Plan B υπαναχώρησης της κυβέρνησης με μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

Plan B υπαναχώρησης της κυβέρνησης με μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις
ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ Γ ΧΙΛΤΟΝ ΘΕΣΜΟΙ

Ποιες είναι οι εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης, μετά την ανατροπή του σχεδίου Κατρούγκαλου από την τρόικα.

Το plan b για το ασφαλιστικό έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, μετά το «άδειασμα» της πρότασης Κατρούγκαλου από την τρόικα, με την έναρξη της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ήδη συζητείται ως σενάριο «εντίμου συμβιβασμού» με το κουαρτέτο η δρομολόγηση κλιμακωτών μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, , όπως επίσης και στα «ρετιρέ» του ασφαλιστικού, δηλαδή σε συνταξιούχους που λαμβάνουν πολλαπλές κύριες συντάξεις. Η πρόταση περιλαμβάνει αυστηρότερο πλαφόν το οποίο αναμένεται να πέσει στα 2.500 ευρώ για το συνολικό εισόδημα ενός συνταξιούχου από 3.000 που είναι σήμερα.Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούν, όπως δεν αποκλείεται τελικά ο πήχυς να πέσει στις 2.000 ευρώ.

Το κεντρικό σενάριο προβλέπει μειώσεις από 2% έως 30% σε περισσότερες από 800.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ. Βάσει του σχεδιασμού, η πλειονότητα των συνταξιούχων που θα θιγούν- περίπου 692.000- λαμβάνει επικουρική σύνταξη από 150 έως 270 ευρώ και με τις μειώσεις το ποσό της σύνταξης δεν θα ξεπερνά τα 195 ευρώ.

Σχετικά με την εθνική σύνταξη, ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει την καταβολή 384 ευρώ σε όλους όσοι έχουν 15 χρόνια ασφάλισης, αλλά για να καμφθούν οι αντιδράσεις το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται πρόταση σύμφωνα με την οποία το ποσό να πέσει κοντά στα 350 ευρώ για όσους έχουν μεταξύ 15 και 20 χρόνια ασφάλισης. Αυτό που δεν συζητείται, για την ώρα, είναι η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρχει μία έστω μικρότερη αύξηση των εισφορών, της τάξεως της 1 μονάδας.

Τέλος, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπαναχώρηση στα προβλεπόμενα ποσοστά αναπλήρωσης. Τα νέα ποσοστά, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα ξεκινούν από το 0,7% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης και θα καταλήγουν το πολύ στο 1,8%, στα έτη ασφάλισης πάνω από 40.