Μάχη με τις φλόγες σε Λέρο, Ασπρόπυργο, Ηλεία, Αρκαδία – Μεγάλη φωτιά και στην Κέρκυρα

Μάχη με τις φλόγες σε Λέρο, Ασπρόπυργο, Ηλεία, Αρκαδία – Μεγάλη φωτιά και στην Κέρκυρα
Φλόγες και καπνοί στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κοντοδεσπότι στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων Εύβοιας, κοντά στα Ψαχνά σε πυκνή δασική έκταση σε δύσβατο σημείο, την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018. Εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός. Έκλεισε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεση επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 28 οχήματα, 4 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα και 2 Πετζετέλ (Pezetel). ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε κατάσταση συναγερμού οι πυροσβεστικές δυνάμεις - Εκκενώνεται προληπτικά το Νοσοκομείο Λέρου.

Αντιμέτωπη με πολλές εστίες πυρκαγιάς είναι σήμερα η Πυροσβεστική, την ώρα που πνέουν ισχυροί άνεμοι σε όλη τη χώρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε, μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε δασική έκταση στην περιοχή της Μερικιάς Λέρου. Στην περιοχή επιχειρούν οι υπηρεσίες του δήμου, των Σωμάτων Ασφαλείας, εναέρια μέσα πυρόσβεσης, καθώς και πολλοί εθελοντές – κάτοικοι του νησιού.

Ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Κόλλιας σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι γίνονται συντονισμένες κινήσεις, έτσι ώστε να τεθεί σε έλεγχο. Στο έργο της κατάσβεσης, παίρνουν μέρος και πυροσβεστικό ελικόπτερο που απογειώθηκε από το νησί της Σάμου. Στο νησί έχει μεταφερθεί πεζοπόρο τμήμα με 8 πυροσβέστες από την 1η ΕΜΑΚ, με σούπερ πούμα από τη Σάμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του lerosnews δόθηκε εντολή εκκένωσης του Νοσοκομείου Λέρου, ενώ λουόμενοι έχουν εγκλωβιστεί σε παραλία της περιοχής επειδή απαγορεύτηκε  η πρόσβασή τους στον κεντρικό δρόμο, για λόγους ασφαλείας

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, πριν από λίγο, στην περιοχή Νεόκτιστα Ασπροπύργου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει έως αυτή την ώρα τουλάχιστον, κίνδυνος για εγκαταστάσεις διαφόρων εταιρειών, που βρίσκονται κοντά στο σημείο της φωτιάς. Άμεσα κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν αυτή την ώρα 23 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

Πυρκαγιά μαίνεται και σε χαμηλή βλάστηση στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Επί ποδός βρίσκονται 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 10 πυροσβέστες και δύο ελικόπτερα.

Και στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, καίγεται δασική έκταση στην περιοχή Ίσαρης, όπου έσπευσαν 35 πυροσβέστες με 16 οχήματα και δύο ελικόπτερα.

Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά το μεσημέρι στον κόμβο της εθνικής οδού Χανίων – Κισάμου, στην περιοχή Κολυμπάρι, κινητοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χώρο όπου υπήρχε παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων, κάτω από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού και μέσα σε έκταση με καλάμια. Από τις φλόγες και λόγω των πυκνών καπνών, υπήρξαν προβλήματα ορατότητας στο συγκεκριμένο σημείο της Εθνικής οδού χωρίς, ωστόσο, να υπάρξουν άλλα προβλήματα. Οι πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο με 11 οχήματα από τις υπηρεσίες Χανίων και Κισάμου κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά πριν αυτή πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Στο μεταξύ, προειδοποίηση για πολύ υψηλή εικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς σε 16 περιοχές της χώρας εξέδωσε για το Σάββατο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, με βάση τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει, πολύ υψηλός κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο σε 16 περιοχές, και συγκεκριμένα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρο, Έβρο, Σαμοθράκη, Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Κύθηρα, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα και Ηλεία.

Σε ετοιμότητα δηλώνουν πως παραμένουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, ενόψει της αυριανής πρόβλεψης πολύ υψηλής επικινδυνότητας. Υδροφόρα οχήματά της θα βρίσκονται και αύριο σε ετοιμότητα στο Πεδίο του Άρεως και στο Αττικό Άλσος, ενώ το Αττικό Άλσος θα παραμείνει κλειστό. Παράλληλα, η Περιφέρεια συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα με τη διάθεση έξι υδροφόρων.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δηλώνει πως έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες θα πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.