Πυρ και μανία ο Ολάντ με την καριέρα του Μπαρόζο στην Goldman Sachs

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεσπάθωσε κατά του πρώην προέδρου της Κομισιόν.

Ο Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «ηθικά απαράδεκτη» την πρόσληψη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την Goldman Sachs, στην ομιλία του με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Γαλλίας, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η Γαλλία είχε ήδη ζητήσει χθες «επισήμως» από τον Πορτογάλο πολιτικό, ο οποίος είχε ηγηθεί επί 10 χρόνια της Κομισιόν, να εγκαταλείψει τα σχέδιά του να εργαστεί για την τράπεζα.

Στην ίδια ομιλία, ο Ολάντ απείλησε να απομακρύνει από την κυβέρνηση τον υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, αν δεν σέβεται την κυβερνητική «αλληλεγγύη» και την ανάγκη να «υπηρετήσει μέχρι το τέλος» χωρίς «προσωπικές και ακόμη λιγότερο προεδρικές φιλοδοξίες».

«Ο σεβασμός σ’ αυτούς τους κανόνες σημαίνει παραμονή στην κυβέρνηση, ο μη σεβασμός σημαίνει μη παραμονή σ’ αυτήν», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Ο Ολάντ έκανε επίσης γνωστό ότι δεν θα παραταθεί πέραν της 26ης Ιουλίου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά τις ισλαμιστικές επιθέσεις στο Παρίσι.

«Δεν μπορούμε να παρατείνουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης επ’ αόριστον, δεν θα είχε νόημα. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν είμαστε πλέον μια δημοκρατία στην οποία ο νόμος εφαρμόζεται σε όλες τις περιστάσεις», δήλωσε ο Ολάντ.