Εν ψυχρώ εκτέλεση του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα

Εν ψυχρώ εκτέλεση του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα
epa05682582 (FILE) A file picture dated 06 November 2014 and made avaliable on 19 December 2016 shows Russia's ambassador to Turkey, Andrey Karlov speaking during a meeting in Ankara, Turkey. Russia's ambassador to Turkey, Andrey Karlov, has been shot at an art exhibition in the Turkish capital of Ankara. Karlov's condition is yet unknown, the attacker has been shot dead by security forces according to Turkish State media reports. EPA/STR

Ένοπλος άνοιξε πυρ κατά του Ρώσου διπλωμάτη. Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της εκτέλεσης ανέβηκε στο διαδίκτυο.

Νεκρός έπεσε από τα πυρά αστυνομικού ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, όπως επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, Μαρία Ζαχάροβα.

«Σήμερα (σσ Δευτέρα) σε μια επίθεση στην Άγκυρα ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία, Αντρέι Γκενάντιεβιτς Καρλόφ, τραυματίστηκε και υπέκυψε», είπε η Ζαχάροβα. «Θεωρούμε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια», τόνισε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας και πρόσθεσε πως η Μόσχα θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ενώ μιλούσε σε έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Η Ρωσία μέσα από τα μάτια των Τούρκων”, ο Αντρέι Καρλόφ εκτελέστηκε εν ψυχρώ από άνδρα που στεκόταν πίσω του χωρίς να κινεί καμία υποψία.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο της επίθεσης. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Μετά την επίθεση ο δράστης φώναξε «πεθαίνουμε στο Χαλέπι, πεθαίνεις εδώ», «μην ξεχνάτε το Χαλέπι και τη Συρία, όσο τ’ αδέλφια μας δεν είναι ασφαλή, ούτε εσείς θα είστε», «όποιος έχει ευθύνη θα πληρώσει» και «Αλλάχου Άκμπαρ», γεγονός το οποίο πιθανότατα τον συνδέει με εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση.

Διαβάστε ακόμη: Ποιος είναι ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα

Κι άλλοι τραυματίες

Όπως μετέδωσε το τουρκικό δίκτυο NTV, τουλάχιστον τρία άτομα ακόμη έχουν τραυματιστεί. Λίγο μετά το περιστατικό, το CNN Turk ανέφερε ότι ακούστηκαν κι άλλα πυρά στο σημείο της επίθεσης.

Ο Αντρέι Καρλόφ γεννήθηκε το 1954 και μπήκε στο διπλωματικό σώμα το 1976. Είχε διοριστεί στη θέση του πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα τον Ιούλιο του 2013 ενώ προηγουμένως είχε υπηρετήσει σε Βόρεια και Νότια Κορέα.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει η δολοφονία του ρώσου πρέσβη να “επισκιάσει” την τουρκορωσική φιλία, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας τα βαθιά του συλλυπητήρια και την καταδίκη του για την “χαμερπή τρομοκρατική επίθεση”.

Η ανακοίνωση, που αποτίει φόρο τιμής στον ρώσο πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ χαρακτηρίζοντας τον έναν αξιοσέβαστο διπλωμάτη, τονίζει πως ο δράστης “εξουδετερώθηκε” και όσοι ευθύνονται για την επίθεση θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Κρεμλίνο

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για την επίθεση ενός ενόπλου εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία και θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, ανέφερε λίγα λεπτά μετά την επίθεση ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί. Εξακριβώνουμε τις πληροφορίες. Ο πρόεδρος σχεδιάζει να δεχθεί αναφορές από τον ΥΠΕΞ και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Άμεση αντίδραση από την Ουάσινγκτον

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδίκασε την δολοφονική επίθεση εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία. «Καταδικάζουμε αυτή την πράξη βίας από όπου κι αν προέρχεται», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι σε ανακοίνωσή του. «Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τον πρεσβευτή και την οικογένειά του», πρόσθεσε.

Καταδίκη της επίθεσης από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Με μια ανάρτηση στο Twitter μέσω του επίσημου λογαριασμού του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ρώσου διπλωμάτη και καταδίκασε την “ειδεχθή δολοφονία”.

Δεν αναβάλλεται η τριμερής για το μέλλον της Συρίας

Οι συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας που είναι προγραμματισμένες για την Τρίτη στην Μόσχα, ανάμεσα στην Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν θα πραγματοποιηθούν κανονικά, παρά την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας του Ιράν και της Τουρκίας αναμένεται να συναντηθούν αύριο στην Μόσχα. Μια διπλωματική πηγή στην τουρκική πρεσβεία στην Μόσχα δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα ταξιδέψει στην Μόσχα.

“Η τριμερής συνάντηση Ρωσίας–Ιράν–Τουρκίας που ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί”, δήλωσε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρισκόταν στην αεροπορική πτήση προς την ρωσική πρωτεύουσα την ώρα της δολοφονίας του πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ.

“Στόχος οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις”

Η δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην τουρκική πρωτεύουσα ήταν προμελετημένη και ο στόχος της ήταν να υπονομεύσει τη διαδικασίας διπλωματικής επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, υποστήριξε μετά την επίθεση ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μελίχ Γκιοκτσέκ.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή η δολοφονία είχε στόχο να πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Τουρκία», είπε ο Γκιοκτσέκ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Την ίδια άποψη εξέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ακόλουθος Τύπου της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον Φατίχ Εκέ: «η σφαίρα εναντίον του πρεσβευτή (της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι) Καρλόφ δεν είχε στόχο μόνο τον ίδιο. Είχε επίσης στόχο τις τουρκορωσικές σχέσεις», έγραψε.

Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τη δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή εξ ονόματος του Μπαν Κι Μουν. Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι επίσης καταδίκασε τον φόνο του Καρλόφ, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η πρεσβευτίνα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ καταδίκασε επίσης τη «βάρβαρη» δολοφονία του πρεσβευτή σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter και τόνισε πως «οι σκέψεις μας είναι στα θύματα (της επίθεσης στην Άγκυρα) και στις οικογένειές τους».

Τον φόνο του πρεσβευτή Καρλόφ καταδίκασε και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κάνοντας λόγο περί μιας «ειδεχθούς» επίθεσης για την οποία δεν υπάρχει «καμιά δικαιολογία» κι εκφράζοντας τα «συλλυπητήριά του στην οικογένεια (του διπλωμάτη) και στον ρωσικό λαό».