Ποιος προσέφερε στη Βενεζουέλα χαρτί υγείας με αντάλλαγμα πετρέλαιο

Ποιος προσέφερε στη Βενεζουέλα χαρτί υγείας με αντάλλαγμα πετρέλαιο

Η κυβέρνηση του Τρινιντάντ και Τομπάκο είναι έτοιμη να βοηθήσει τη λατινοαμερικανική χώρα να ξεπεράσει τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

Με τις ελλείψεις σε βασικά είδη πρώτη ανάγκης να πιέζουν την κυβέρνηση Μαδούρο και να προκαλούν συνεχείς κοινωνικές αναταραχές σε ολόκληρη τη Βενεζουέλα, το γειτονικό Τρινιντάντ και Τομπάγκο προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε μια από τις πλέον ανορθόδοξες προτάσεις: την ανταλλαγή χαρτιού υγείας με πετρέλαιο!

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, η νησιωτική χώρα της Καραϊβικής έκανε αυτήν την κίνηση δια μέσου της πρωθυπουργού της, Kamla Persad-Bissessar σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου μετά από συνάντηση με τον ομόλογό της, Νίκολας Μαδούρο.

«Το σκεπτικό της ανταλλαγής προϊόντων είναι απλό», είπε η Persad-Bissessar. «Η κυβέρνηση του Τρινιντάντ και Τομπάκο θα αγοράσει για λογαριασμό της Βενεζουέλας είδη πρώτης ανάγκης, όπως χαρτί υγείας, γκαζολίνη και μηχανικά ανταλλακτικά».

Οι πολίτες της Βενεζουέλας σχημάτιζαν ουρές τις τελευταίες μέρες έξω από τα σούπερ μάρκετ για να αγοράσουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης – μεταξύ των οποίων και τα χαρτιά υγείας. Ο έλεγχος των τιμών έχει ξεφύγει από τα χέρια της κυβέρνησης της χώρας και η έλλειψη ρευστότητας και κυρίως συναλλάγματος έχει κάνει δυσεύρετα τα εισαγόμενα είδη.

Το χαρτί υγείας και άλλα αγαθά «θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με άλλα εμπορεύματα που απαιτούνται για τη βιομηχανία μας –και συγκεκριμένα άσφαλτος και αργό πετρέλαιο- τα οποία μπορεί να διαθέσει η Βενεζουέλα», είπε η Persad-Bissessar και πρόσθεσε ότι «η πρόταση αυτή βρίσκεται σε στάδιο συζητήσεων».

Εκτός από τα παραπάνω, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για άλλα θέματα, όπως τη συνεργασία σε ενεργειακό επίπεδο, καθώς το Τρινιντάντ και Τομπάκο αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Λατινική Αμερική.