου δεκαετίας που είναι τα 590 ετησίως.

Η εταιρεία δεδομένων CoreLogic διαπίστωσε ότι 6,9 εκατομμύρια σπίτια κατά μήκος του Ατλαντικού Ωκεανού και του Κόλπου του Μεξικού κινδυνεύουν να πάθουν ζημιές από την αύξηση των τυφώνων, συνολικού κόστους άνω των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπλέον, η ασφάλιση για πλημμύρα δεν ήταν μια κερδοφόρα δραστηριότητα. Το Κογκρέσο συνέστησε το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλισης για Πλημμύρες το 1968, καθώς κατέστη σαφές ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν κάλυψη και να έχουν και κέρδη απ’ αυτό. Τώρα, σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, το πρόγραμμα έχει «μπει μέσα» κατά 24,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Το αποτέλεσμα; Μια τάση μετατόπισης της ασφάλισης για πλημμύρα προς την ιδιωτική αγορά. Αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερη δόμηση στις περιοχές που έχουν μεγάλη συχνότητα πλημμύρων, καθώς τα κτίρια καθίστανται πρακτικά μη ασφαλιζόμενα, χάρη στα τεράστια ασφάλιστρά τους, λέει ο Μπρετ Χορν της Morning Star. «Ειλικρινά, αυτό δεν είναι και τόσο κακό αποτέλεσμα».