Ποιος θα πάρει τα «ηνία» της FED;

Ποιος θα πάρει τα «ηνία» της FED;

Ο Λάρι Σάμερς, η Τζάνετ Γέλεν ή ο... κανένας;

Η Γέλεν είναι οικονομολόγος, απόφοιτη του Γέιλ, ο Σάμερς είναι πτυχιούχος του Χάρβαρντ. Εκείνη πιστεύει στην «χαλαρή» νομισματική πολιτική της FED, εκείνος το εντελώς αντίθετο. Αμφότεροι πάντως είναι φιλελεύθεροι -κάτι που πρακτικά απέδειξαν ως στελέχη των κυβερνήσεων Μπιλ Κλίντον. Και τώρα, θεωρούνται φαβορί για την διαδοχή του Μπεν Μπερνάνκε στην «κεφαλή» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Θα επικρατήσει τελικά η αντιπρόεδρος της FED, Τζάνετ Γέλεν; Ή αντίθετα θα επιβεβαιωθούν οι φήμες ότι ο Λευκός Οίκος έχει ήδη δώσει τις «ευλογίες» του στον πρώην υπουργό Οικονομικών και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Λόρενς Σάμερς; Τελικές ανακοινώσεις δεν αναμένονται πριν από το φθινόπωρο -τυπικά, η δεύτερη θητεία του Μπερνάνκε στην FED λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

«Οι οικονομολόγοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ του στρατοπέδου της Γέλεν, κυρίως οι γυναίκες», γράφει στο αμερικανικό Fortune ο Στίβεν Γκάντελ. «Όμως αυτό που μάθαμε από την οικονομική κρίση κι αυτό που αποτελεί δόγμα στην Ουάσιγκτον είναι ότι οι οικονομολόγοι συχνά δεν ξέρουν γιατί πράγμα μιλούν, κυρίως όταν πρόκειται για οικονομία».

Διαβάστε ακόμη: Fed: Αμετάβλητη η χαλαρή νομισματική της πολιτική

«Αυτό που πραγματικά μετρά είναι ποιοι στηρίζουν τον Σάμερς έναντι της Γέλεν κι όχι πόσοι», παρατηρεί ο Γκάντελ, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δικής του ανάλυσης-έρευνας για την προτίμηση προσωπικοτήτων με επιρροή στις ΗΠΑ. «Η κλίμακα στον βαθμό επιρροής κυμαίνεται από 0 έως 1. Στον πρόεδρο Ομπάμα, για παράδειγμα, αντιστοιχεί η ανώτατη βαθμίδα 1 -είναι αυτός εξάλλου που κάνει την τελική επιλογή και μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι με το μέρος του Σάμερς».

«Πρώην αξιωματούχοι της προεδρίας Ομπάμα είχαν υψηλή βαθμίδα. Οι οικονομολόγοι μικρότερη», εξηγεί. «Οι δημοσιογράφοι ήταν -ως συνήθως- κοντά στον πάτο. Κι εάν μου είχε απαντήσει στο τηλέφωνο ο Ρον Πολ, θα ήταν στο 0, καθώς υποθέτω ότι η απάντησή του για τον διάδοχο του Μπερνάνκε θα ήταν “κανένας”». Μπίνγκο!

Στην εκτίμηση αυτή, ο Στίβεν Γκάντελ επιβεβαιώθηκε 100%. Μέσω εκπροσώπου του, ο φιλελεύθερος πρώην μαιευτήρας-βουλευτής-προεδρικός υποψήφιος από το Τέξας και κατά πολλούς «πατέρας» του υπερσυντηρητικού κινήματος Tea Party, διεμήνυσε ότι «δεν πιστεύει πως θα αλλάξει η υφιστάμενη αποτυχημένη πολιτική της FED, εάν επιλεγεί κάποιος από τους δύο υποψήφιους για την διαδοχή του», κάνοντας τη δική του πρόταση: «Κανένας»!

«Θα προτιμούσε να μην υπάρχει κεντρικός οικονομικός σχεδιασμός μέσω μίας κεντρικής τράπεζας», ανέφερε η εκπρόσωπός του Πολ, ο οποίος το 2009 έγραψε το βιβλίο «Τελειώστε την FED» ζητώντας ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος, ενώ σήμερα προεδρεύει της «Εκστρατείας για την Ελευθερία». Μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, που -όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της- αντιτίθεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ «για οικονομικούς και ηθικούς λόγους», καθώς «η ικανότητά της να δημιουργεί χρήμα από το πουθενά συνιστά μεταφορά τον πλούτο από τους πιο ευάλωτους σε όσους έχουν πολιτική επιρροή», ενώ «από την ίδρυσή της, το 1913, μείωσε την αξία του δολαρίου κατά 95%».

Διαβάστε ακόμη: To φάντασμα ενός συναλλαγματικού πολέμου

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο γιος του, Ραντ Πολ, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής κι  εξίσου ένθερμος υποστηρικτής του Tea Party. Σε πρόσφατη συνέντευξη σε αμερικανικό περιοδικό, πρότεινε μάλιστα για την διαδοχή Μπερνάκε τα ονόματα των αείμνηστων Μίλτον Φρίντμαν και Φρίντριχ Χάγιεκ!

Καλά όλα αυτά, όμως τι δείχνει τελικά η έρευνα του Στίβεν Γκάντελ; «Ο επόμενος επικεφαλής της FED θα είναι ο Λάρι Σάμερς, που συγκέντρωσε 4,9 βαθμούς. Αλλά αυτό στο… παρά τρίχα», γράφει. «Η Γέλεν είχε σύνολο 4,7 βαθμούς. Συγχαρητήρια, Λάρι».