Πιθανό ένα δημοψήφισμα για αλλαγές στο Σύνταγμα

Πιθανό ένα δημοψήφισμα για αλλαγές στο Σύνταγμα
Ç ÊõâåñíçôéêÞ Åêðñüóùðïò ¼ëãá Ãåñïâáóßëç ìéëÜ êáôÜ ôçí äéÜñêåéá ôçò åíçìÝñùóçò ôùí äéáðéóôåõìÝíùí ðïëéôéêþí óõíôáêôþí , Ôñßôç 19 Áðñéëßïõ 2016. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÏÑÅÓÔÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÏÕ

Η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει κλείσει με τα προαπαιτούμενα - Δεν υπάρχει θέμα 13ου και 14ου μισθού. 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για τον εκλογικό νόμο και τις αλλαγές στο Σύνταγμα. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας ευρύς διάλογος, και με τα κόμματα αλλά και με την κοινωνία για τις αλλαγές στη συνταγματική αναθεώρηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.  Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση σκέπτεται να θέσει τις προτάσεις της συνταγματικής αναθεώρησης στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας με δημοψήφισμα, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι δεν έχει συζητηθεί ή αποφασιστεί κάτι τέτοιο, αλλά δεν αποκλείεται κιόλας.

Για το αν θα περιληφθεί στην πρόταση της κυβέρνησης απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, είπε ότι είναι πολύ πρόωρο να πούμε ποιες θα είναι οι προτεινόμενες αλλαγές στη συνταγματική αναθεώρηση. «Η πρόταση μας θα κατατεθεί σε διάλογο και πρόθεση μας είναι ο διάλογος αυτός να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο», είπε και θύμισε ότι θα ανοίξει η συζήτηση στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο και θα κλείσει στην επόμενη. «Ο χρόνος είναι συνεπώς μπροστά μας για να συζητηθούν όλα αυτά», προσέθεσε.

Στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε σύγκλιση Συμβουλίου Αρχηγών, είπε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος να ανοίξει και προς τα πολιτικά κόμματα και προς την κοινωνία, και φορείς και πολίτες.

«Βεβαίως απαιτείται ο διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος. Υπογράμμισε επίσης ότι ο διάλογος θα γίνει διότι απαιτούνται ευρείες συναινέσεις προκειμένου να ολοκληρωθούν αυτές οι μεγάλες αλλαγές.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση, οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση να τεθούν σε δημοψήφισμα, ώστε να μπει στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας το περιεχόμενο των αλλαγών στο Σύνταγμα ή ακόμη και του εκλογικού νόμου, είπε ότι «αυτό δεν έχει συζητηθεί ή αποφασιστεί, ωστόσο δεν αποκλείεται».

Επίσης η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι οι τελευταίες εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης έχουν διευθετηθεί.

Όπως είπε εντός ημέρας υπογράφεται Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για το Ελληνικό. Σύμφωνα με την ίδια θα καταγραφούν οι αλλαγές που προέκυψαν στις συζητήσεις με τον επενδυτή.

Τελική ημερομηνία για την υπογραφή της συμφωνίας είναι η 16η Νοεμβρίου.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα για 13 – 14 μισθό»

«Εντελώς ανύπαρκτο» χαρακτήρισε το ζήτημα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στην επόμενη αξιολόγηση η κυβερνητική εκπρόσωπος και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντί να υπερασπίζεται τα προαναφερθέντα «που δεν απειλούνται από κανέναν», να πάρει θέση για τις ομαδικές απολύσεις, το lock out και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την προσπάθεια να δημιουργηθεί εκ του μηδενός ένα κλίμα τρομοκράτησης των εργαζομένων, που αφορά την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στην επόμενη αξιολόγηση», για να τονίσει: «Το ζήτημα αυτό είναι εντελώς ανύπαρκτο. Από πλευράς των θεσμών δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα κατάργησης του 13ου αι 14ου μισθού. Το ζήτημα δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να προκαλέσει δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης και να το αξιοποιήσει πολιτικά ο κ. Μητσοτάκης».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τη θεσμοθέτηση του lock out και τις ομαδικές απολύσεις. Επ’ αυτού υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχει ήδη απορρίψει τη σχετική εισήγηση του ΔΝΤ και εργάζεται για να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις και το lock out». «Θα τα καταφέρουμε, όπως καταφέραμε να αποτρέψουμε και την υλοποίηση άλλων δεσμεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στους δανειστές, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις», πρόσθεσε. Όπως επεσήμανε, παράλληλα, η κυβέρνηση έχει θέσει στη διαπραγμάτευση το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας ότι εγγύηση για την πορεία των σχετικών διαβουλεύσεων είναι η παρουσία στη διαπραγμάτευση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αλλά και της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στα υψηλά πρότυπα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, με αξιοποίηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

«Καλούμε, λοιπόν, τον κ. Μητσοτάκη, που έσπευσε να υπερασπιστεί τον 13ο και 14ο μισθό, χωρίς να απειλούνται από κανέναν, να πάρει ανοιχτά θέση, για τις ομαδικές απολύσεις, το lock out και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να ενισχύσει με τον τρόπο αυτόν τη διαπραγματευτική θέση, τόσο της χώρας, όσο και των ίδιων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.