Πισσαρίδης (νομπελίστας οικονομολόγος) για AI: Θα χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Πισσαρίδης (νομπελίστας οικονομολόγος) για AI: Θα χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας
British-Cypriot economist Sir Christopher A. Pissarides, the winner of the 2010 Nobel Prize in Economics, attends a seminar launched by UBS in Shanghai, China, 9 January 2018.
Ο καθηγητής Πισσαρίδης έχει υποστηρίξει ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικότητας

Ως γνωστόν η κυκλοφορία της τεχνολογίας τεχνητής  Chat GPT από την OpenΑΙ πυροδότησε μια σειρά από εξελίξεις, αλλά και ανησυχίες… Σε αυτό το πλαίσιο, ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, του London School of Economics, ειδικός στον αντίκτυπο της αυτοματοποίησης στην απασχόληση, αναγνώρισε ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να ανοίξει τη δυνατότητα για μια εβδομάδα εργασίας τεσσάρων ημερών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o καθηγητής Πισσαρίδης έχει υποστηρίξει ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικότητας τέτοιας που θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να εργάζονται λιγότερες ώρες. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα. Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την ευημερία μας και να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Θα μπορούσαμε εύκολα να πάμε σε μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης απαλλάσσουν τους εργαζόμενους από κοπιώδεις εργασίες, όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προτάσεις, εκθέσεις, κωδικοποίηση ή σχέδια, που συνήθως θα χρειάζονταν λεπτά, αν όχι ώρες, για να ολοκληρωθούν σε δευτερόλεπτα.

«Θα μπορούσαν να αφαιρέσουν πολλά βαρετά πράγματα που κάνουμε στη δουλειά μας… και στη συνέχεια να αφήσουν μόνο τα ενδιαφέροντα πράγματα στους ανθρώπους»  δήλωσε ο Πισσαρίδης.

Εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν

Υπάρχει όμως ένα δολοφονικό «αλλά»… σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στο εργατικό δυναμικό καθώς μάλιστα μόνο ορισμένοι εργαζόμενοι θα επωφεληθούν από τα εργαλεία της. Ο Πισσαρίδης ανησυχεί ότι η έκρηξη της παραγωγικότητας της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας.  Αυτό που είναι προφανές είναι ότι η ενσωμάτωση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στο εργατικό δυναμικό θα αυξήσει την παραγωγικότητα, αλλά αυτό θα οδηγήσει μόνο σε μαζικές απολύσεις, καθώς οι επιχειρήσεις θα ενσωματώνουν περισσότερους αυτοματισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: