Ποιους θα βόλευε μια «προσωρινή έξοδος» της Ελλάδας από τη Σέγκεν

Ποιους θα βόλευε μια «προσωρινή έξοδος» της Ελλάδας από τη Σέγκεν

Η αντιστροφή του κλίματος για το προσφυγικό στη Γερμανία, η πίεση στην Μέρκελ και η Ευρώπη – «φρούριο».

‘’Ὅτι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ εὐχήν στήν Ἀποικία
δέν μέν’ ἡ ἐλαχίστη ἀμφιβολία..’’

Ἐν Mεγάλῃ Ἑλληνικῄ Ἀποικία, 200 π.Χ.
Κ. Καβάφης

Μπορεί οι Έλληνες των νησιών να προτείνονται για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από χιλιάδες Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες. Μπορεί ο αεικίνητος υπουργός μας για το μεταναστευτικό να τρέχει πάνω κάτω, από την Ειδομένη στα νησιά και από εκεί στην Αθήνα. Μπορεί να θεωρούμε ότι η μεταναστευτική κρίση είναι όπλο για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ακόμη μπορεί ο Ελληνικός λαός να έχει μια έφεση αλληλεγγύης με τους καταδιωκόμενους πρόσφυγες. Όμως η εξέλιξη της ιστορίας, ίσως μας οδηγήσει σε περιπέτεια.

Τα μηνύματα δεν προέρχονται μόνο από την Ουγγαρία του Βίκτωρ Όρμπαν, ο οποίος ζητάει να κλείσουν τα σύνορα της Ένωσης βορείως της Ελλάδας. Είναι μια θέση που δεν είναι μόνο έκφραση της γνωστής ιδεολογίας του, αλλά εκφράστηκε πρακτικά με την απόφαση να κλείσει τα σύνορα με συρματοπλέγματα. Όμως τα μηνύματα είναι δυσάρεστα και από άλλες χώρες :η υπόθεσή μας δεν βαίνει κατ’ ευχήν!

Η πλέον δημοφιλής Συνθήκη καταργείται «de facto» προσωρινά ακόμη και από σκανδιναβικές χώρες. Οι ανατολικές χώρες, η προεδρεύουσα της Ένωσης Ολλανδία και η κοινή γνώμη της Γερμανίας ευθυγραμμίζονται στην ιδέα της Ευρώπης –φρούριο.

Δημοσιογραφικοί κύκλοι της Γερμανίας διαπιστώνουν, ότι οι αρχικές δηλώσεις της καγκελαρίου για τους πρόσφυγες, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και έχουν απαξιώσει την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία για πρώτη φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της εκλογικής ήττας το 2017. Tα γεγονότα στην Κολωνία σε βάρος γυναικών επέτειναν υπερβολικά γρήγορα τη δυσμενή ατμόσφαιρα. Οπότε;

Οπότε η κ. Μέρκελ , ίσως χρειαστεί να «θυσιάσει» την Ελλάδα, όπως αφήνουν κάποιοι να εννοηθεί. Οι προβλέψεις είναι, ότι άμεσα θα επιδιώξει να επιβάλει ποσοστώσεις στην υποδοχή των μεταναστών στις χώρες, οι οποίες αρνούνται να τους δεχτούν. Αν δεν τα καταφέρει, θα προτιμήσει να διασώσει την θεμελιακή για την Ένωση και την οικονομία Συνθήκη, περιορίζοντάς την. Ένας προσωρινός αποκλεισμός της Ελλάδας, αλλά και ενδεχόμενως άλλων χωρών, θα δώσει μια ανάσα στην πολιτική πίεση που της ασκείται.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις υπολογίσιμων εθνικών και οικονομικών διαστάσεων για την χώρα μας και την βαριά βιομηχανία του τουρισμού. Μπορεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί και να προλάβει τα γεγονότα; Μάλλον απίθανο. Η πρόσφατη δικαστική απόφαση για άρνηση εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και έκδοσης των ιταλών φοιτητών, δεν την βοηθάει. Και επιβεβαιώνει όσους ισχυρίζονται, ότι η Ελλάδα δεν είναι κανονική Ευρωπαϊκή χώρα. Και ότι χρειάζεται time out για να συνέλθει. Οπότε…

*Ο κ. Αντώνης Τριφύλλης είναι πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε σχετικά: 

Για πρώτη φορά: H Μέρκελ αντιμέτωπη με την ήττα και την οριστική «έξοδο»