Πιθανές όλες οι επιλογές για την επόμενη μέρα στη Γερμανία

Πιθανές όλες οι επιλογές για την επόμενη μέρα στη Γερμανία

Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης και πριν τα Χριστούγεννα.

«Μια πρώτη συνάντηση με το SPD σε στενό κύκλο μπορεί να γίνει προ των Χριστουγέννων εάν το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών συμφωνήσει, έστω και εάν δεν θα πρόκειται οπωσδήποτε για διερευνητικές διαπραγματεύσεις», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεδιάσκεψη του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), όπως γράφει η Frankfurter Rundschau.

Από τις γραμμές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος υπήρξαν τις τελευταίες μέρες φωνές οι οποίες προέτρεπαν να επισπευστεί ο σχηματισμός κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, εν τούτοις ο Πέτερ Αλτμάιερ, ο εκτελών προσωρινά χρέη υπουργού Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild έδειξε κατανόηση για την κατάσταση, η οποία υπάρχει στο SPD και τόνισε πως πρέπει να δοθεί αρκετός χρόνος στους Σοσιαλδημοκράτες.

«Η προσεκτική εξέταση προηγείται της ταχύτητας. Ήδη το 2013 ο μεγάλος συνασπισμός χρειάστηκε χρόνο από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο για να συγκροτηθεί. Δεν θα πρέπει επομένως να πιεστούμε χρονικά. Το SPD βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το αν θα συμπράξει σε έναν μεγάλο συνασπισμό. Θα πρέπει να αναμείνουμε με ηρεμία», είπε χαρακτηριστικά στη γερμανική λαϊκή εφημερίδα.

Τέλος ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU), δήλωσε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt ότι «υπάρχουν θέματα για τα οποία ένα κόμμα πρέπει να πει ότι δεν μπορούμε να τα προσπεράσουμε. Σε αυτά ανήκει και το θέμα της πολιτικής για το προσφυγικό. Συμφωνήσαμε στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση για μια ρύθμιση η οποία δίνει μια καλή απάντηση στη μεγάλη πρόκληση του προσφυγικού την οποία και θέλουμε να εφαρμόσουμε». Ο κ. Κόυντερ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στη συντηρητική γερμανική εφημερίδα τάχθηκε πάντως κατά της συνέχισης της μέχρι τώρα πολιτικής σε ορισμένα θέματα : «Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση πρέπει να προωθήσει τον εκσυγχρονισμό της χώρας με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) σε μεγάλη κλίμακα», είπε και πρότεινε μεταξύ άλλων ένα «συμβόλαιο για την εκπαίδευση». Πέραν τούτου πρόσθεσε πως «θέλουμε να ενισχύσουμε την έρευνα και την ανάπτυξη επιχειρήσεων με φορολογικά κίνητρα».

SPD: Ανοιχτές όλες οι επιλογές
Λίγες μόνο μέρες πριν από το συνέδριο του SPD -θα γίνει στις 7-9 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο- η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), Αντρέα Νάλες, θεωρεί όλες τις επιλογές, δηλ. μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες, ανοχή μιας κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών και τις νέες εκλογές, πιθανές. Σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας του Βερολίνου Tagesspiegel, μάλιστα, εκφράζει για πρώτη φορά ανοικτά τις αμφιβολίες της για ενδεχόμενη κυβέρνηση μειοψηφίας: «Μπορώ απολύτως να φανταστώ ότι οι πολίτες θα αποδέχονταν μια κυβέρνηση μειοψηφίας (ενν. των Χριστιανοδημοκρατών με την ανοχή των Σοσιαλδημοκρατών) για ένα μεταβατικό στάδιο, αλλά έχω αμφιβολίες για το εάν πάει τη χώρα πραγματικά μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς, o oποίος επιθυμεί την επανεκλογή του στο συνέδριο, αλλά και την εντολή της βάσης για να ξεκινήσει διερευνητικές συζητήσεις για έναν νέο μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες, ή για ανοχή κυβέρνησης μειοψηφίας ή για οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό συνασπισμού κομμάτων, υπεραμύνθηκε πάντως, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, της διαφοροποίησης της στάσης του μετά την αρχική απόφαση να περάσει το SPD στην αντιπολίτευση: «Mετά την αποτυχία των διερευνητικών συζητήσεων για κυβέρνηση συνασπισμού τύπου Τζαμάικα προέκυψε μια νέα κατάσταση την οποία δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς μέχρι τώρα και στην οποία (όμως) πρέπει να αντιδράσει κανείς». Ο κ. Σουλτς είπε επίσης ότι δεν «έχει κανένα πρόβλημα εάν αυτό θεωρείται λάθος».

Ο αντιπρόεδρος του SPD, Ραλφ Στέγκνερ, ζήτησε με τη σειρά του περισσότερο χρόνο για περισυλλογή σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt: «Δεν πιεζόμαστε από τον χρόνο. Επαρκεί απολύτως εάν οποιεσδήποτε συζητήσεις ξεκινήσουν τον Ιανουάριο», είπε, απαντώντας σε αντιδράσεις ηγετικών στελεχών του κόμματός του ότι οι Χριστιανοδημοκράτες πιέζουν το SPD να ξεκαθαρίσει εντός σύντομου χρονικού διαστήματος τη στάση του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ