Ποιους συμφέρει η επιστροφή στη δραχμή

Ποιους συμφέρει η επιστροφή στη δραχμή

"Μοναδική λύση όπως πολλές φορές είπα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία".

Του Δημήτρη Τσίγκου*

Έχουμε αναρωτηθεί ποιους όντως συμφέρει άραγε η επιστροφή στην δραχμή; Είναι αλήθεια ότι γυρνώντας στην αγαπημένη μας δραχμούλα θα μπορέσουμε να υποτιμήσουμε το νόμισμά μας και ξαφνικά δεν θα προλαβαίνουμε να κάνουμε εξαγωγές ή μήπως η παραγωγική βάση της χώρας είναι εντελώς αποδιαρθρωμένη και όσο κι αν ρίξουμε τα κόστη, δεν υπάρχει προϊόν να εξαχθεί;

Αν αναζητήσουμε τον ορθό λόγο θα δούμε ότι η επιστροφή στη δραχμή συμφέρει κύρια δυο ομάδες:

Α) Το μεγάλο κεφάλαιο που τώρα έχει ευρώ στην Ελβετία ή σε άλλους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο. Αμέσως μετά την υποτίμηση (ή τις διαδοχικές υποτιμήσεις, για να είμαστε ακριβείς), το μεγάλο αυτό κεφάλαιο θα μπορέσει να αποκτήσει την κυριότητα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας έναντι εξευτελιστικού τιμήματος.

Β) Την κακιστοκρατία, το ένοχο πολιτικό-οικονομικό σύστημα, που τυπώνοντας δραχμές θα συνεχίζει να εξαγοράζει συνειδήσεις (ενώ είναι πια προφανές ότι με το ευρώ δυσκολεύεται πολύ – για ‘εξωτερικούς’ με το σύστημα λόγους).

Εκτίμησή μου είναι πως τι γκρίζο «ιδιωτικοδημόσιο», η ένοχη οικονομικο-πολιτική (τρόπος του λέγειν “πολιτική”) συμμαχία, δεν θα σταματήσουν αν δεν μας βγάλουν από το ευρώ.

Μοναδική λύση όπως πολλές φορές είπα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

*Ο Δημήτρης Γ.Ε. Τσίγκος γεννήθηκε στον Ασπρόπυργο. Γονείς του είναι ο Οικονομολόγος Γιώργος Τσίγκος και η Φιλόλογος Ελένη Μπουγιατιώτου. Σπούδασε Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διοίκηση Επιχειρησεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ιδρυτής και CEO της Virtual Trip & της StartTech Ventures καθώς και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών. Υπήρξε ο ιδρυτικός Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων.